Rikolliset kehittävät jatkuvasti uusia keinoja huijata puhelimitse pankkikortti- ja verkkopankkitunnuksia.
Erilainen huijaaminen viranomaisten ja muiden luottamusta herättävien tahojen nimissä on poliisin mukaan lisääntynyt. Vakava ongelma on varsinkin ikäihmisiin kohdistuneet valepoliisirikokset.
Huijauspuheluissa on tällä hetkellä kolme tyypillistä huijaustapaa.
1. Tekniseksi tueksi tekeytyminen
2. Valepoliisin huijaussoitto
3. Hälärihuijaus ulkomailta
1. Tekniseksi tueksi tekeytyminen
Tekniseksi tueksi tekeytyvä huijari yrittää kaapata uhrin tietokoneen ja pankkitunnukset.
Viestintävirasto varoitti jo viime kesänä väärennetyistä virusilmoituksista, joissa oleva puhelinnumero johtaa huijarien tukipalveluun.
Maailmalla on raportoitu myös tapauksia, joissa uhri on saanut pyytämättä puhelun ”tukipalvelusta”.
Soittaja kertoo havainneensa ongelman uhrin tietokoneessa ja lupaa korjata sen etähallintaohjelman avulla – jolla rikollinen ottaa koneen hallintaansa ja voi vielä kiristää uhria maksamaan muka korjauksesta.
Tukipalveluhuijauksia on tehty muun muassa Microsoftin tukipalvelun nimissä, ja Microsoft varoittaakin teknisen tuen huijauksista sivustollaan ja neuvoo, kuinka toimia, jos epäilee huijausta.
2. Valepoliisin huijaussoitto
Valepoliisit kalastelevat erityisesti vanhempien ihmisten pankkikortti- ja verkkopankkitunnuksia.
Huijaussoiton kaava on aina sama. Poliisiksi esittäytyvä soittaja kertoo rikoksesta, jonka takia pankkitilillä olevat rahat ovat vaarassa joutua rikollisten käsiin. Tämän torjumiseksi valepoliisi tarvitsee nopeasti verkkopankkitunnukset.
Tunnukset saatuaan rikollinen tyhjentää tilin.
Poliisi tai muutkaan viranomaiset, organisaatiot, pankit tai muut yritykset eivät koskaan kysy pankkitunnuksia tai salasanoja puhelimitse eikä millään muillakaan keinoilla.
3. Hälärihuijaus ulkomailta
Viestintävirastolle on raportoitu hälärihuijauksista, joita on soitettu esimerkiksi Papua-Uusi-Guinean (+675) ja Samoan (+685) kansainvälisistä suuntanumeroista. Numeroihin ei kannata soittaa takaisin, sillä soitot voi tulla kalliiksi.
Tyypillisessä hälärihuijauksessa, josta käytetään myös nimitystä "one ring and cut", puhelin soi kerran tai pari, jonka jälkeen puhelu katkaistaan. Puhelimeen jää tieto vastaamattomasta puhelusta, jonka tarkoitus on houkutella vastaanottaja soittamaan takaisin tähän ulkomailla olevaan numeroon.
Koska puheluun vastaamisesta ei laskua kerry, huijauksen onnistuminen edellyttää takaisinsoittoa. Ja se voi tulla kalliiksi, sillä EU-alueen ulkopuolella olevaan puhelinnumeroon soittaminen voi maksaa useita euroja minuutilta, satelliittipuhelinnumeroon soittaminen jopa kymmenen euroa minuutilta tai enemmän.

Jos et odota soittoa Papua-Uudesta-Guineasta, niin älä soita takaisin.
Viestintäviraston neuvo on yksinkertainen: Jos et odota puhelua kaukomailta, tai et usko, että sinulle voisi olla asiaa esimerkiksi Samoalta tai Papua-Uudesta-Guinesta, niin älä tee mitään.
Jos hämärästä numerosta soittelu alkaa tuntua häiritsevältä, sen voi lisätä omassa älypuhelimessaan estolistalle.
Viraston mukaan Suomeen tulee hälärihuijauspuheluita vuosittain toista miljoonaa kappaletta. Niistä kuitenkin vain noin 1-2 prosenttiin yritetään soittaa takaisin, eli suomalaiset ovat kohtuullisen valveutuneita asian suhteen.
Varo myös sähköpostihuijauksia
Rikolliset yrittävät huijata pankkikortti- ja verkkopankkitietoja myös sähköpostiviesteillä.
Lue myös nämä 6 keinoa suojautua roskapostilta ja huijausviesteiltä.
KotiMikro on koonnut valikoiman tehokkaita ohjelmia kattavaksi tietoturvapaketiksi, jolla suojaudut viruksilta, kiristyshaittaohjelmilta ja muilta nettiuhkilta.
Voit ladata tietoturvapaketin ohjelmat Etunurkasta, jossa monista ohjelmista on myös ladattavana vaihe vaiheelta etenevä opastus, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön.
Nyt saat Etunurkan laajan ohjelmakirjaston ja muut tilaajaedut käyttöösi vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.