Deepfakes. Tekoäly, AI

Deepfake-tekniikka herättää stillkuvat eloon tekoälyn avulla.

Deepfake: Elävät kasvokuvat hämmästyttävät ja pelottavat

Samsungin kehittämä tekoälytekniikka luo stillkuvista uskomattoman realistisia animaatioita: Mona Lisa puhuu, ja Barack Obama sanoo jotain, mitä hän ei koskaan ole sanonut.

keskiviikko 29. toukokuuta 2019 teksti S. Nielsen


Deepfake-videot, joissa videolla esiintyvän henkilön kasvot on korvattu toisen henkilön kasvoilla, on jo tuttua netissä.

Nyt tekniikkaa ottaa aimo harppauksen eteenpäin Samsungin kehittämän tekoälyn avulla.

Samsungin Moskovassa sijaitsevassa tekoälykeskuksessa on kehitetty tekniikka, jolla voidaan luoda jopa yhdestä stillkuvasta puhuva pää.

Tekoälylle on opetettu ihmisten kasvojenilmeitä näyttämällä tekoälylle videoita puhuvista ihmistä. Tämän jälkeen tekoäly on pystynyt luomaan puhuvat kasvot pelkästään katsomalla valokuvaa kasvoista.

Tekoäly herätti Mona Lisan eloon

Alla on esimerkki, joka näyttää, millaista jälkeä tekoäly sai aikaan Mona Lisan hymystä. Tekoäly laati maalauksen perusteella aidon oloisen puhuvan Mona Lisan.

Deepfake – Mona Lisa
Deepfake-tekniikka.

Mona Lisa muuttui tekoälyn käsittelyssä puhuvaksi ihmiseksi.

© Egor Zakharov

Samsungin tekoälytutkijoiden mukaan uudella tekniikalla on monia hyötynäkökohtia. Se voi esimerkiksi mullistaa ihmisten välistä viestintää ja tuoda tietokonepeleihin lisää realismia.

> Tekoälylle perustuvat muun muassa puhetta tottelevat virtuaaliavustajat, kuten Amazonin Alexa, Google Assistant ja Applen Siri

Deepfake on myös väärennöstekniikkaa

Deepfake-tekniikoita voidaan käyttää myös väärennöksiin, kuten netissä on nähty. Presidentti voidaan panna videolla puhumaan puuta heinää, ja julkkisten kasvoja on istutettu pornovideoihin. 

Deepfake-videoissa tarvitaan tavallisesti useita satoja kuvia kasvoista. Samsungin kehittämä tekoäly vie näin väärennösosaamistakin eteenpäin. 

Alla on esimerkki deepfake-videosta, jonka on tehnyt uutissivusto Buzzfeed. Video herätti paljon huomiota, kun se vuosi sitten julkaistiin. Video on myös herättävä esimerkki siitä, miten tekniikkaa voidaan käyttää.

Tutkijoiden saavutusten ansiosta tämänkaltaiset erikoistehosteet siirtyvät Hollywoodista kaikkialle arkeen. Se myös tekee entistä hankalammaksi havaita, mikä on totta ja mikä väärennettyä.

Deepfake-videon tekniikkaa esitellään tässä tiedejulkaisu Science Alertin artikkelissa.

Alla olevalla videolla Samsungin tutkija kertoo deepfake-tekniikasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...