Nuori nainen kuuntelee musiikkia Bluetooth-kaiuttimesta
Bluetooth-kaiuttimet:

Jos valitset Bluetooth-kaiuttimen, jossa on kiinteä akku, voit ottaa sen mukaasi kaikkialle ja kuunnella musiikkia esimerkiksi matkapuhelimesta.

© Shutterstock

Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää Bluetooth-kaiuttimista

Bluetooth-kaiutin on helpoin tapa saada hyvä ääni puhelimesta tai tabletista. Lue tästä, mitä kannattaa huomioida uutta Bluetooth-kaiutinta ostettaessa.

perjantai 14. huhtikuuta 2023 teksti M. Østergaard Testredaktør

Puhelimen kiinteästä kaiuttimesta soiva musiikki kuulostaa usein siltä, kuin se tulisi säilykerasian pohjalta.

Jos haluat voimakkaan ja upean äänen, tarvitset muita keinoja.

Helpoin ja edullisin ratkaisu on useimmiten Bluetooth-kaiutin.

Mikä Bluetooth on?
Mikä on Bluetooth-kaiutin?
Onko Bluetooth-kaiutinta helppo käyttää?
Mitä aptX tarkoittaa kaiuttimessani?
Mikä Bluetooth-versio kannatta valita?
Onko Bluetooth-yhteys yhtä hyvä kuin kaapeli?
Paljonko Bluetooth-kaiutin maksaa?
Lue Bluetooth-kaiutintesti

Mikä Bluetooth on?

Bluetooth on tekniikka, joka lähettää tietoja 2,4 GHz:n taajuusalueella radioaaltoina. 

Ensimmäiset Bluetooth-tuotteet tulivat markkinoille vuonna 1999. Vuonna 2022 myytyjen Bluetooth-tuotteiden määrän odotetaan kasvavan 5 miljardiin.

Bluetooth-tekniikka on erittäin suosittu. Nykyään Bluetoothia käytetään esimerkiksi langattomissa kaiuttimissa, kuulokkeissa ja puhelimen yhdistämisessä autoon. 

> Lue lisää Bluetoothista täältä

Mikä on Bluetooth-kaiutin?

Bluetooth-kaiutin on yleensä pieni ja kompakti kaiutin, joka on helppo ottaa mukaan matkalle. Niitä on saatavana myös suurempina kotikäyttöön.

Kaiutin yhdistetään langattomasti laitteeseesi Bluetooth-yhteydellä. Jos kaiuttimessa on kiinteä akku, voit ottaa sen helposti mukaan matkalle ja kuunnella musiikkia koko päivän.

Jotkin kaiuttimet kestävät jopa vettä ja pölyä, joten voit ottaa musiikin mukaasi minne tahansa.

Hyvän Bluetooth-kaiuttimen äänentoisto matkapuhelimesta, tabletista tai kannettavasta tietokoneest nostaa musiikkielämykset uudelle tasolle .

> Lue myös: Miksi kannattaa vaihtaa langattomiin kuulokkeisiin?

Bluetooth-kaiutin on kätevä ottaa mukaan lomalle
Matkalla:

Bluetooth-kaiuttimella voit toistaa musiikkia puhelimesta missä tahansa. Edullisimmankin kaiuttimen ääni on parempi kuin puhelimen sisäisen kaiuttimen.

Onko Bluetooth-kaiutinta helppo käyttää?

Ensimmäisinä vuosina Bluetooth oli hieman epävakaa tekniikka, mutta ne ajat ovat jo mennyttä. Nykyiset kaiuttimet on erittäin helppo yhdistää puhelimeen.

Langattoman yhteyden muodostaminen kestää vain muutaman sekunnin, ja se toimii moitteettomasti, kun yhteys on muodostettu.

Yleensä riittää, että avaat Bluetoothin puhelimen asetuksista. Kun Bluetooth-kaiutin on kytketty päälle, löydät sen puhelimesi laiteluettelosta, ja pian kuuletkin jo musiikkia.

Monissa kaiuttimissa on myös omat sovellukset, jotka voit ladata matkapuhelimeesi maksutta. Niillä voit hienosäätää kaiuttimen ääntä ja ohjata mahdollisia erikoistoimintoja.

