Internetin alkuajoista, eli vuodesta 1994, lähtien taistelu eri selainten välillä on ollut kiivasta.

Internetin alkuajoista, eli vuodesta 1994, lähtien taistelu eri selainten välillä on ollut kiivasta.

28 vuoden villi selainsota

Upea video näyttää, miten eri selaimet ovat kilpailleet suosiostamme vuodesta 1993 lähtien. Tutustu suosituimpiin selaimiin alle kuudessa minuutissa.

tiistai 14. kesäkuuta 2022 teksti S. Nielsen

Apple ilmoitti äskettäin, että yrityksen Safari-selaimella on miljardi käyttäjää

Tämä toi vielä yhden virstanpylvään selainotteluun, joka on kestänyt internetin alusta vuodesta 1994 lähtien. Lähes 30 vuoden ajan jättiläisyritykset ja pienet ulkopuoliset yritykset ovat taistelleet saadakseen meidät valitsemaan selaimensa tärkeimmäksi työkaluksi surffatessamme netissä.

Mosaic, Netscape, Internet Explorer ja Chrome

Alunperin Mosaic oli johtava selain (muistatko sen?), mutta pian Netscape otti ensimmäisen sijan haltuunsa.

Netscape sai kuitenkin nopeasti nähdä Microsoftin Internet Explorerin menevän ohitseen, ennen kuin Googlen Chrome tuli markkinoille hurjana selainjunana, joka on liiskannut kilpailijansa yli 10 vuoden ajan.

Lue myös: Edge-selaimen suosio kasvaa

Upea video kertoo selainten historian

Saatat kysyä, missä muut tunnetut selaimet, kuten Opera, Firefox, Edge ja Applen Safari, ovat tässä tarinassa. Ne ovat kaikki hyviä, huolella tehtyjä selaimia, mutta ne eivät ole koskaan onnistuneet valtaamaan ykköspaikkaa surffaajien sydämistä käytävässä taistelussa.

Vastaus kaikkien selainten kohtalosta löytyy mestarilliselta videolta, jonka käyttäjä Captain Gizmo on julkaissut YouTubessa. Video on kuuden minuutin mittainen, ilahduttavan nörttimäinen graafinen katsaus kaikkien tärkeimpien selainten markkinaosuuksiin ajan mittaan. Aina vuodesta 1993 tähän päivään saakka.

Tämä ei ehkä kuulosta kovin houkuttelevalta, mutta kyseessä on todella kiehtova grafiikka, jota emme voineet vastustaa ja josta sinunkin kannattaa nauttia täysillä.

Lue myös: Kolme hyvää syytä vaihtaa Edgeen

Selainsota

Vuonna 2012 Internet Explorer oli hallitseva selain. Pian tilanne kuitenkin muuttuisi. 

© "Captain Gizmo"

Yllä oleva animaatio näyttää pienen osan videosta, dramaattisen hetken vuonna 2012, jolloin Google Chrome ohitti nopeasti pitkään hallinneen Internet Explorerin.

Video sisältää myös runsaasti historiatietoa, jonka avulla saat käsityksen siitä, miksi jotkut selaimet putosivat kisasta ja toiset nousivat huipulle.

Lue myös: Nyt voit vaihtaa Windowsin oletusselaimen helposti

Katso video Most Popular Desktop Browsers 1993-2022 kokonaan täältä (englanniksi):

Selainsodan nykyinen tilanne

Google Chrome on edelleen johtava selain, eikä mikään viittaa siihen, että tilanne muuttuisi lähivuosina. 

Microsoft Edge on nauttinut kasvavasta suosiosta, mutta se on tapahtunut lähinnä Firefox-selaimen kustannuksella. Chromea käytetään yli 66 prosentissa tietokoneista, kun taas Edge, Safari ja Firefox löytyvät noin 10 prosentista koneita. 

Katso uusimmat GlobalStats-luvut täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...