Ei enää Internet Exploreria
Internet Explorer

Microsoft on päättänyt lopettaa Internet Explorerin.

© Shutterstock

Muistokirjoitus: Internet Explorer on kuollut, 26 vuoden ikäisenä

Internet Explorer on ollut jo yli neljännesvuosisadan ajan ikkuna Internetiin sadoille miljoonille ihmisille, mutta nyt sen aika on ohi.

torstai 23. kesäkuuta 2022 teksti M. Østergaard

Syntymätodistuksessa lukee 26. elokuuta 1995. Internet Explorer syntyi World Wide Webin varhaisina aikoina, jolloin Internet oli vielä useimmille vieras.

Internet Explorer määritti monille tietokoneen käyttäjille 90-luvun jälkimmäisellä puoliskolla, miten näimme Internetin. Kaksoisnapsautus sinisen "e"-kirjaimen kohdalla, ja maailma avautui edessämme tietokoneen näytöllä.

Mutta nyt kaikki on ohi. Microsoft on lopettanut tuen ennen niin suositulle selaimelle, ja jäljellä olevat uskolliset käyttäjät kohtaavat ponnahdusikkunoita, jotka kehottavat siirtymään seuraaja Edgeen. Edgessä on sisäinen yhteensopivuustila, jonka avulla sivuja voi edelleen selata Internet Explorerin tavoin.

Internet Explorer poistetaan pian Windowsista tietoturvasyistä osana uutta päivitystä.

Internet Explorer 1.0 näytti tältä vuonna 1995.

Internet Explorerin ensimmäinen versio esiteltiin vuonna 1995

Kun Internet Explorer julkaistiin vuonna 1995, Netscape oli selainten kuningas. Microsoft oli aliarvioinut Internetin vaikutusvallan ja epäröinyt verkkoselaimen esittelyä.

Microsoft käytti kaikkialle levinnyttä Windowsia varmistaakseen, että Internet Explorer oli Windowsin oletusarvoinen selain. Internet Explorer julkaistiin osana Windows 95:n lisäpakettia, ja Netscapen päivät johtavana selaimena olivat luetut. Internet Explorerista tuli lyhyessä ajassa kaikkivaltias.

Vuonna 2003 Internet Explorerin suosio oli huipussaan, kun noin 95 prosenttia Internet-käyttäjistä meni verkkoon kyseisen selaimen avulla. Silloin kilpailijat olivat Netscape ja Firefox. Internet Explorerin käyttöosuus on nykyään niin pieni, että tilastoissa selaimen käyttö näkyy vain kohdassa "muut".

> Katso hauska animaatio 28 vuoden selaushistoriasta.

Monopolikanne Microsoftia vastaan

Vuosituhannen vaihteen suuri suosio sai amerikkalaiset kilpailuviranomaiset ryhtymään toimiin Microsoftia vastaan, koska se hyödynsi Windowsin hallitsevaa markkina-asemaa selainkilpailijoiden torjumiseen.

Bill Gates ei antanut itsestään oikeudenkäynnin aikana hyvää vaikutelmaa, ja tuomariakin hieman hymyilytti Microsoftin perustajan hämmästyttävän huono muisti, kun Gates sanoi kerta toisensa jälkeen: "En millään muista sitä."

Vuonna 2001 tehdyn muutoksenhakukäsittelyn jälkeen oikeus päätyi siihen, että Microsoft pystyi jatkamaan paljolti entiseen malliin, mitä useiden Yhdysvaltojen osavaltioiden viranomaiset vastustivat kutsuen tulosta vain pikku näpäytykseksi.

Chrome voitti selainsodan Internet Exploreria vastaan

Loppujen lopuksi kävi ilmi, että sillä ei ollut suurta vaikutusta. Vuonna 2008 Google lanseerasi oman Chrome-selaimensa.

Chrome oli nopea ja siinä oli älykkäitä toimintoja, kuten välilehdet ja kirjanmerkkien synkronointi sekä Internet-historia. Chrome ohitti Internet Explorerin ja Microsoftin Edge-selaimen koodi perustuu itse asiassa samaan avoimeen lähdekoodiin, joka on Googlen Chromen perusta.

Lue myös: Tämän vuoksi kannattaa käyttää Microsoftin uutta selainta

Monille meistä Internet Explorer muodosti ensimmäisten nettikokemusten perustan. Vaikka Internet Explorer voikin olla kuollut tai ainakin kuolemassa, sen koodi säilyy Edgen Internet Explorer -yhteensopivuustilassa. Kunnioitettu olkoon sen muisto.

Ehkä sinua kiinnostaa...