Webcam
Webkamera.

Webkamerat ovat loppuneet monesta kaupasta.

© Shutterstock

Webkamerat viedään nyt käsistä

Webkameroiden myynti on lisääntynyt valtavasti koronaviruksen ajettua ihmiset etätöihin ja etäopiskeluun. Osassa kaupoista kamerat ovat loppu.

tiistai 31. maaliskuuta 2020 teksti M. Lorentsen


Vaikka koronavirus jumittaa talouden rattaita, niin kulutuselektroniikan myyntiin virus on tuonut nostetta. 

Kun yhä useammat sopeutuvat työskentelemään, opiskelemaan ja yleensä viettämään enemmän aikaa kotona, vesapaperin ja käsidesin lisäksi kysyntää on erityisesti webkameroille.

Webkameroita käytetään nyt paljon videoyhteyden luomiseen töihin tai kouluun.

Yle uutisoi viikko sitten, kuinka webkamerat ovat loppuneet monista suomalaisista verkkokaupoista.  

Esimerkiksi Gigantissa webkameroiden myynti kasvoi 1890 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

Ilmiö on maailmanlaajuinen. Hakukonemarkkinoinnin erikoisosaaja Criteo kertoo, kuinka webkameroiden myynti kasvoi Yhdysvalloissa 534 prosenttia yhden päivän aikana verrattuna koko tammikuun myyntiin.

LUE MYÖS: Näin tarkistat, onko webkamerasi kaapattu

Myös muut laitteet kysyttyjä

Webkameroiden lisäksi koronavirus on kasvattanut myös muiden tietotekniikkalaitteiden kysyntää.

Esimerkiksi Telialta kerrotaan, kuinka etätyövälineiden myynti räjähti maaliskuussa, kun ihmiset siirtyivät kotikonttoreille etätöihin ja hankkivat siihen sopivia välineitä. 

”Puhelinmyynti laski maaliskuussa Suomessa noin 15-20 prosenttia. Kannettavien tietokoneiden myynti taas yli tuplaantui ihmisten varustellessa etätyökonttoreitaan", Telia Finlandin laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen kertoo. 

"Myös televisiot ja pelaamisen tarvikkeet kävivät hyvin kaupaksi, sillä sisältöjä kulutetaan huimia määriä ja uusien laitteiden ja toimivien yhteyksien kanssa se on mukavampaa”, Vuorinen kertoo.

Sama kehitys näkyy yrityspuolella.

”Myös yrityspuolella etätyövälineet ovat olleet suosittuja. Suuri piikki on ollut muun muassa kuulokkeiden myynnissä”, kertoo Telia Inmics-Nebulan toimitusjohtaja Jarno Kekäläinen.

LUE MYÖS: Näin suojaat kotityöpisteesi

Lisää kameroita tulossa

Webkameroiden kysyntäpiikki tyhjensi kauppojen varastot tehokkaasti, ja laitetoimittajilla on vaikeuksia toimittaa lisää tuotteita nopealla aikataululla, koska tilanne on sama kaikkialla. 

Criteon mukaan esimerkiksi Ranskassa webkameroiden myynti kasvoi maaliskuussa lähes 500 prosenttia.

Nopea kurkistus verkkokauppoihin kertoo samaa asiaa. Esimerkiksi Veikon Koneessa ei ole ainuttakaan kameraa, ja Powerissa on saatavana ainoastaan joitain kalliita malleja. Samoin Verkkokauppa.comissa monessa edullisessa mallissa on ilmoitettu toimitusajaksi keskimäärin 2-4 viikkoa, jos ollenkaan.

Ylen saamien tietojen mukaan Euroopassa ovat varastot ja hyllyt yhtä tyhjinä ja lisää olisi tulossa vasta noin kuukauden kuluttua.  

Webkameraa odottaessa videoyhteyden voi luoda myös käyttämällä puhelinta tai tablettia ja siinä esimerkiksi Teams-, Skype- tai WhatsApp-sovellusta. Puhelimen voi viritellä nojaamaan johonkin pöydällä olevaan esineeseen, ja tabletin saa seisomaan suojakuoren avulla. 

LUE MYÖS: Kokoa perhe yhteen netissä WhatsAppin ja Skypen avulla


Ehkä sinua kiinnostaa...