> Lue myös: Näin toistat tietokoneen ääntä Bluetooth-kaiuttimella

Mitä aptX tarkoittaa kaiuttimessani?

Kuunnellessasi musiikkia Bluetooth-kaiuttimsesta sinun on otettava huomioon useita äänenlaatuun vaikuttavia tekijöitä, kuten aptX.

AptX on Qualcomm-prosessoriyrityksen kehittämä teknologia. 

Aptx on koodekki, joka pakkaa puhelimen äänisignaalin ja purkaa sen, kun se saapuu Bluetooth-yhteyden kautta esimerkiksi kuulokkeisiin tai Bluetooth-kaiuttimeen.

Tuloksena on parempi ääni kuin tavallisilla Bluetooth-siirroilla.

Tarvitset aptX:n kuitenkin sekä kuulokkeisiin että kuuntelemaasi äänilähteeseen (esim. puhelin), jotta voit hyödyntää tätä ominaisuutta. 

Mikä Bluetooth-versio kannatta valita?

Bluetoothia päivitetään jatkuvasti, aivan kuten muutakin tekniikkaa. Etsi uusimpia Bluetooth-versioita, jotta saat parhaan mahdollisen äänen kaiuttimiisi.

Käytä vähintään Bluetooth 5.0 -laitteita. Tämä Bluetooth-päivitys tuli vuonna 2016.

Uusin Bluetooth-versio on nimeltään Bluetooth 5.3, ja se voi muun muassa pidentää Bluetooth-laitteiden akunkestoa.

Onko Bluetooth-yhteys yhtä hyvä kuin kaapeli?

Lyhyt vastaus on ei.

Äänisignaali pakataan ennen kuin se lähetetään Bluetoothin kautta. Jos ääni on myös pakattu valmiiksi äänilähteestä, josta ääni lähtee (esim. Spotify puhelimessasi), sen huomaa musiikin toistossa.

Bluetoothin käyttäminen on kuitenkin yleensä helpompaa kuin kaapelin, koska standardi on sama kaikille laitteille, kun taas esimerkiksi Android- ja iPhone-laitteilla soittamiseen tarvitaan eri kaapelit.

Paljonko Bluetooth-kaiutin maksaa?

Halvimmat markkinoilla olevat kaiuttimet maksavat noin kymmenen euroa, ja voit ostaa Bluetooth-kaiuttimia monista paikoista, kuten IKEAsta samalla kun olet ostamassa hyllyä tai koristetyynyjä.

Vaikka huonekaluyrityksen Bluetooth-kaiuttimet maksavat alle 50 euroa, niiden ääni on silti taatusti paljon parempi kuin kalliin älypuhelimesi ääni.

> Lue myös: IKEA tuottaa langatonta ääntä Sonosin avulla ja IKEAn ENGBY-kaiuttimen testimme Testinurkasta täältä

Kaikki testaamamme Bluetooth-kaiuttimet tuottavat ääntä, joka on riittävän hyvä musiikin soittamiseen taustalla tai puheradion, äänikirjojen tai podcastien kuuntelemiseen.

Jos haluat maksaa enemmän Bluetooth-kaiuttimestasi, saat lisäksi upeaa muotoilua, ylellisiä materiaaleja ja kehittyneitä toimintoja.

Testaamamme parhaat kaiuttimet tarjoavat myös erittäin laadukasta ääntä.

Lue Bluetooth-kaiutintesti

Testaamme KotiMikro-lehdessä Bluetooth-kaiuttimia jatkuvasti. 

Kaikki testaamamme Bluetooth-kaiuttimet löytyvät Testinurkasta verkkosivuiltamme.

KotiMikron numerossa 7/2023 testaamme kuutta kaiutinta, joita voidaan käyttää sekä Bluetooth-kaiuttimina että Internetiin yhdistettyinä älykaiuttimina, jotta voit esimerkiksi suoratoistaa musiikkia musiikkipalveluista, kuten Spotifysta.

> Lue koko suuri Bluetooth-kaiutinten testimme Etunurkasta täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...