Kuinka GPS-paikannus toimii? Lue täältä.
Kuinka GPS-paikannus toimii? Lue täältä.

Paikannustekniikasta on monenlaista hyötyä

Älypuhelimesi tietää yhdysrakenteisen GPS-sirun ansiosta aina tarkkaan, missä päin maapalloa olet. Mutta kuinka GPS-navigointi oikein toimii? KotiMikro kertoo, miten GPS-paikannus tapahtuu.

torstai 18. lokakuuta 2018

Älypuhelin tietää GPS-komponenttinsa avulla sijaintinsa tarkkaan. Mutta kuinka GPS-navigointi ja sen tekniikka sitten oikein toimivat? 

Loimme katsauksen ihmeelliseen maailmaan nimeltä GPS, Global Positioning System.

Mitä GPS-navigointi on?

GPS-satelliittipaikannus on nykyään niin yleisesti käytössä, että on vaikea muistaa, miten me pärjäsimme ilman sitä. Siitä on vasta 10–15 vuotta, kun GPS-paikannustekniikka alkoi lyödä itseään läpi yksityiskäytössä.

Paikannusta voidaan käyttää moneen tarkoitukseen.

Puhelimella otettuihin kuviin saa esimerkiksi liitettyä paikkatiedot, puhelimeen voidaan tallentaa juoksulenkin tiedot ja puhelimeen asennetulla paikannusta tukevalla sovelluksella voidaan tilata taksi omaan sijaintiin.

Kuinka GPS toimii?

GPS-paikannus perustuu GPS-satelliitteihin, jotka kiertävät Maata noin 20 000 kilo­met­rin korkeudessa.

GPS-satelliitit on varustettu atomikelloilla, ja ne lähettävät tietoa ajankohdasta ja sijainnistaan. Etäisyys satelliittiin saadaan selville laskemalla viive signaalin kulussa luoksesi.

Ensimmäisiltä GPS-laitteilta saattoi kulua useita minuutteja, ennen kuin ne saivat yhteyden riittävään moneen satelliittiin paikantamisen aloittamiseksi.

GPS-paikannuksen satelliittijärjestelmä

GPS-vastaanottimesi pitää napata signaali vähintään neljästä satelliitista – ja kun etäisyys niihin lasketaan, selviää tarkka sijaintisi. 

On nimittäin olemassa vain yksi ainoa sijainti, joka on juuri kyseisellä etäisyydellä neljästä eri satelliitista.

GPS-satelliittijärjestelmä on Yhdysvaltain asevoimien hallinnoima

GPS oli aluksi vain asevoimien käytössä. Ensimmäinen GPS-satelliitti laukaistiin kiertoradalle vuonna 1978. 

Persianlahden sota oli ensimmäinen sota, jossa GPS-paikannusta hyödynnettiin. Ensimmäiset GPS-paikantimet olivat vielä suuria ja kömpelöitä laitteita. 

GPS-järjestelmä saatiin täysin toimivaksi 24 Maata kiertävän satelliitin avulla. Nykyään järjestelmää käytetään moniin siviilipuolen tarkoituksiin, mutta järjestelmää hallinnoi edelleen Amerikan ilmavoimat.

Vuonna 2016 avaruuteen oli lähetetty jo 65 satelliittia, joista 31 oli edelleen käytössä. GPS-teknologia kehittyy jatkuvasti, ja uuden sukupolven satelliitteja on jo tulossa.

Karttapaikannus toimii puhelimessa

Puhelimesi GPS-sirulle on periaatteessa samantekevää, oletko puutarhassasi vai keskellä Tyyntämerta. Siru tekee vain laskelmia siitä, missä päin maailmaa olet GPS-satelliitteihin nähden.

Jotta GPS-paikannuksesta olisi jotain iloa, se pitää yhdistää karttaan.

Lataamalla jatkuvasti GPS-paikkatietojasi ja vertaamalla niitä aikaisempiin mittauksiin osaa navigointisovellus laskea myös sen, kuin nopeasti liikut.

Näin ollen saat myös varoituksen, jos nopeutesi ylittää ajamallasi tieosuudella olevan nopeusrajoituksen.

Puhelin vie perille

Puhelimen navigointisovellukset ovat kehittyneet huimasti ja lähes syrjäyttäneet perinteiset autonavigaattorit.

Puhelimeen asennettava sovellus auttaa löytämään oikean tien, välttämään ruuhkat ja tietyöt sekä pääsemään ajoissa perille.

KotiMikron numerossa 16/2018 on testissä viisi suosittua puhelimen navigointisovellusta. Yllättäen voittajaksi ei tällä kertaa noussut huippusuosittu Google Maps.

Ehkä sinua kiinnostaa...