Tee oma animaatio

Gif-animaatiot ovat hauskoja ja silmäänpistäviä. Tässä ohjeet Giffin tekoon.

© Old Spice // Giphy

Näin tehdään GIF-animaatio

Niitä löytyy netistä, sosiaalisista medioista ja joidenkin älypuhelimen emoji-valikoistakin. Ne ovat kaikkialla esiin ponnahtelevia GIF-animaationpätkiä.

maanantai 18. kesäkuuta 2018 teksti M. Schytte

Michael Jackson syömässä popcornia, Australia’s Got Talent -sarjan innokas katsoja tai TV-sarja Frendien hahmo Ross, joka taputtaa käsiään ironisesti. 

Nämä ovat animoituja videopätkiä, jotka toistuvat luuppimaisesti ja jotka ovat alkaneet yleistyä netissä, sosiaalisissa medioissa ja jopa tekstiviesteissä. 

Mikä on GIF-animaatio ja miten se tehdään?

Mikä on GIF?

GIF tulee sanoista Graphics Interchange Format eli valokuvien tai videon muodostama pätkä, liikesarja, jota toistetaan luupinomaisesti alusta loppuun ja periaatteessa loputtomiin.

GIF on lyhyt, yleensä 2–10 sekuntia pitkä, ja usein siinä on mukana hieman tekstiä.

Formaatti keksittiin jo vuonna 1987 amerikkalaisessa internet-palveluja tarjoavassa CompuServessä, mutta se on alkanut lyödä kunnolla läpi vasta tällä vuosikymmenellä.

Talouslehti Forbes kirjoitti 2016, että GIF-verkkotietokanta Giphy on ylittänyt miljardin päivittäin lähetetyn GIF-tiedoston rajan, ja sillä on yli 100 miljoonaa käyttäjää päivittäin.

Miten GIF-animaatio tehdään?

GIFin tekeminen ei ole vaikeaa eikä aikaaviepää, ja se voidaan tehdä monin eri tavoin, vieläpä ilmaiseksi.

Helpointa on aloittaa kotisivustolta Giphy.com, jonka oikeassa yläkulmassa on Create-painike. 

Tarvittavat kuvatiedostot raahataan sinne joko vasempaan tai oikeaan ikkunaan – videoleikkeet oikealle ja valokuvat vasemmalle. Sivusto ei tietenkään tue kaikkia tiedostomuotoja. 

Jos mukaan tulee useampi valokuvatiedosto, ne viedään vasempaan ikkunaan. Voit etsiä tiedostoja napsauttamalla ikkunoita osoittimella.

Materiaaliksi käy myös video, joka on jo netissä, esim. Youtubessa. Käytä videon alkuperäistä URL-osoitetta, joka tulee kopioida ao. kenttään. 

Ota huomioon, että useimmat valokuvat ja videot ovat tekijöidensä omaisuutta.

Tiedostot valittuasi siirryt seuraavaan vaiheeseen, jossa määrätään animaation pituus ylimmällä säätimellä. 

Alemalla säätimellä valitaan Giffistä käytettävä osa ja yksittäisten valokuvien kesto.

Lisää tekstiä, piirroksia ja tageja

Painettuasi Continue to Decorate -painiketta voit mm. luoda tekstipätkän animaatioosi, koristella sitä sekä valita tekstille värin.

Viimeisessä vaiheessa animaatioon voidaan lisätä tagi eli #-tunniste. 

Niiden avulla haluttu GIF-animaatio on mahdollista löytää massasta. Muista painaa pientä, sinistä plus (+) -kuvaketta jokaisen taggauksen jälkeen, koska muuten tagit eivät tallennu. Myös source URL eli lähde voidaan merkitä. Se Se on ikään kuin viittaus tekijään ja tämän raakamateriaaliin.

Jos rekisteröidyt Giphy.comin käyttäjäksi, voit aina helposti löytää tekemäsi GIF-animaatiot. Muutoin niitä voi olla vaikea löytää valtavasta massasta. 

Animaatio pysyy yksityisenä eikä ole muiden katseltavissa, ellei tekijä julkaise sitä jakamalla linkkiä.

Ehkä sinua kiinnostaa...