Mikä VPN on ja miten se toimii?
Mikä VPN on ja miten se toimii?

Tässä artikkelissa saat vastaukset kaikkiin VPN:ää koskeviin kysymyksiisi.

© Shutterstock

Mikä on VPN?

VPN-yhteyden avulla voit ohittaa sensuurin, käyttää muiden maiden verkkosivustoja ja palveluja, salata tietojasi ja paljon muuta. Selitämme, miten se toimii.

keskiviikko 12. huhtikuuta 2023 teksti M. Lorentsen

Olet ehkä kuullut VPN:stä aiemmin, koska ystäväsi käyttää sitä sarjojen tai urheilun suoratoistoon. Ehkä sinulle on suositeltu VPN-yhteyden käyttämistä yksityisyytesi parantamiseksi verkossa.

VPN on lyhenne sanoista Virtual Private Network, ja se on lyhyesti sanottuna kätevä tekniikka, joka on suunniteltu auttamaan sinua Internetissä.

Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa ja miten tekniikka toimii? Vastaamme siihen ja moneen muuhun kysymykseen tässä artikkelissa.

LUE MYÖS: Näin käytät Incognito-tilaa ja yksityistä selaustilaa

Miksi sinun pitäisi käyttää VPN:ää?

Verkkosivustot, palvelut ja kolmannet osapuolet, kuten internetoperaattorit, keräävät laajamittaisesti tietoja meistä, kun selaamme nettiä. Näitä voivat olla tiedot käyttämästäsi laitteistosta, hauistasi ja sijainnistasi.

Jos käytät VPN-yhteyttä, muiden on mahdotonta nähdä näitä tietoja. Esimerkiksi verkkosivustoilla, internetoperaattoreilla ym. ei ole aavistustakaan siitä, missä olet, kun VPN on käytössä.

Tietoja, kuten selaushistoriaa ja syötettyjä salasanoja, ei myöskään tallenneta verkkoon, kun käytät VPN:ää, joten suojaudut myös netissä vaanivilta rikollisilta.

LUE MYÖS: Katso, mitkä ohjelmat urkkivat yksityisyyttäsi

Miten VPN toimii?

VPN-yhteys varmistaa, että sinun ja minkä tahansa verkkosivuston välinen yhteys on salattu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinusta tulee lähes näkymätön muille. 

Tietokoneellasi ja reitittimelläsi on yleensä yksilöllinen IP-osoite, joka muun muassa kertoo, missä päin maailmaa olet, kun olet verkossa.

Kun käytät VPN:ää, yhteytesi internetiin salataan ja IP-osoitteesi piilotetaan antamalla sinulle uusi, väärennetty IP-osoite. Näin sinusta tulee näkymätön verkossa, eikä kukaan voi nuuskia yksityiselämääsi.

LUE MYÖS: Mikä on WiFi ja miten se toimii?

Voinko käyttää VPN-yhteyttä suoratoistoon?

Olet saattanut kuulla sanan VPN suoratoiston yhteydessä. VPN-yhteyksiä käyttävät nimittäin usein henkilöt, jotka haluavat ohittaa niin sanotun geo-blocking-toiminnon. 

Geo-blocking on tekniikka, joka rajoittaa, missä päin maailmaa tietty sisältö on käytettävissä.

Et voi esimerkiksi katsella amerikkalaisen Hulu-suoratoistopalvelun sisältöä muualla kuin Yhdysvalloissa. VPN:n avulla voit kuitenkin piilottaa sijaintisi ja saat näyttämään siltä, että olet Amerikassa.

VPN-yhteyttä voidaan siis käyttää "huijaamaan" verkkosivustoja niin, että ne luulevat sinun olevan maassa, johon ne ovat rajoittaneet sisältönsä.

LUE MYÖS: Näin paljon suoratoisto nielee dataa

Mikä VPN-palvelu kannattaa valita?

Yleensä VPN-yhteyden käyttäminen on maksullista, mutta olemassa on myös ilmaisia versioita. Jotkin ilmaiset VPN-asiakasohjelmat ovat hieman monimutkaisia käyttää, ja ne on ladattava erillisenä ohjelmana tietokoneellesi.

CyberGhost VPN Free Proxy -selaimen ilmainen VPN-laajennus on kuitenkin poikkeus. Sen lisäksi, että CyberGhost VPN Free Proxy on ilmainen, sitä on melko helppo käyttää.

Lue KotiMikron numerosta 7/2023 lisää VPN:stä ja siitä, missä selaimissa se toimii.

Jos olet KotiMikron tilaaja, voit myös lukea PDF-version artikkelista Etunurkasta. Lue artikkeli napsauttamalla tästä.

Jos et vielä ole tilaaja, voit tehdä tilauksen täällä

Ehkä sinua kiinnostaa...