Kekseliäisyyttä käyttäen nykyaikaisen sormenjälkitunnistimen huijaaminen ei vie kauan. 

© Shutterstock

Video: Näin helppoa on huijata sormenjäljellä

Matkapuhelimen tai tietokoneen sormenjälkitunnistimen huijaaminen vaatii vain tulostimen, liimaa ja hyvän annoksen kekseliäisyyttä.

torstai 2. joulukuuta 2021 teksti N. Ernst

"Tässä maailmassa ei mikään ole varmaa, paitsi kuolema ja verot", sanoi Benjamin Franklin aikoinaan.

Tämä koskee nähtävästi myös sormenjälkitunnistinta, joka löytyy nykyään monista puhelimista ja tietokoneista. Joka tapauksessa amerikkalaiset tutkijat ovat onnistuneet huijaamaan sormenjälkitunnistinta melko nokkelalla tavalla.

LUE MYÖS: Hakkerit kehittävät yli 100 miljoonaa haittaohjelmaa vuodessa

Se on onnistunut ilman suuria budjetteja, korjaustoimenpiteitä tai kädenvääntöä. Itse asiassa operaatio, jossa tutkijat avaavat uudemman Apple-tietokoneen lukituksen, näyttää vaikuttavan yksinkertaiselta.

Näin sormenjälkitunnistinta huijataan

Yhdysvaltalaiset tutkijat onnistuivat huijaamaan tunnistinta seuraavasti: Ensin he ottavat kuvan sormenjäljestä, jota he puhdistavat ja muokkaavat Photoshopissa.

LUE MYÖS: Tässä ovat Suomen heikoimmat salasanat

Sen jälkeen he tulostavat sen asetaatille, joka on eräänlaista muovia. Tulostimen muste riittää saamaan aikaan pieniä kohoumia, jotka muodostavat sormenjäljestä eräänlaisen 3D-mallin.

Lopuksi tutkijat pistävät puuliimaa painokuvion päälle ja antavat sen kuivua, jotta sormenjälki voidaan siirtää. "Liimasormi" voidaan sitten asettaa sormen päälle ja käyttää sitä sekä tietokoneen että matkapuhelimen avaamiseen.

Näin vältät huijaukset

Sormenjälkitunnistinta voi siis huijata. Samalla tavalla kuin salasanan voi arvata, murtaa tai varastaa.

LUE MYÖS: Tee Chromesta paljon yksityisempi

Mikään turvatoimi ei ole täysin turvallinen, ja parasta mitä voit tehdä, on vaikeuttaa huijarien tai hakkerien toimia.

Se tapahtuu esimerkiksi ottamalla käyttöön kaksivaiheisen varmennuksen, käyttämällä hankalia ja monimutkaisia salasanoja ja olemalla yleisesti erittäin varovainen, kenen kanssa jaat laitteesi ja tietosi. 

Alla olevalta videolta näet, miten sormenjälkitunnistinta huijataan: 

Ehkä sinua kiinnostaa...