lukkokuvake selaimen osoiterivillä
Salattu yhteys:

Google poistaa nyt lukkokuvakkeen Chromesta.

© Shutterstock

Google poistaa nyt Chromen lukkokuvakkeen

Käyttäjille ei ole ollut selvää, mihin Chromen lukkokuvaketta käytetään. Nyt Google muuttaa sen kokonaan.

torstai 18. toukokuuta 2023 teksti M. Østergaard

Kun käytät Google Chromea ja muita selaimia, osoitekentän vasemmassa reunassa oleva pieni lukkokuvake on vuosien ajan näyttänyt, onko verkkosivusto turvallinen vai ei.

Lukkokuvaketta ryhdyttiin käyttämään klassisessa Netscape-selaimessa jo 1990-luvulla, ja sen jälkeen perässä tulivat muut selaimet, kuten Google Chrome ja Microsoft Edge.

Kuvake kertoo, että käytössä on suojattu HTTPS-yhteys verkkosivustoon, mutta Google poistaa nyt lukkokuvakkeen suositusta Chrome-selaimestaan.

> Lue myös: Näin tarkistat, onko verkkosivusto turvallinen

Mitä selaimen lukkokuvake tarkoittaa?

Selaimessa verkkosivun osoitteen vieressä vasemmalla oleva lukkokuvake kertoo ennen kaikkea, että yhteys verkkosivustoon, jolla aiot vierailla, on turvallinen. 

Tämä on erityisen tärkeää, jos haluat ladata jotain sivustolta tai syöttää maksutietosi oston yhteydessä.

Vuosia sitten sivustojen osoitteiden alussa oli lyhenne HTTP eikä HTTPS, jolla valtaosa sivustoista nykyään alkaa. S-kirjain kertoo, että yhteys on turvallinen, ja lukkokuvakkeesta tuli helposti tunnistettava merkki siitä, onko kyseessä suojattu verkkosivusto. 

Nykyään hakkerit voivat kuitenkin helposti luoda turvallisia HTTPS-sivustoja huijauksilleen, joten lukkokuvake ei enää takaa sivuston turvallisuutta.

> Lue myös: Näin käytät Chromen laajennuksia

Miksi lukkokuvake poistetaan Chromesta?

Google on nyt päättänyt, että Chromen lukkokuvake korvataan uudella kuvakkeella, joka ei viittaa turvallisuuteen tai uskottavuuteen.

Syy muutokseen on se, että useimmilla verkkosivustoilla käytetään nyt HTTPS-salausta. Yli 99 prosentissa Google Chromeen ladatuista verkkosivuista käytetään jo HTTPS:ää. 

Jotkin haitalliset verkkosivustot käyttävät kuitenkin myös HTTPS:ää ja näyttävät lukkokuvakkeen huijatakseen käyttäjiä uskomaan, että ne ovat turvallisia. 

Monet eivät tiedä, että lukkokuvaketta napsauttamalla näkyviin tulee paljon lisätietoja ja -vaihtoehtoja. Niitä Google haluaa korostaa.

Google korvaa selaimen lukkokuvakkeen uudella kuvakkeella.
Uusi kuvake:

Saat jo nyt lisätietoa verkkosivustosta, jolla aiot vierailla, napsauttamalla lukkokuvaketta. Uuden kuvakkeen avulla Google keskittyy enemmän tähän mahdollisuuteen.

© Google

Google lisää uuden kuvakkeen osoiteriville

Ongelman ratkaisemiseksi Google ottaa käyttöön uuden kuvakkeen, joka muistuttaa monien ohjelmien ja sovellusten asetuskuvaketta. 

Uusi kuvake kertoo, että kohdetta napsauttamalla näet lisätietoja - kuten voit tehdä nytkin. Lukkokuvake näkyy kuitenkin edelleen alivalikossa, kun yhteys on suojattu.

Google ilmoitti alun perin tästä muutoksesta elokuussa 2021 ja totesi, että suojatun verkkosivuston tunnisteita ei enää tarvita, sillä suurin osa yhteyksistä tapahtuu HTTPS:n kautta. 

Uusi kuvake julkaistaan syyskuussa 2023 osana Chrome 117 -design-päivitystä.

Lukkokuvake korvataan myös Android-laitteiden Google Chromesta syyskuussa, ja se poistetaan kokonaan Chromesta iOS-laitteissa.

> Lue myös: Uusi niksi: Näin poistat nopeasti Chromen selaushistorian

uusi kuvake, joka avaa Chromen verkkosivujen asetukset
Uusi kuvake

Tältä uusi kuvake näyttää. Sen tarkoituksena on saada käyttäjät napsauttamaan sitä ja käyttämään verkkosivuston asetuksia riippulukkokuvaketta paremmin.


© Google

Ehkä sinua kiinnostaa...