Kuinka GPS-paikannus toimii? Lue täältä

Paikannustekniikasta on monenlaista hyötyä

Älypuhelimesi tietää yhdysrakenteisen GPS-sirun ansiosta aina tarkkaan, missä päin maapalloa olet. Mutta kuinka GPS-navigointi oikein toimii? KotiMikro kertoo, miten GPS-paikannus tapahtuu.

maanantai 1. tammikuuta 2018

Älypuhelin tietää GPS-komponenttinsa avulla sijaintinsa tarkkaan. Mutta kuinka GPS-navigointi ja sen tekniikka sitten oikein toimivat? Loimme katsauksen ihmeelliseen maailmaan nimeltä GPS, Global Positioning System.

Mitä GPS-navigointi on?

GPS-satelliittipaikannus on nykyään niin yleisesti käytössä, että on vaikea muistaa, miten me pärjäsimme ilman sitä. Siitä on vasta 10–15 vuotta, kun GPS-paikannustekniikka alkoi lyödä itseään läpi yksityiskäytössä.

Paikannusta voidaan käyttää moneen tarkoitukseen: Puhelimella otettuihin kuviin saa esimerkiksi liitettyä paikkatiedot, puhelimeen voidaan tallentaa juoksulenkin tiedot ja puhelimella voidaan tilata taksi omaan sijaintiin erityisen sovelluksen avulla.

Kuinka GPS toimii?

GPS-paikannus perustuu GPS-satelliitteihin, jotka kiertävät Maata noin 20 000 kilo­met­rin korkeudessa. GPS-satelliitit on varustettu atomikelloilla, ja ne lähettävät tietoa ajankohdasta ja sijainnistaan. Etäisyys satelliittiin saadaan selville laskemalla viive signaalin kulussa luoksesi.

Ensimmäisiltä GPS-laitteilta saattoi kulua useita minuutteja, ennen kuin ne saivat yhteyden riittävään moneen satelliittiin.

GPS-paikannuksen satelliittijärjestelmä

GPS-vastaanottimesi pitää napata signaali vähintään neljästä satelliitista – ja kun etäisyys niihin lasketaan, selviää tarkka sijaintisi. On olemassa vain yksi ainoa paikka, joka on juuri kyseisellä etäisyydellä neljästä eri satelliitista.

Ehkä sinua kiinnostaa...