802.11ac:n nimeksi tulee Wi-Fi 5

Uuden sukupolven langaton verkkotekniikka parantaa muun muassa kantamaa. Tuleva standardi on nimeltään Wi-Fi 6.

© Shutterstock

Langaton verkko saa uuden selkeän nimen

Langattomat verkkotekniikat nimetään uudelleen ja kryptiset nimihirviöt poistuvat. Nykyisen 802.11ac:n nimeksi tulee Wi-Fi 5.

maanantai 15. lokakuuta 2018 teksti Morten Skeldal Østergaard


802.11n, 802.11ac, 802.11ax. Langattomia verkkotekniikoita ei voi selkeistä nimistä syyttää. 

Kryptiset nimet myös tuottavat päänvaivaa tavalliselle käyttäjälle, jos tämä joutuu niihin perehtymään – ja joskus on melkein pakko, kun pitäisi hankkia ja ottaa uusi laite käyttöön.

Nyt langattomien verkkotekniikoiden standardoinnista vastaava Wi-Fi Alliance on lopulta päättänyt, että sekavista nimistä luovutaan ja niiden sijaan otetaan käyttöön selkeät nimet, joiden avulla eri tekniikat on mahdollista erottaa toisistaan.

Esimerkiksi nykyisestä 802.11ac-standardin nimeksi tulee Wi-Fi 5 ja vielä käytössä oleva vanhempi 802.11n saa nimekseen Wi-Fi 4. Myös sitä vanhemmat versiot on nimetty vastaavasti.

 Ensi vuonna tulossa oleva seuraava standardi 802.11ax on nimeltään Wi-Fi 6.

> Lue myös: 5G vie vauhtikaistalle

Uusi selkeä nimikäytäntö: 802.11ac on Wi-Fi 5

Uusi nimeämiskäytäntö auttaa valmistajia ja käyttäjiä, kun laitteisiin voidaan selvästi merkitä, mitä ja kuinka uutta verkkotekniikkaa laite tukee.

Käyttäjän pitäisi langattoman verkon numeroinnin perusteella aikaisempaa helpommin voida valita mahdollisimman yhteensopivat laitteet.  

Taajuustiedot ja muut yksityiskohdat pitää edelleen selvittää, jos haluaa syventyä uuden nimen sisältämään tekniikkaan. 

Numerot kuitenkin kertovat sen, että Wi-Fi 6:lla merkitty laite edustaa uusintaa tekniikkaa, vitosella merkitty on nykyinen standardi ja nelosella merkitty on hitaampi ja muutenkin ominaisuuksiltaan vaatimattomin.   

802.11ac on Wi-Fi 5
Langattoman verkon standardit

Langaton verkkostandardi päivittyy ja nimetään entistä selkeämmin. Esimerkiksi nykyinen 802.11ac saa nimekseen Wi-Fi 5.

© Wi-Fi Alliance

Wi-Fi 6 on entistä nopeampi verkko

Wi-Fi 6:n ominaisuuksiin kuuluu kasvaneet siirtonopeudet ja alhaisempi virrankulutus. Vauhdin kasvun edelliseen standardiin verrattuna kerrotaan olevan 30 prosenttia ja dataa luvataan kulkevaa entistä enemmän useisiin laitteisiin samanaikaisesti.  

Langattomien verkkostandardien nimimuutos on jo otettu käyttöön ja yleistyy, kun Wi-Fi 6 -laitteita tulee saataville. 

Wi-Fi 6 -laitteita, jotka perustuvat 802.11ax-tekniikalle, on luvassa ensi vuonna. Silloin mobiililaitteenkin pitäisi osata näyttää, minkä numeroiseen verkkoon laite on yhteydessä.

> Lue myös: Mikä on mesh-verkko?

Saat tablet-näppäimistön KotiMikron mukana

Nyt saat KotiMikron mukana kätevän tablet-näppäimistön, jolla korvaat kosketusnäytön hankalan virtuaalinäppäimistön. Näppäimistö vastaa mitoiltaan taulutietokonetta, mahtuu hyvin laukkuun ja painaa vain 350 grammaa.

Näppäimistö yhdistetään helposti bluetooth-tekniikan avulla tablet-laitteeseen tai puhelimeen, minkä jälkeen oikeilla näppäimillä kirjoittaminen on huomattavasti mukavampaa kuin kosketusnäytöllä.

Näppäimistön yläreunassa on syvennys, joka pitää tabletin tai puhelimen paikallaan ja sopivassa kulmassa kirjoittamisen aikana.

Näppäimistön arvo on 39,90 euroa, mutta nyt saat näppäimistön ja neljä KotiMikroa yhteishintaan vain 21,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...