Mikä on mesh-verkko?

Mesh-verkkojärjestelmällä saa kotiin kattavan lähiverkon. KotiMikro kertoo, kuinka mesh-verkko toimii.

Mikä on mesh-verkko?

Mesh-tekniikan avulla voi rakentaa nopean ja kattavan langattoman lähiverkon entistä helpommin. Selvitimme, kuinka mesh-verkko toimii ja mitä hyötyä siitä on.

tiistai 4. syyskuuta 2018 teksti Henning Dadkhah Rasmussen


Langattoman reitittimen avulla luotu lähiverkko on altis häiriöille ja kotiverkon kantamaa heikentää monet tekijät, kuten seinärakenteet, muut laitteet ja jopa naapurin laitteet. 

Jo pieneenkin kotiin voi olosuhteista riippuen syntyä katvealueita, joihin langattoman verkon signaali ei yllä kunnolla tai ei lainkaan. 

Kodin verkko-ongelmiin on onneksi tarjolla uudenlainen ratkaisu, mesh-verkkojärjestelmä, joka ei vaadi hankalia asennustöitä eikä kovin syvää lompakkoakaan.  

Näin mesh-verkko toimii

Mesh-verkkojärjestelmä koostuu useasta yhteen liitettävästä tukiasemasta.

Järjestelmä sisältää yleensä kolme langatonta tukiasemaa, jotka ovat yhteydessä toisiinsa, ja joista yksi yhdistetään ethernet-kaapelilla kodin nettipäätelaitteeseen. 

Muut yksiköt sijoitetaan eri puolille asuntoa siten, että verkko kattaa tilan mahdollisimman hyvin.  

Jos esimerkiksi selaat nettiä tabletillasi kodin kauimmaisessa nurkkauksessa, kulkee verkkoliikenne tabletilta ensin lähimpään mesh-yksikköön ja jatkaa matkaa mahdollisesti välissä olevan yksikön kautta aina nettipäätelaitteeseen yhdistettyyn tukiasemaan.

Näin mesh-verkko toimii

Mesh-järjestelmän yksiköt ovat langattomassa yhteydessä toisiinsa ja muodostavat yhteisen verkon.

Mesh-järjestelmän etuja

Mesh-tekniikalla toteutettu lähiverkko on huomattavasti tehokkaampi kuin aiemmin käytetyillä wlan-toistimilla, jotka pystyivät välittämään yhteyden vain suoraan lähiverkon reitittimelle.

Järjestelmä osaa lisäksi optimoida verkkoliikenteen mahdollisimman sujuvaksi. Langaton yhteys siirtyy automaattisesti mesh-yksiköltä toiselle käyttäjän liikkuessa lähiverkon kattamalla alueella. 

Verkkoliikenne ohjautuu niin ikään nopeimmalle saatavilla olevalle taajuusalueelle ja vähäruuhkaisimmalle kanavalle.

Monikerroksisessa asunnossa verkosta saa kattavan sijoittamalla yhden tukiaseman kuhunkin kerrokseen. 

Kahden tai kolmen tukiaseman paketti on useimmissa tapauksissa riittävä, mutta tarvittaessa kantamaa voidaan laajentaa lisäyksiköillä. Tyypillinen kolmella tukiasemalla varustetun mesh-paketin hinta on noin 300 euroa.

Mesh-ratkaisut vertailussa

KotiMikron numerossa 14/2018 on testissä neljä mesh-laitemallia kodin lähiverkkoratkaisuksi.

Testissä selvitettiin erityisesti laitteiden suorituskykyä ja käyttömukavuutta sekä tutkittiin, mitä muita toimintoja laitteet tarjoavat wlan-verkon lisäksi.

Osta KotiMikron irtonumero lehtipisteestä tai tilaa lehti, niin voit lukea sitä saman tien tietokoneella tai mobiililaitteella Wype-palvelussa.

> Nyt saat yhden numeron KotiMikroa, pääsyn Etunurkan yli 300 ohjelmaan ja 400 video-oppaaseen sekä muuhun sisältöön yhteishintaan vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...