Tekstiviesti

Hyvää synttäriä tekstari! Ensimmäiset tekstiviestit lähtivät matkaan neljännesvuosisata sitten.

© Shutterstock

Tekstiviesti täytti 25 vuotta

Kaikkien aikojen ensimmäinen tekstiviesti lähetettiin 3. joulukuuta 1992. Siitä alkoi tekstiviestin tie yhdeksi maailman käytetyimmistä viestintämuodoista.

tiistai 5. joulukuuta 2017 teksti P. Jensen

15 220 700 – näin monta tekstiviestiä lähetetään minuutissa maailmanlaajuisesti, ohjelmistotalo Domon keräämän tiedon mukaan.

Se tekee kahdeksan biljoonaa viestiä vuodessa. Tähän määrään on päästy neljännesvuosisadassa sen jälkeen, kun ensimmäinen tekstiviesti lähetetiin 3. joulukuuta vuonna 1992.

Ensimmäinen tekstiviesti tietokoneelta Orbitel 901 -matkapuhelimeen, joka nykyisiin puhelimiin verrattuna oli kaikkea muuta kuin mobiili. Orbiltelilla ei voinut vastata viestiin, sillä vastaustoiminto tuli puhelimiin vasta myöhemmi..

Bittejä on virrannut paljon 25 vuodessa ja paljon on tapahtunut.

Tekstiviestistä kehittyi yksi käytetyimmistä viestintämuodoista, ja tekstiviestiin turvauduttiin usein herkemmin kuin puhelinsoittoon.

Myös hymiöistä tuli kiinteä osa tekstiviestittelyä. Lue myös, kuinka emojit on helppo ymmärtää väärin.

Tekstiviesti elää edelleen

Tekstiviestejä lähetetään edelleen paljon, vaikka pikaviestipalvelut ovat monella korvanneet tekstiviestit. Tekstiviestien lähetysmäärä onkin kääntynyt jyrkkään laskuun muutamassa vuodessa.

Viestintäviraston tilastojen mukaan Suomessa lähetetiin vuoden 2012 jälkimmäisellä puoliskolla noin 2,2 miljardia tekstiviestiä, kun vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla määrä oli tippunut 1,1 miljardiin tekstiviestiin.

Tilastoissa näkyy myös se, kuinka yrityspuolen lähettämät tekstiviestit, kuten mainokset ja erilaiset vahvistusviestit, ovat pitäneet pintansa paremmin kuin yksityiskäyttäjien viestit, jotka ovat suorastaan romahtaneet pikaviestipalveluiden suosion myötä. Operaattoreille se merkitsee isoa lovea tuloksessa, kun tekstiviesteistä ei enää kerry yhtä paljon kuin aikaisemmin.

Varavirtalähde taskussa varmistat, että puhelimessa riittää virtaa pitkäänkin viestittelyyn. Tartu tarjoukseen, niin saat 4 numeroa KotiMikroa ja tyylikkään varavirtalähteen hintaan 21,90 euroa – säästät 76,90 euroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...