Wi-Fi Alliance -organisaatio hyväksyi muutama vuosi sitten langattoman 802.11ax-standardin.
Uusi standardi korvasi 802.11ac:n, ja nopeus säädettiin enintään 9 608 Mbit/s:n tasolle, mikä riittää kaikkeen siirtoon ja liikenteeseen kotiverkossa.
Kehitystyön aikana myös langattomien verkkojen hankalat numerokoodit päätettiin nimetä uudelleen ja käyttää 802.11ax:stä nimitystä Wi-Fi 6, joka on hieman helpompi muistaa.
> Lue myös: Mikä on WiFi? Ja miten se toimii?
Uusi taajuus kotiverkkoon
Wi-Fi 6 on nyt päivitetty Wi-Fi 6E -versioon, joka tarjoaa samat vaikuttavat nopeudet kuin edeltäjänsä.
Uusi versio eroaa vanhasta versiosta siinä, että siihen on lisätty 6 GHz:n taajuus. Voit siis luoda ylimääräisen verkon nykyisten 2,4 GHz:n ja 5 GHz:n verkkojen päälle.
Tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, jos huomaat, että muissa verkoissa on liikaa häiriöitä.
> Lue lisää nopeuksista artikkelista: "Valitse langattoman verkon taajuudeksi 2,4 tai 5 GHz"
5 ja 6 GHz voivat lähettää dataa samalla nopeudella, mutta 6 GHz:n kantama on sekä 2,4 että 5 GHz:n taajuutta lyhyempi.
6 GHz:n taajuuden käyttö on siis järkevintä lähellä reititintä sijaitsevissa laitteissa, jotka vaativat paljon kaistanleveyttä – esimerkiksi Netflixiä katsellessasi.
> Lue myös: Tarkista itse, voiko tietokoneesi päivittää Wi-Fi 6 -versioon
Wi-Fi 6E edellyttää uusia laitteita
Harvoissa tietokoneissa on vielä uutta Wi-Fi 6E -verkkokorttia, ja jos sellainen on, tietokoneen hinta on helposti yli 1 200 euroa.
Jos haluat uuden verkkostandardin mukaisen ASUS-tietokoneen, joudut pulittamaan siitä vähintään 1 500 euroa.
Vaikka tietokoneessasi olisi langaton verkkokortti, joka pystyy lähettämään ja vastaanottamaan 6 GHz:n taajuudella, et voi käyttää sitä mihinkään, ellei kotireitittimessäsi ole samoja ominaisuuksia.
Investoi siis uuteen reitittimeen, kuten 536 euroa maksavaan ASUS ROG Rapture GT-AXE11000:een, jotta saat käyttöösi ylimääräisen taajuusalueen.
> Lue ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 -testimme Testinurkasta täältä

Uuden Wi-Fi 6E:n käyttö edellyttää myös uutta reititintä, joka pystyy lähettämään lisätaajuudella. Voit ostaa esimerkiksi ASUS ROG Rapture GT-AXE11000:n, jonka hinta on 536 euroa.
9 muuta uutta tekniikkaa tietokoneellesi
Nyt saatavilla olevasta KotiMikron numerosta 19/2022 voit lukea yhdeksästä muusta mielenkiintoisesta uudesta tekniikasta, jotka tekevät pian tietokoneestasi entistä nopeamman ja toimivamman.
Kerromme muun muassa tekniikoista OLED, PCI Express 6/7 ja Bluetooth 5.3, jotta voit päättää, tarvitsetko niitä seuraavassa tietokoneessasi.