PC-laitteet vaativat yleensä ohjaimen, joka voi aiheuttaa tietoturvauhan.

Kun liität laitteita tietokoneeseen, sinun on yleensä asennettava myös ohjain, ja ne voivat olla haavoittuvia, mikä voi vaarantaa tietokoneesi. Uhka poistuu nyt uudella Windows-toiminnolla.

Windows skannaa tietokoneesi suojattomien ohjaimien varalta

Windows on nyt entistäkin turvallisempi. Windows 10:n ja 11:n uudessa päivityksessä Windowsin tietoturvaan on lisätty uusi ominaisuus, joka tarkistaa myös asennetut ohjaimet perusteellisesti.

torstai 7. huhtikuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Microsoft laajentaa jatkuvasti käyttöjärjestelmään sisältyviä tietoturvaominaisuuksia, jotka on koottu Windowsin suojaus -sovellukseen. Nyt siihen on lisätty uusi ominaisuus, joka tekee tietokoneesta hieman turvallisemman.

Yritys on juuri julkaissut päivityksen, joka lisää ylimääräisen tietoturvatason Windowsin suojauksesta löytyvään Ytimen eristys -toimintoon.

Uusi toiminto skannaa myös tietokoneelle aiemmin asennetut ohjaimet, jotta ne eivät aiheuta aukkoa yleiseen tietoturvaasi. 

> Lue myös: Parempi yleiskuva tietokoneen ajureista

Näin uusi tietoturvaominaisuus toimii

Nyt ohjaimet, jotka ohjaavat kaikkia tietokoneeseen liitettyjä laitteita, eivät voi enää jäädä huomaamatta, kun Windows tarkistaa tietokoneen tietoturvan. 

Tietokoneen ohjaimista tarkistetaan kolme asiaa:

  1. Tunnetut haavoittuvuudet, joita rikolliset voivat väärinkäyttää saadakseen täyden pääsyn Windowsiin
  2. Haitallinen toiminta, joka voi pahimmassa tapauksessa vahingoittaa tietokonettasi
  3. Toiminta, joka ei välttämättä ole haitallista, mutta joka silti pystyy ohittamaan Windowsin tietoturvan ja vaarantamaan tietokoneesi

> Tietoturvapaketin avulla voit suojata tietokoneesi kaikin tavoin digitaalisilta uhilta. Lue lisää KotiMikron tietoturvapaketista täältä.

Windows estää tietokoneen suojattomat ajurit Windowsin tietoturvan uudella toiminnolla.

Kun Ytimen eristys on aktivoitu Windowsin suojauksessa, näkyviin tulee myös vaihtoehto, jossa voit määrittää Windowsin eristämään vaaralliset ajurit, jotta ne eivät vahingoita tietokonetta.

Ajuritoiminnon käyttö

Kun avaat Windowsin suojaus -sovelluksen, jonka löydät helpoiten etsimällä sitä aloitusvalikosta, valitse vasemmalla olevasta valikosta Laitteen suojaus.

Jos Ytimen eristys -toiminto on käytössä tietokoneellasi, näet alareunassa valintavaihtoehdon, jolla voit ottaa käyttöön uuden toiminnon, joka estää mahdollisesti vaaralliset ajurit. 

Jos Ytimen eristys ei ole käytössä tietokoneellasi, napsauta kohtaa Ytimen eristyksen tiedot. Näkyviin tulee nyt teksti "Poista kaikki yhteensopimattomat ohjaimet" ja painikkeen, jossa lukee "Skannaa".

Skannaa-painikkeen napsauttaminen tarkistaa, onko koneellasi ohjaimia, joita uusi ominaisuus ei salli.

Napsauta kohtaa "Tarkista yhteensopimattomat ohjaimet", jolloin näet luettelon asennetuista ohjaimista, jotka täytyy päivittää mahdollisimman pian. 

Päivitetyt ohjaimet löytyvät tietokoneesi tai laitteistosi valmistajan verkkosivustolta. 

Jos tietokoneella on ajureita liittyen vanhoihin laitteisiin, joita et enää käytä, ne kannattaa poistaa tietokoneelta. Voit lukea lisää tästä artikkelista.

Onko Windows-käyttöjärjestelmäsi ajan tasalla?

Windows-päivitys, joka tarjosi uuden tietoturvaominaisuuden, julkaistiin 29.3.2022. 

Jos toiminto ei näy yllä olevien ohjeiden avulla, varmista, että Windows on päivitetty. 

Se tehdään Windowsin asetuksista kohdassa "Päivitys ja suojaus". Sieltä näet helposti, mitä päivityksiä olet saanut, ja mitä sinulta saattaa puuttua.

> Lue myös: Tietokoneen täytyy olla päällä näin kauan, jotta se saa automaattiset päivitykset

Ehkä sinua kiinnostaa...