Facebook salaus

Salauksella varmistetaan, että yksityiset keskustelut pysyvät yksityisinä. Mutta hyödyttääkö se myös rikollisia?

Facebook aikoo salata pikaviestikeskustelut

Facebook on vaikean pulman edessä. Parantaako 1,3 miljardin Messenger-käyttäjän yksityisyyttä salaamalla keskustelut – jolloin myöskin rikollisia puuhia on entistä vaikeampi paljastaa?

perjantai 8. marraskuuta 2019 teksti S. Nielsen


Tähän asti Messengerin viestien salaus on onnistunut vain, jos tietää, kuinka se tehdään.

Nyt Facebook on kuitenkin muuttamassa käytäntöä niin, että pikaviestittely salataan automaattisesti.

Vastaava salauskäytäntö otettiin jo muutama vuosi siten käyttöön WhatsApp-sovelluksessa, mutta Messengerissä salaus on ollut vain vaihtoehtona vuodesta 2016.

Kun automaattisalaus on käytössä, käyttäjän ei tarvitse miettiä onko viestintä salattua, kun hän lähettää yksityisiä viestejä pikaviestimellä.  

Käyttäjän kannalta salaus on pelkästään hyvä asia. Facebookin kohdalla se on myös keino kiillottaa tietosuojakilpeään, joka on tahriintunut useammassa skandaalissa, kuten valtavassa, Yhdysvaltain presidentinvaaleihin kytkeytyneessä tietosuojasotkussa.

> Lue myös: Mikä on Facebook Messenger?

Hyödyttää rikollisia

Kun viestiliikenne salataan niin sanotulla alusta loppuun -salauksella, niin edes palvelun ylläpitäjä, eli tässä tapauksessa Facebook, ei pysty avaamaan ja lukemaan käyttäjien välistä viestintää.

Tämä tarkoittaa, että salausta ei voida purkaa, vaikka poliisi tai muu viranomainen vaatisi viestien avaamista.

Toisin sanoen myöskään rikollisten välistä pikaviestittelyä ei voida lukea muuta kuin korkeintaan siinä tapauksessa, että poliisi saa haltuunsa viestittelyyn käytetyt laitteet, joissa viestit ovat vielä tallessa.

Yhdysvaltain oikeusministeri Bill Barr on yhdessä Ison-Britannian ja Australian viranomaisten kanssa pyytänyt avoimessa kirjeessä Facebookin perustajaa Mark Zuckerbergia keskeyttämään suunnitelmat ottaa alusta loppuun -salaus käyttöön Facebookin sovelluksissa.

Kirjeessä painotetaan erityisesti salauksen haitallista vaikutusta lasten hyväksikäytön ja terrorismin vastaiselle työlle.

Facebook auttaa poliisia

Facebookin raportoinnista on ollut paljon hyötyä taistelussa verkon laittomia sisältöjä vastaan ja rikollisten kiinni saamisessa. 

Barrin ja kumppanien kirjeessä todetaan, että Facebookin raportit laittomista sisällöistä johtivat viime vuonna esimerkiksi Isossa-Britanniassa yli 2500 pidätykseen ja auttoivat lähes 3000 lapsen suojaamisessa.

Tätä työtä salaus vaikeuttaisi huomattavasti.

Ehkä sinua kiinnostaa...