Tekniseksi tueksi tekeytyvän huijarin ansaan langetaan edelleen – mutta harvemmin

Tekniseksi tueksi tekeytyvän huijarin kynsiin jää joka viides uhri. Uhkalta voi kuitenkin suojautua.

© Shutterstock

Teknisen tuen huijaukseen langetaan edelleen – mutta harvemmin

Erityisesti vanhemmat miehet ovat alttiita teknisen tuen huijauksille, joissa yritetään uhri saada maksamaan tarpeettomista teknisistä tukipalveluista. Huijauksia vastaan voi kuitenkin helposti suojautua.

maanantai 29. lokakuuta 2018 teksti N. Ernst


Näytölle ilmestyy kesken kaiken ikkuna, joka suorastaan kirkuu, että tietokoneesi on vaarassa tai siihen on iskenyt virus. 

Tai sitten saat puhelun, jonka soittaja kertoo soittavansa teknisestä tuesta.

Ja vastaamalla annat tietämättäsi huijareille salasanasi ja henkilökohtaiset tietosi, tietokoneesi on täysin heidän hallinnassaan ja he kiristävät sinua kauppaamalla väärennettyjä tietoturvaohjelmia ja olematonta palvelua.

Näihin huijauksiin langetaan kuitenkin aikaisempaa harvemmin, selviää Microsoftin tuoreesta tutkimuksesta, jossa oli mukana 16 maata.

Teknisen tuen huijauksiin ja niiden vaikutuksiin käyttäjiin keskittyvä 2018 Global Tech Support Scam Research -tutkimus osoittaa, että entistä vähemmän ihmisiä on alttiina teknisen tuen huijauksille ja uhreiksi joutuneiden määrä on laskussa.

Myös rahaa menetetään huijareille aikaisempaa vähemmän.

Tutkimus osoittaa myös, että huijareiden kohteeksi joutuu helposti laittomien lataussivustojen käyttäjä, joka ilmoittaa sähköpostisoitteensa tiedostolatausta vastaan.

Senioria huijataan puhelimitse 

Teknisen tuen huijauksia käsittelevästä tutkimuksesta selviää myös, kuinka tietyillä ikäryhmillä on suurempi riski joutua huijareiden uhreiksi.

18-37-vuotiaat – ja miehet yleensä – lankeavat useimmin väärennetyn virhesanoman tai muka tukipalvelusta tulleen sähköpostiviestin ansaan ja menettävät rahaa. 

Tutkimuksen mukaan tässä ikäryhmässä otetaan helposti riskejä ja käyttäydytään uhkarohkeasti, mikä lisää alttiutta huijauksille.

Huijaussoittoihin lankeaa puolestaan useimmin iäkkäämpi henkilö. 

Kun viralliselta kuulostava taho soittaa ja kertoo, että jotain on vialla, vastaaja luonnollisesti hätääntyy ja noudattaa siksi soittajan ohjeita, jolloin tämä saa uhrin tietokoneen hallintaansa.

Näin vältät teknisen tuen huijauksen

Nyrkkisääntönä voi pitää terveen järjen käyttöä tilanteessa, jossa saat sähköpostiviestin tai puhelun, jonka soittaja väittää edustavansa Microsoftia tai muuta yritystä ja pyytää sinua lähettämään henkilötietojasi tai napsauttamaan linkkejä. 

Älä koskaan luovuta mitään tietojasi, älä napsauta viestin linkkejä tai asenna ohjelmia, vaikka niin pyydettäisiin tekemään, ellet ole ehdottoman varma, että voit luottaa soittajaan tai sähköpostiviestin lähettäjään.

Lue myös KotiMikron artikkeli Varo näitä huijauspuheluita, jossa käydään läpi kolme tämän hetken tyypillisintä huijaustapaa. 

Tästä artikkelista saat puolestaan kuusi keinoa suojautua roskapostilta ja huijausviesteiltä – ja joiden avulla varmistat, ettet lankea kalasteluviestin ansaan.

Pidä tietokoneesi suojattuna

Suojaa tietokoneesi påitämällä kaikki ohjelmasi päivittietyinä ja käyttämällä ajan tasalla olevaa tietoturvaohjelmistoa. 

KotiMikro on koonnut valikoiman tehokkaita ohjelmia kattavaksi tietoturvapaketiksi, jolla suojaudut viruksilta, kiristyshaittaohjelmilta ja muilta nettiuhkilta.

Voit ladata tietoturvapaketin ohjelmat Etunurkasta, jossa monista ohjelmista on myös ladattavana vaihe vaiheelta etenevä opastus, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön.

Nyt saat Etunurkan laajan ohjelmakirjaston ja muut tilaajaedut käyttöösi vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...