Tietokonejärjestelmä seuraa jalkapalloilijaa ja jalkapalloa
Tietokoneet auttavat tuomaria

Palloa ja jokaisen pelaajan 29 pistettä seurataan jatkuvasti tietokonejärjestelmän avulla Qatarissa järjestettävien vuoden 2022 MM-kisojen otteluiden aikana.

© FIFA

Tietokoneet auttavat arvioimaan otteluita Quatarin MM-kisoissa

Qatarin vuoden 2022 MM-kisojen otteluiden tietokonesimulaatio auttaa erotuomareita päättämään, pitäisikö tuomita paitsio.

maanantai 18. heinäkuuta 2022 teksti M. Østergaard

"Tuomari, se oli paitsio! OLETKO SOKEA?!"

Jalkapallo-ottelun katsomosta kuuluu luultavasti aina tällaisia huutoja. Qatarin MM-kisoissa, jotka alkavat marraskuussa 2022, erotuomarilla on kuitenkin käytössään tehokas väline paitsiotilanteiden ratkaisemiseen.

Täysin uusi tietokonejärjestelmä auttaa määrittämään tilanteet, joissa voi olla epäselvyyttä siitä, onko pelaaja syöttöhetkellä paitsiossa.

Jalkapalloon upotetut anturit

Uuden huipputeknisen jalkapallon anturit lähettävät signaalin 500 kertaa sekunnissa, joten tietokonejärjestelmä tietää sen sijainnin jatkuvasti.

Samalla 12 seurantakameraa tarkkailee sekä palloa että kaikkia pelaajia. Pelaajien liikkeet rekisteröidään 29 pisteessä jokaisen pelaajan osalta 50 kertaa sekunnissa. Järjestelmä siis tietää koko ajan, missä kaikki pelaajat ovat, ja pystyy toistamaan jokaisen tilanteen kentällä kaikista kulmista.

Lue myös: 3 PAKKO LADATA -sovellusta MM-lopputurnauksen aikana

Sääntöjen mukaan pelaaja on paitsiossa, jos hän on vastustajan kenttäpuoliskolla sillä hetkellä, kun pallo syötetään hänelle, ja "mikä tahansa osa pelaajan päätä, vartaloa tai jalkoja on lähempänä vastustajan maaliviivaa kuin sekä pallo että toiseksi viimeinen vastustaja". Siksi on tärkeää seurata pelaajan koko vartaloa.

Tästä näet, miten paitsiojärjestelmä toimii käytännössä.

Kaksi tietokonesimulaatiota jalkapalloilijoille paitsiotilanteessa
Paitsio

Heti kun pallo syötetään, tietokonesimulaatio tarkistaa, onko hyökkääjä paitsiossa.

© FIFA

Tekoäly tunnistaa paitsiot

Tekoäly käsittelee jatkuvasti kaikkia tietokonejärjestelmästä tulevia tietoja, ja se tuntee (toisin kuin monet katsojat) paitsiosäännöt perusteellisesti.

Lue myös: Tekoäly paljastaa totuuden The Beatlesista

Jos paitsiotilanne havaitaan, hälytys menee VAR-tilaan, jossa videotuomari voi ilmoittaa siitä tuomarille kuulokkeiden avulla. VAR on lyhenne sanoista video assistant referee. Se on erotuomarihuone, jossa kentällä sattuneita tapahtumia voidaan analysoida televisioruuduilla, jotta erotuomarille voidaan kertoa, jos häneltä on jäänyt jotain huomaamatta tai jos hän on tehnyt arviointivirheen. VAR-järjestelmää käytettiin jo viimeisimpien MM-lopputurnausten aikana Venäjällä vuonna 2018.

Kun paitsio on tuomittu, järjestelmä simuloi tilannetta tietokoneella siten, että kaikki stadionilla ja kotona TV:n ääressä saavat perustelun paitsiolle. Se, loppuvatko kiistat päätöksestä myös olohuoneissa ja terasseilla, on toinen juttu.

Lue myös: Ilmaiset jalkapallostreamit ovat vaarallisia

Ehkä sinua kiinnostaa...