Ilmianna profiileja ja julkaisuja Facebookissa
Ilmianna Facebookissa:

Onko kieli mielestäsi sopimatonta vai onko sisältö loukkaavaa? Ilmianna se Facebookille.

Näin ilmiannat loukkaavan sisällön Facebookissa

Kirjoitusten sävy voi olla kovaa Facebookissa, mutta kaikkea ei tarvitse sietää. Kerromme, miten voit ilmiantaa rajat ylittävät henkilöt ja julkaisut.

torstai 31. elokuuta 2023 teksti S. Nielsen

On julkinen salaisuus, että Facebook on sekä juhlapaikka että taistelutanner.

Vaikka suurin osa kommentoijista pysyykin ruodussa, keskustelu karkaa monesti käsistä ja ihmiset saattavat kommentoida niin töykeästi ja henkilökohtaisesti, että rajat ylittyvät vähemmästäkin.

Nyt on tarjolla hyviä uutisia heille, joiden mielestä väittelyt ovat menneet liian räikeiksi. 

EU on nimittäin päättänyt, että sinulla täytyy olla mahdollisuus ilmiantaa helposti sopivuuden rajan ylittävät julkaisut ja profiilit.

Lue myös: Näin tunnistat väärennetyn Facebook-profiilin

EU esittää vaatimuksia jättiläisille

Tämä kova äänensävy on kuultu myös Brysselissä. Euroopan unioni on juuri ottanut käyttöön lain, jossa edellytetään, että kaikki suurimmat sosiaaliset palvelut (joilla on yli 45 miljoonaa käyttäjää) tarjoavat työkalun, jonka avulla käyttäjät voivat ilmoittaa muiden käyttäjien törkeästä kommentoinnista.

Lue myös: Näin vältät hakkeroiduksi joutumisen Facebookissa ja Instagramissa

EU:n vaatimus on osa niin sanottua Digital Services Act (DSA) -lakia, jonka EU on juuri ottanut käyttöön ja jonka tarkoituksena on parantaa käyttäjien turvallisuutta verkossa useilla osa-alueilla.

Monilla suurilla some-alustoilla, kuten Facebookissa ja Instagramissa, on kuitenkin jo jonkin aikaa ollut käytössä ilmiantotyökalu. Esittelemme sen tässä artikkelissa, jotta tiedät, miten voit reagoida töykeisiin kommentteihin Facebookissa.

Toimintoa voi tietenkin käyttää myös roskapostin ja väärennettyjen Facebook-profiilien ilmiantoon.

Näin ilmiannat Facebook-julkaisun

Helpoin tapa ilmoittaa julkaisusta Facebookissa on käyttää julkaisussa olevia asetuksia. 

Toimi seuraavasti, jotta Facebook saa tiedon roskapostista, karkeuksista ja todellisista laittomuuksista.

 1. Napsauta kolmea pistettä Facebook-julkaisun oikeassa yläkulmassa .
 2. Valitse sitten Ilmianna julkaisu.
  Huomaa myös muut mahdollisuudet tehdä ilmoitus. Facebook reagoi yleensä vain erittäin karkeisiin julkaisuihin, joten jos julkaisu ei vain miellytä sinua, voi olla parempi, jos vain estät lähettäjän joksikin aikaa.
 3. Näkyviin tulee uusi pitkä valikko, jossa voit määrittää, mikä julkaisussa on vialla. Se voi esimerkiksi sisältää väkivaltaa tai häirintää tai olla suorastaan laiton. Valitse viimeisessä tapauksessa Ilmianna laittomana.
 4. Seuraavissa ikkunoissa sinun on määritettävä, mitä pidät laittomana, onko kyseessä esimerkiksi kunnianloukkaus. Lähetä lomake lopuksi Facebookille.
 5. Sen jälkeen voit odottaa Facebookin vastausta ilmiantoosi. Saat ilmoituksen, kun julkaisu on tarkastettu.

Lue myös: Asiantuntijoiden parhaat Facebook-vinkit

Report Facebook.
Ilmianna julkaisu Facebookissa:

Napsauta julkaisun kohdalla olevaa kolmea pistettä reagoidaksesi siihen, mikä ei miellytä sinua. Sen jälkeen saat mahdollisuuden antaa tarkempia tietoja ilmiannostasi. Voit muun muassa ilmoittaa roskapostista, vääristä tiedoista, vihapuheesta tai häirinnästä. 

Näin ilmiannat Facebook-profiilin

Sinulla on myös mahdollisuus ilmiantaa henkilö, joka käyttäytyy toistuvasti loukkaavasti – tai jonka profiili on mielestäsi väärennetty tai joka väittää olevansa joku muu.

Mene ensin kyseisen henkilön Facebook-profiiliin.

 1. Siirry sen henkilön profiiliin, jonka haluat ilmiantaa. Se tehdään napsauttamalla kyseessä olevan henkilön nimeä.
 2. Napsauta kolmea pistettä profiilikuvan oikeassa yläkulmassa
 3. Valitse Etsi tukea tai ilmianna.
 4. Nyt voit määritellä, julkaiseeko henkilö sopimatonta sisältöä, toimiiko hän laittomasti, esiintyykö hän toisena henkilönä vai toimiiko hän muulla tavoin hyvien tapojen tai Facebookin sääntöjen vastaisesti. 
 5. Valitse seuraavana näkyvistä valikoista sopivat vaihtoehdot määrittääksesi, mihin henkilö on syyllistynyt.

> Lue myös: Tarkasta itse nyt: Mitä muut näkevät sinusta Facebookissa?

Mitä tapahtuu, kun ilmiannat julkaisun Facebookissa?

Kun ilmiannat julkaisun tai profiilin Facebookissa, ilmianto tarkastetaan ja samalla arvioidaan, ylittääkö julkaisun sisältö Facebookin yhteisön säännöt. Ilmianto ei tarkoita, että sisältö poistetaan.

Ilmiantosi on luottamuksellinen. Ilmiannetun julkaisun tai profiilin taustalla olevalle henkilölle ei siis kerrota, kuka ilmiannon on tehnyt. 

Ainoa poikkeus on tekijänoikeusrikkomuksista ilmoittaminen. Jos joku käyttää Facebook-profiilissaan kuvia tai tekstejä, joihin sinulla on tekijänoikeus, voit tehdä tästä ilmiannon. Vain tässä tapauksessa henkilö saa tiedon siitä, kuka ilmiannon on tehnyt.

Lue myös: Mikä on Facebook Messenger?

Ehkä sinua kiinnostaa...