Man on the beach

Riittääkö datasi lomalla? Katso, mihin sitä kuluu.

© Shutterstock

Oletko lähdössä ulkomaille? Katso, paljonko striimauksesi syö dataa

Netflix, Spotify ja Facebook ovat hyviä sovelluksia ulkomaanlomallakin. Mutta tiedätkö, paljonko dataa käytät? Lue tästä, kuinka paljon suoratoisto kuluttaa megatavujasi.

torstai 11. heinäkuuta 2019 teksti N. Ernst


Älypuhelin on aina matkassa, sillä siitä luetaan uutiset ja sähköpostit, kuunnellaan musiikkia ja katsotaan videoita.

Puhelimen käytössä kuluu paljon dataa, joka voi olla arvokasta, kun käytössä ei ole wifi-yhteyttä vaan liikenne kulkee matkaverkon kautta. 

Jos puhelimessa on datakatto, tai lomareissu suuntautuu kaukomaille, niin silloin on syytä olla tavallista tarkempi sisältöjä striimatessa. 

On myös hyvä tietää, paljonko eri palvelut kuluttavat dataa, ettei käy hassusti ja lomalta palatessa odottaa jättilasku.

Näin paljon kuluttaa videon suoratoisto

Datan kulutukseen vaikuttaa laatu, jolla videota ladataan.

Jos videolaatuna on esimerkiksi 720p, dataa kuluu noin 0,9 gigatavua tunnissa. Täydellä teräväpiirtolaadulla (full hd) dataa kuluu 1,5 gigatavua tunnissa. 4K haukkaa sitten jo huikeat 7,2 gigatavua tunnissa.

Jos siis katsoo Netflixiä tunnin ajan päivässä full hd -laatuisena, niin Netflix-sovellus kuluttaa kuukaudessa noin 45 gigatavua dataa.

> Dataa voi säästää lataamalla Netflixistä sisällön etukäteen ja katsomalla sen sitten offline-tilassa. Lue täältä lisää.

Näin paljon kuluttaa musiikin suoratoisto

Musiikin kuuntelu hyvällä laadulla esimerkiksi Spotify-palvelussa kuluttaa dataa noin 115 megatavua tunnissa.

Jos kuuntelee Spotifyta tunnin päivässä, niin kuukaudessa dataa kuluu 3,45 gigatavua.

Näin paljon kuluttaa Facebook

Facebookin käyttäminen kuluttaa keskimäärin 90 megatavua tunnissa.

Tunnin päivittäinen käyttö liikuttaa dataa siis noin 2,7 gigatavua kuukaudessa. 

Näin paljon kuluttaa Instagram

Instagramin käyttö lomakuviin haukkaa dataa noin 100 megatavua tunnissa, joten päivittäinen tunnin käyttö vie kuukausitasolla kolme gigatavua dataa. 

Vältä ilmoituksia, viestejä ja päivityksiä

Dataa kuluu myös paljon taustalla.

Jos esimerkiksi sähköpostiviestit latautuvat automaattisesti, sovelluksissa on automaattinen päivitys käytössä ja puhelimeen kilahtelee ilmoituksia, niin mobiilidataa hupenee huomaamatta.

Ennen lomaa kannattaa kurkistaa puhelimen asetuksiin ja varmistaa, että sovellukset päivitetään vain, kun käytössä on wifi-yhteys. Mobiilidatan voi myös ottaa päältä pois, jolloin data kulkee vain, kun wifi on käytössä.

Lue täältä, kuinka hallitset Androidin ja iPhonen ilmoituksia

Tarkista myös liittymäsi tiedoista, paljonko mobiilidataa on käytössä. Tiedot löytyvät liittymäsopimuksestasi tai operaattorisi sivuilta.

Ehkä sinua kiinnostaa...