Tietokoneen Wi-Fi-siru
Wi-Fi

Tietokoneesi pieni Wi-Fi-siru määrää siitä, mihin taajuuksiin voit muodostaa yhteyden. Jos tietokoneessasi ei ole kiinteää Wi-Fi 6E:tä, voit ostaa verkkosovittimen.

Wi-Fi:ssä on nyt kolme taajuutta datansiirtoon

Jos perinteiset 2,4 ja 5 GHz:n langattomat verkot ovat epävakaita, voit nyt käyttää kolmatta vaihtoehtoa: Uudella Wi-Fi 6E-standardilla voit käyttää verkkoa 6 GHz:n taajuudella.

lauantai 12. marraskuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Wi-Fi Alliance -organisaatio hyväksyi muutama vuosi sitten langattoman 802.11ax-standardin.

Uusi standardi korvasi 802.11ac:n, ja nopeus säädettiin enintään 9 608 Mbit/s:n tasolle, mikä riittää kaikkeen siirtoon ja liikenteeseen kotiverkossa.

Kehitystyön aikana myös langattomien verkkojen hankalat numerokoodit päätettiin nimetä uudelleen ja käyttää 802.11ax:stä nimitystä Wi-Fi 6, joka on hieman helpompi muistaa.

> Lue myös: Mikä on WiFi? Ja miten se toimii?

Uusi taajuus kotiverkkoon

Wi-Fi 6 on nyt päivitetty Wi-Fi 6E -versioon, joka tarjoaa samat vaikuttavat nopeudet kuin edeltäjänsä.

Uusi versio eroaa vanhasta versiosta siinä, että siihen on lisätty 6 GHz:n taajuus. Voit siis luoda ylimääräisen verkon nykyisten 2,4 GHz:n ja 5 GHz:n verkkojen päälle. 

Tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, jos huomaat, että muissa verkoissa on liikaa häiriöitä. 

> Lue lisää nopeuksista artikkelista: "Valitse langattoman verkon taajuudeksi 2,4 tai 5 GHz"

5 ja 6 GHz voivat lähettää dataa samalla nopeudella, mutta 6 GHz:n kantama on sekä 2,4 että 5 GHz:n taajuutta lyhyempi.

6 GHz:n taajuuden käyttö on siis järkevintä lähellä reititintä sijaitsevissa laitteissa, jotka vaativat paljon kaistanleveyttä – esimerkiksi Netflixiä katsellessasi.

> Lue myös: Tarkista itse, voiko tietokoneesi päivittää Wi-Fi 6 -versioon

Wi-Fi 6E edellyttää uusia laitteita

Harvoissa tietokoneissa on vielä uutta Wi-Fi 6E -verkkokorttia, ja jos sellainen on, tietokoneen hinta on helposti yli 1 200 euroa.

Jos haluat uuden verkkostandardin mukaisen ASUS-tietokoneen, joudut pulittamaan siitä vähintään 1 500 euroa. 

Vaikka tietokoneessasi olisi langaton verkkokortti, joka pystyy lähettämään ja vastaanottamaan 6 GHz:n taajuudella, et voi käyttää sitä mihinkään, ellei kotireitittimessäsi ole samoja ominaisuuksia. 

Investoi siis uuteen reitittimeen, kuten 536 euroa maksavaan ASUS ROG Rapture GT-AXE11000:een, jotta saat käyttöösi ylimääräisen taajuusalueen. 

> Lue ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 -testimme Testinurkasta täältä

ASUSin Wi-Fi 6E -reititin
Reititin:

Uuden Wi-Fi 6E:n käyttö edellyttää myös uutta reititintä, joka pystyy lähettämään lisätaajuudella. Voit ostaa esimerkiksi ASUS ROG Rapture GT-AXE11000:n, jonka hinta on 536 euroa.

9 muuta uutta tekniikkaa tietokoneellesi

Nyt saatavilla olevasta KotiMikron numerosta 19/2022 voit lukea yhdeksästä muusta mielenkiintoisesta uudesta tekniikasta, jotka tekevät pian tietokoneestasi entistä nopeamman ja toimivamman.

Kerromme muun muassa tekniikoista OLED, PCI Express 6/7 ja Bluetooth 5.3, jotta voit päättää, tarvitsetko niitä seuraavassa tietokoneessasi.

Voit myös lukea artikkelin Etunurkasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...