5G tuo huippuvauhdikkaan datakaistan mobiililaitteisiin

Alle viiden vuoden kuluttua arviolta viidennes mobiilidataliikenteestä kulkee 5G-verkoissa.

© Shutterstock

5G tuo huippunopean netin mobiililaitteisiin

5G-mobiiliverkon odotetaan yleistyvän parin vuoden kuluttua. Verkkouudistus tuo käyttöön entistä tehokkaammat mobiililaajakaistapalvelut.

torstai 20. syyskuuta 2018 teksti M. Flinck


5G. Tämä merkkiyhdistelmä tulee parin vuoden kuluttua näkymään uusien puhelimien ruudun ylälaidassa.

Viidennen sukupolven matkaviestinverkko menee vauhdikkaasti ohi nykyisistä 3G- ja 4G-tekniikalla toimivista verkoista.

Tällä hetkellä 4G puhelimen ruudun yläpalkissa tarkoittaa sitä, että laite on yhteydessä nopeaan mobiiliverkkoon, jossa data liikkuu parhaimmillaan 100 megabitin sekuntivauhdilla. 

5G vie käyttäjän täysin uudelle kaistalle, jossa huippunopeus voi olla jopa 10 gigabittiä sekunnissa.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisen Verizon-operaattorin testeissä on päästy 5G-latausnopeuksiin, jotka ovat 30-50 kertaisia 4G-tekniikkaan verrattuna. 

Uusi nopeusluokka tarkoittaa, että käytännössä normimittainen elokuva latautuu 5G-verkossa 15 sekunnissa, kun taas 4G-verkossa lataus kestää kuusi minuuttia.

Tietoliikenteen määrä on kasvanut jopa 12-kertaiseksi viimeisen viiden vuoden aikana etenkin videosisällön räjähdysmäisen suosion kasvun vuoksi.

Kasvun ennustetaan jatkuvan ja vuoden 2023 loppuun mennessä Ericsson arvioi tietoliikenteen määrän edelleen kahdeksankertaistuvan. 

Milloin 5G tulee?

Vielä tänään ei huippunopeuksista päästä nauttimaan kuin testiolosuhteissa ja pilottihankkeissa, mutta 5G-verkko tulee vääjäämättä ja maailmanlaajuisesti 5G yleistyy vuodesta 2020 alkaen

Vuonna 2023 5G-verkoissa kulkee Ericssonin arvion mukaan viidennes mobiilidataliikenteestä. 

Ensimmäisiä 5G-tekniikkaa tukevia laitteita on jo olemassa, ja esimerkiksi kiinalainen Xiaomi on ilmoittanut, että yhtiöltä on piakkoin tulossa puhelin, joka toimii 5G-verkossa.

5G-verkot ovat tulossa vauhdilla myös Suomeen. Monet operaattorit sekä maailmalla että Suomessa ovat jo kokeilleet tai parhaillaan testaamassa 5G-teknologiaa. 

5G Suomessa jo ensi vuoden alussa

Suomi on ensimmäisten maiden joukossa avaamassa 5G-verkkoja kaupalliseen käyttöön jo ensi vuoden alusta.

Elisa testasi tämän vuoden helmikuussa ensimmäisenä maailmassa 5G:n esivaatimuksien mukaista verkkoa ja on rakentanut jo kolmeen kaupunkiin 5G-valmiudet omaavan verkon. 

Myös DNA on tehnyt uuden 5G-tekniikan kenttätestejä yhdessä Ericssonin kanssa.

Viimeksi puolestaan Telia käynnisti 5G-aikakauden Helsingissä avaamalla keskustassa esikaupallisen 5G-verkon. Tavoitteena on aloittaa kaupalliset palvelut vuoden 2019 alussa.

> Langattoman näppäimistön avulla kirjoitat tehokkaasti puhelimella ja tabletilla. Nyt saat näppäimistön ja neljä numeroa KotiMikroa yhteishintaan vain 21,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...