Vaihda Windowsin oletusselaimeksi Firefox.
Vaihda Firefoxiin

Microsoft haluaisi sinun käyttävän yrityksen Edge-selainta. Jopa niin paljon, että kilpailijan selaimeen vaihtaminen on äärimmäisen hankalaa.

Nyt voit vaihtaa Windowsin oletusselaimen helposti

Windows 10:n ja 11:n oletusselaimen vaihtaminen on hankalaa, mutta nyt Firefox-selaimen kehittäjät ovat löytäneet siihen ratkaisun.

torstai 23. syyskuuta 2021 teksti H. Rasmussen

Useimmat Windows 10 -käyttäjät ovat jo kauan sitten huomanneet, että Microsoft haluaa lisätä yrityksen Edge-selaimen käyttöä.

Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että Edge palautetaan oletusselaimeksi aina asennettaessa suuria päivityksiä, ja jos yrität vaihtaa oletusselaimen manuaalisesti, sinun täytyy vahvistaa valintasi useita kertoja.

Jos haluat poistaa Edgen monopoliaseman ja käyttää esimerkiksi Chrome- tai Firefox-selainta oletusselaimena, tämä edellyttää Windowsin asetusten perinpohjaista muuttamista.

Kuten olemme juuri kertoneet KotiMikro-lehdessä, Windows 11 -käyttöjärjestelmässä tilanne ei tule olemaan yhtään sen parempi. Itse asiassa päinvastoin, sillä Windows 11:ssä et voi vain valita toista selainta.

Sen sijaan sinun on valittava selain erikseen jokaiselle protokollalle, jonka selain voi avata. Tämä tarkoittaa, että sinun on käytävä samat vaiheet läpi useita kertoja. 

Mitä oletusselain tarkoittaa?

Jos et ole itse muuttanut Windows-asetuksia tai olet juuri päivittänyt tietokoneellesi suuren toimintopäivityksen, oletusselaimeksi on määritetty Microsoft Edge.

Tämä tarkoittaa, että sivusto avataan Edgellä aina napsauttaessasi esimerkiksi sähköpostiviestissä olevaa linkkiä. Sama koskee tilanteita, joissa napsautat Asetukset-kohdan Windows-toimintoja, jotka näyttävät lisätietoja verkossa. 

Myös nämä aukeavat Edgessä. Se voi olla erittäin ärsyttävää, jos haluat sen sijaan käyttää jotakin toista vapaasti saatavana olevaa selainta. 

> Lue myös: Näin käytät Inkognito-tilaa ja yksityistä selaustilaa

Selaimen vaihtaminen on vaikeaa

Oletusselain on nykyisin vaihdettava Windows 10:n asetuksissa kohdassa Oletussovellukset. Napsauta siellä nykyistä selainta, niin näet luettelon tietokoneella käytettävissä olevista selaimista, joilla voit korvata nykyisen selaimen. 

Samoin ohjelmien kohdalla asetusten muuttaminen ei onnistu vain napsauttamalla ohjelman painiketta, kuten aiemmissa Windows-versioissa.

Asetusten muuttamisen hankaluuden vuoksi monet meistä tyytyvät käyttämään heikohkoja oletusohjelmia.

> Lue lisää Windows 10:n oletusselaimen vaihtamisesta täältä

Firefox on löytänyt ratkaisun

Jotta käyttäjät voivat välttää hankalan tien Windowsin asetuksiin, Firefoxin taustalla oleva Mozilla on perehtynyt perusteellisesti Windowsin toimintoon. 

Tämän pohjalta tapaa, jolla Firefoxista tehdään Windowsin oletusselain, on muutettu. Se onnistuu nyt tuttuun tapaan vain napsauttamalla painiketta Firefoxin asetuksissa. Mozillan tiedottaja kertoo uudesta vaihtoehdosta:

"Käyttäjien pitäisi pystyä tekemään oletusasetukset helposti. Koska Windows 10:ssä ja 11:ssä näin ei ole, Firefox on tutkinut Windowsin muita osia tarjotakseen käyttäjille samanlaisen kokemuksen kuin Windows tarjoaa Edgen valinnassa, kun käyttäjä haluaa valita Firefoxin oletusselaimekseen."

Toisin sanoen nyt Firefoxin valitseminen on nyt yhtä helppoa kuin Edgen, mikä tuntuu kohtuulliselta kilpailun näkökulmasta.

Firefox perustuu avoimeen lähdekoodiin, joten toivottavasti yrityksen löytämää valintamahdollisuutta tullaan käyttämään myös muissa selaimissa, kuten Google Chromessa tai norjalaisessa Operassa.

Vaihda Firefox helposti oletusselaimeksi
Firefox

Firefoxin asetuksissa voit nyt vaihtaa oletusselamien vain napsauttamalla yhtä ohjelman painiketta – ilman kiertotietä Windowsin asetuksiin. 

Aikooko Microsoft sulkea tämän reitin?

Microsoftin mukaan vakio-ohjelmien valintaa muutettiin aikoinaan selaimen kaappaamisen välttämiseksi, eli jotta haittaohjelmat eivät voi vaihtaa oletusselainta tai muita ohjelmia käyttäjien huomaamatta. 

Jos ominaisuus otettiin käyttöön turvatoimenpiteenä, suuri kysymys kuuluukin, pystyykö Microsoft elämään sen kanssa, että ohjelmistotoimittajat voivat nyt ohittaa sen – vai muuttavatko he ominaisuutta vielä kerran ennen Windows 11:n julkaisua, jolloin Firefoxin niksi ei enää toimi. 

Seuraamme asiaa tietenkin tiiviisti täällä toimituksessa.

> Microsoft Edge toimii parhaiten, kun olet kirjautunut selaimeen.Katso tästä, miten Edgeen kirjaudutaan. 

Ehkä sinua kiinnostaa...