Valitse langattoman verkon taajuudeksi 2,4 tai 5 GHz
2,4 vai 5 GHz?

Langattomat verkot käyttävät useita eri taajuuksia, mutta jotkin laitteet pystyvät toimimaan vain yhdellä taajuudella, mikä voi aiheuttaa ongelmia. 

Valitse langattoman verkon taajuudeksi 2,4 tai 5 GHz

5 GHz -verkko on uudempi kuin 2,4 GHz, mutta se ei aina tarkoita, että se olisi parempi. Lue näiden kahden eri tyyppisen verkon eroista täältä.

keskiviikko 1. joulukuuta 2021 teksti H. Rasmussen

Langattomien verkkojen aikakauden alussa kaikki langattomat verkot toimivat 2,4 GHz:n taajuusalueella, ja vasta muutama vuosi sitten otettiin käyttöön kaksitaajuuksiset verkot, joissa voidaan käyttää myös 5 GHz:n taajuutta.

Aluksi tämä tarkoitti sitä, että mikä tahansa laite oli helppo liittää verkkoon, kunhan siihen oli asennettu langaton verkkokortti.

Kun taajuusalue laajennettiin 5 GHz:iin, tämä edellytti, että sisäänrakennetut verkkokortit toimivat myös tällä taajuudella.

Se ei ole ongelma tietokoneille, puhelimille ja tableteille, vaikka ne olisivat monta vuotta vanhoja, mutta se voi aiheuttaa ongelmia muille oheislaitteille, jotka haluat liittää verkkoon.

> Lue myös: 4 niksillä toimivampi langaton verkko – ilmaiseksi

2,4 GHz:n taajuudessa on monia etuja

Syy siihen, miksi langattomia standardeja laajennettiin 5 GHz:llä sen sijaan, että se olisi vain korvannut 2,4 GHz:n, on se, että vanhemmalla verkolla on edelleen etunsa tietyissä tilanteissa.

  • 2,4 GHz:n taajuus tarjoaa pidemmän kantaman ja on yhteensopiva vanhempien laitteiden kanssa. 
  • 5 GHz:n taajuuden nopeus on suurempi, mutta kantama on lyhyempi kuin 2,4 GHz:n taajuudella.

5 GHz:n tarjoama nopeuden kasvu ei useinkaan ole tarpeen tietyille verkkoon yhdistettävälle laitteelle. 

Tämä koskee esimerkiksi älypistorasioita ja -lamppuja, sykemittareita tai vastaavia tuotteita, jotka lähettävät vain muutavan tavun verran dataa verkon kautta. 

Siksi tämäntyyppisten laitteiden valmistajat valitsevat usein 2,4 GHz:n sirun, joka ei toimi 5 GHz:n taajuudella. 

Tämä tarkoittaa myös sitä, että esimerkiksi älypistorasiat voivat olla kaukana langattomasta reitittimestä ilman yhteysongelmia. 

Uudet reitittimet yhdistävät verkot

Pelkästään 2,4 GHz:n taajuudella toimivia laitteita myydään edelleen paljon, joten laitteita ei aina voi yhdistää moderniin verkkoon. 

Tämä johtuu siitä, että monissa uudemmissa reitittimissä on kahden erillisen verkon, eli yksi kummallekin taajuudelle, sijaan yksi yhteinen verkko, joka kattaa molemmat taajuudet. 

Tästä seuraa, että joitakin älykodin laitteita, kuten verkkokameroita, älypistorasioita ja vastaavia, ei voi yhdistää verkkoon, koska niissä on vain 2,4 GHz:n siru.

> Lue myös: Pieni sanakirja reitittimistä

Näin ratkaiset ongelman

Nyt saatavilla olevasta KotiMikro-lehden numerosta 19/2021 voit lukea, miten saat vanhat tai muut vain 2,4 GHz:n taajuudella toimivat laitteesi yhdistettyä moderniin yhtenäiseen verkkoon.

>Lue koko artikkeli Etunurkasta täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...