Test_webcam_komfi_122012

Kuvapuheluille uusi ?kuninkuusluokka

Täyden teräväpiirtostandardin lupaava Full HD -merkintä ei vielä takaa nettikameran moitteetonta kuvanlaatua tai sujuvasti toistuvaa videokuvaa. Tutkimme, millaiseen jälkeen huippumallit kykenevät.

sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Uusilla hd-luokan nettikameroilla saa tallennettua videokuvaa erinomaisella laadulla.

Nettikamera kuuluu nykyisin lähes kaikkien kannettavien tietokoneiden vakiovarustukseen. Pöytätietokoneeseen voi puolestaan hankkia yksinkertaisen peruskameran jo parillakymmenellä eurolla. Yhdysrakenteiset kamerat ja markettien edullisimmat mallit eivät kuitenkaan yleensä ole ominaisuuksiltaan kummoisia, joten parempaa kuvanlaatua kaipaavan kannattaa panostaa hieman hintavampaan mallistoon. Markkinoiden laadukkaimmat nettikamerat yltävät jo täyden teräväpiirtokuvan vaatimaan 1920 x 1080 kuvapisteen tarkkuuteen, mutta laitteiden kuvanlaadussa voi silti olla yllättävän suuria eroja.

Virheetön videokuva Testin kamerat ovat kaikki teräväpiirtostandardin mukaisia. Kuvanlaadun osalta ratkaisevaksi eroksi osoittautuikin nimellistarkkuuden sijaan videokuvan käsittelyyn käytetty menetelmä. Parhaissa malleissa on mukana oma suoritin, joka pakkaa kameran kuvaaman videon automaattisesti tehokkaalla koodaustavalla. Tällöin tuloksena on sujuva ja häiriötön videokuva käytetystä laitekokoonpanosta riippumatta.

Vertailun edullisimmalla kaksikolla videokäsittely jää sen sijaan tietokoneen tehtäväksi. Teräväpiirtokuvan pakkaaminen lennossa vaatii erittäin suorituskykyisen laitteiston, sillä muuten kuva on nykivää eikä kamera pysty seuraamaan liikkeitä tarkasti.

Ehkä sinua kiinnostaa...