Päivittäminen uuteen Edge-selaimeen poistaa tietokoneeltasi sen edeltäjän, Internet Explorerin.
Päivitys:

Päivitys uuteen Edge-selaimeen poistaa tietokoneeltasi sen edeltäjän, Internet Explorerin. 

© Shutterstock

Edge-päivitys poistaa Internet Explorerin tietokoneeltasi

Arvostetun Internet Explorerin tietoturvapäivitykset loppuivat viime kesänä, ja nyt Microsoft on alkanut itse poistamaan selaimen kaikista Windows 10 -tietokoneista.

keskiviikko 22. helmikuuta 2023 teksti H. Rasmussen

Microsoftin aikoinaan suosittu Internet Explorer -selain on ollut epäsuosiossa jo jonkin aikaa, ja viime kesänä yritys lopetti tärkeiden tietoturvakorjausten lataamisen selaimelle.

Helmikuun 14. päivästä 2023 alkaen yhtiö meni askeleen pidemmälle, kun Microsoft alkoi päivittää kaikkia Windows 10 -tietokoneita päivityksellä, joka yksinkertaisesti poistaa Internet Explorerin tietokoneesta.

Jos Windows 10 -tietokoneessasi on vielä Internet Explorer, on vain ajan kysymys, milloin tietokone päivittyy ja selain katoaa, ellet mene äärimmäisyyksiin ja irrota tietokonetta verkosta.

> Lue myös: Internet Explorer on kuollut 26 vuoden ikäisenä

Vaarallista käyttää päivittämätöntä selainta

Saattaa kuulostaa tungettelevalta, että Microsoft päättää, mitä sovelluksia tietokoneellasi saa olla, mutta Internet Explorerin käytön jatkaminen ei oikeastaan ole turvallista.

Kun Microsoft lopetti selainpäivitysten toimittamisen kesäkuussa 2022, se lopetti myös kaikkien rikollisten säännöllisesti löytämien uusien tietoturva-aukkojen sulkemisen. 

Selaimen poistamista on siis vaikea vastustaa, vaikka se voikin aiheuttaa ongelmia esimerkiksi vanhoissa laitteissa, kuten verkkokameroissa, jotka toimivat vain perinteisellä Internet Explorerilla.

> Lue myös: Microsoftin Edge-selaimen käyttö kannattaa

Edge-päivitys poistaa Internet Explorerin

Internet Explorer poistetaan tietokoneeltasi, kun Windows 10 lataa uuden päivityksen Edge-selaimeen.

Tämä päivitys poistaa Internet Explorerin käytöstä lopullisesti ja näyttää samalla ikkunan, jossa kerrotaan, mitä on tapahtunut, ja että sinun pitäisi käyttää jatkossa Edge-selainta. 

Voit tuoda tallennetut kirjanmerkit, salasanat ja muut tiedot Microsoft Edgeen, jotta et menetä tietojasi.

Tämä ei vaikuta Windows 11 -tietokoneisiin, sillä Internet Explorer poistettiin jo tämän Windows-version julkaisun yhteydessä.

> Lue myös: Näin kirjaudut sisään Edgeen

Kun tietokoneesi on ladannut uuden Edge-päivityksen, näet tämän ruudun, jossa kerrotaan, että Internet Explorer on poistettu käytöstä, mutta voit ladata kaikki tallennetut kirjanmerkkisi ja asetuksesi sen korvaavaan Edgeen.
Eläkkeelle:

Kun tietokoneesi on ladannut uuden Edge-päivityksen, näet tämän ruudun, jossa kerrotaan, että Internet Explorer on poistettu käytöstä, mutta voit ladata kaikki tallennetut kirjanmerkkisi ja asetuksesi sen korvaavaan Edgeen.

Pääsy vanhoihin laitteisiin ja verkkosivuille

Jos vanhat laitteesi, kuten NAS tai verkkokamera, toimivat vain Internet Explorerissa tai huomaat, että vanhat verkkosivustot eivät näy oikein, voit saada Edge-selaimen näyttämään verkkosivuston ns. Internet Explorer -tilassa.

Ei ole mitään takeita siitä, että tämä tila toimii laitteiden tai verkkosivuston kanssa, mutta sitä kannattaa kokeilla ennen kuin kiirehdit asentamaan vaihtoehtoisia selaimia.

Näin käytät Internet Explorer -tilaa Edgessä:

  1. Kirjoita tämä osoite Edgen osoitekenttään ja paina Enter: edge://settings/defaultBrowser
  2. Valitse alasvetovalikosta Salli kohdassa ”Salli sivustojen uudelleenlataus Internet Explorer -tilassa”.
  3. Käynnistä selain uudelleen.
  4. Palaa asetussivulle kirjoittamalla sama osoite Edgen osoitekenttään ja paina Enter: edge://settings/defaultBrowser
  5. Napsauta Lisää.
  6. Kirjoita Internet Explorer -tilassa ladattavan verkkosivuston osoite, ja napsauta Lisää.
  7. Kun käyt vanhalla verkkosivustolla uudelleen, näet Internet Explorerin kuvakkeen osoitepalkin vasemmassa reunassa. Tämä tarkoittaa, että verkkosivusto näkyy Internet Explorer -tilassa.

Tämä niksi toimii muun muassa vanhempien D-Link-verkkokameroiden kanssa, jotka vaativat vain Internet Explorerissa toimivan lisäosan.

> Lue myös: Edge-selaimen suosio kasvaa

Ehkä sinua kiinnostaa...