Facebook myrskynsilmässä #deletefacebook
#Deletefacebook

50 miljoonan Facebook-käyttäjän tietoja hyödynnettiin Donald Trumpin vaalikampanjassa. Nyt Facebookin osake on syöksykierteessä ja käyttäjät uhkaavat boikotoida palvelua.

Facebook-skandaali: 50 miljoonan käyttäjän tiedot vuodettu

Facebook antoi analytiikkayhtiön päästä käsiksi yli 50 miljoonan käyttäjän tietoihin. Tietoja käytettiin muun muassa Donald Trumpin presidentinvaalikampanjassa.

torstai 22. maaliskuuta 2018 teksti P. Jensen


Kaikki ovat varmaan huomanneet viime päivien uutisista, kuinka somejättiläinen Facebook rämpii valtavassa tietosuojasotkussa.

Poliitikot sekä Isossa-Britanniassa että Yhdysvalloissa vaativat nyt selvitystä sekä Facebookilta että tietoja keränneeltä Cambridge Analytica -analytiikkayhtiöltä.

Facebookin osakkeen arvo on tippunut skandaalin myötä yli kymmenen prosenttia, mikä on suurin arvonalennus yli neljään vuoteen.

Mistä Facebook-sotku sitten sai alkunsa?

Tietoja luvatta 50 miljoonalta käyttäjältä

Tämänhetkisten tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että brittiläinen analytiikkayhtiö Cambridge Analytica pääsi käsiksi yli 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tietoihin tutkimuskäyttöön kehitetyn Facebook-sovelluksen avulla.

Sovelluksen asensi ilmeisesti vain 270 000 käyttäjää, mutta analytiikkayhtiö pystyi keräämään sovelluksen avulla sen käyttäjien tietojen lisäksi myös kaikkien heidän kavereidensa tiedot.

Tällä tavalla saatiin kerättyä valtava tietomassa, joka käsittää kaikkiaan 50 miljoonan käyttäjän tiedot ja jotka kerättiin käyttäjien tietämättä ja ilman heidän suostumustaan.

Facebookin säännöt kieltävät tietojen keräämisen muuhun kuin tutkimustarkoituksiin, joissa tietoja ei myydä tai siirretä kaupallisiin tarkoituksiin. 

Cambridge Analytica ensin kielsi keränneensä Facebook-tietoja. Sitten yhtiö myönsi sen, mutta väitti poistaneensa tiedot.

> Lue lisää Facebook-asiaa

Cambridge Analytica teki töitä Trumpille

Skandaali paisui nopeasti isoksi osin siitä syystä, että Cambridge Analytica teki töitä Donald Trumpin kampanjalle vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Facebookista kerättyjen 50 miljoonan käyttäjän tietojen avulla oli mahdollista käydä somekampanjaa, jossa viestintää kohdennetaan tarkasti tietojen perusteella ja niitä voitiin myös käyttää voimakkaaseen vaikuttamiseen.

Asiasta noussut kohu on johtanut muun muassa Twitter-kampanjaan tunnisteella #DeleteFacebook, jossa suositellaan poistamaan Facebook-tili tietosuojarikkomuksen takia.

Jos haluat poistaa Facebook-tilisi pysyvästi, niin katso ohje täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...