Tuhannet Facebook-käyttäjät ovat langenneet Jayden K. Smithistä kertovaan kiertokirjehuijaukseen.

© charnsitr / Shutterstock.com

Uusi Facebook-huijaus leviää maailmalla

Facebookissa nopeasti levinnyt Jayden K. Smithistä varoittava teksti ei pidä paikkaansa. Kyseessä on kiertokirje, jolla ei ole mitään varsinaista vaikutusta.

tiistai 11. heinäkuuta 2017 teksti E. Jensen

Ilkeä Jayden K. Smith on puhuttanut viime päivinä monia Facebook-käyttäjiä. Tyyppi kun pystyy hakkeroimaan käyttäjien tilit jo pelkästään, kun nämä lukevat häneltä saamansa viestin.

Tai sitten ei.

Varoitus, joka on levinnyt Facebookissa nopeasti, on nimittäin kiertokirje, jonka sisällössä ei ole totuuden hiventäkään.

Teksti leviää useilla kielillä, myös suomeksi. Tekstin kieliasu on kömpelö ja vaikuttaa vahvasti Google-kääntäjässä käyneeltä.

Älä lähetä tekstiä eteenpäin

Jos saat alla olevassa kuvassa näkyvän tekstin Facebook-sivullesi, niin sen eteenpäin lähettämisessä ei ole mitään mieltä.

Esimerkiksi BBC:n ja monen muun tiedostusvälineen mukaan mikään ei viittaa siihen, että hakkeri nimeltä Jayden K. Smith olisi olemassa, saati että hän kykenisi murtautumaan Facebook-tileille.

Jayden K. Smith Facebook-kiertokirje

Kiertokirjeen kieliasu jo paljastaa, että viestiin on koira haudattuna - harmiton, mutta silti somessa tarpeeton ilmiö.

Facebook torjuu roskapostia

Facebookin järjestelmä myös huomaa ja estää massapostitukset. Lisäksi Facebookin tai Facebook-kaveruuden kautta ei ole mahdollista murtautua palvelussa oleviin tilitietoihin sen paremmin kuin tietokoneellekaan.

Mikään ei silti estä olemasta varovainen ja käyttämästä tervettä järkeä, kun tuntematon ottaa yhteyttä Facebookissa tai muualla verkossa.

Vastaavia kiertokirjeitä on levinnyt Facebookissa ennenkin. Esimerkiksi MTV:n digipalsta kertoi samanlaisesta hakkerihuijauksesta tämän vuoden tammikuussa.

Joku hyväntahtoinen kiertokirjeeseen aina uskoo ja haluaa auttaa muita jakamalla kirjeen. Niin se sitten muuttuu vähitellen viraaliksi. Mikä saattaa alkuperäisiä levittäjiä huvittaa.

Jayden K. Smith -kiertokirje on huvittanut muitakin, oheisesta meemistä päätellen:

Facebookin yksinäisin mies. Kiertokirjeen perusteella tuskin monikaan vastaisi tyypin kaveripyyntöön...

Ehkä sinua kiinnostaa...