Kaksivaiheinen tunnistautuminen
Authenticator:

Kirjaudu eri palveluihin Google Authenticatorilla. Näin suojaudut hakkereilta

Näin käytät Google Authenticatoria

Google Authenticator -ohjelmalla voit kirjautua puhelimella Google-tilillesi, Microsoft-tilillesi ja Facebookiin. Näytämme, miten saat lisäturvaa sisäänkirjautumiseen.

keskiviikko 8. helmikuuta 2023 teksti S. Nielsen

Joka viikko miljoonat verkkotilit altistuvat hakkerihyökkäyksille, jolloin verkkorikolliset voivat esimerkiksi kirjautua tavallisten tietokoneen käyttäjien sähköpostitileille.

Hakkerien ei tarvitse tehdä muuta kuin arvata salasanasi – ja monien suomalaisten salasanatottumusten vuoksi se on usein hakkerille helppoa.

Kaksivaiheisen tunnistautumisen ja puhelimen Authenticator-sovelluksen avulla voit suojata tilisi helposti ja kätevästi.

> Lue myös: Tässä ovat Suomen heikoimmat salasanat

Mikä on Google Authenticator?

Google Authenticator on Googlen sovellus, joka voi luoda kaksivaiheisessa tunnistautumisessa tarvittavat koodit. 

Kun olet aktivoinut kaksivaiheisen tunnistautumisen esimerkiksi Facebookissa tai Google-tililläsi, sinun täytyy käyttää itse valitsemasi salasanan lisäksi kuusinumeroista koodia, jonka Authenticator-sovellus luo sisäänkirjautumista varten. 

Sovelluksen koodi on voimassa vain kerran ja vain lyhyen ajan ennen uuden luomista. Näin varmistat, että hakkerin on hyvin vaikea päästä käsiksi kyseiseen palveluun. 

Kaksivaiheinen tunnistautuminen on hakkerin pahin vihollinen

Hakkerilla on heti vaikeampaa, jos olet ottanut käyttöön kaksivaiheisen tunnistautumisen (jota kutsutaan myös kaksivaiheiseksi todentamiseksi tai vahvistukseksi) esimerkiksi Google-tililläsi.

Silloin hakkerin on sekä käytettävä salasanaasi että vahvistettava kirjautuminen puhelimestasi esimerkiksi tekstiviestillä, ja hän voi tehdä tämän vain, jos hänellä on puhelimesi kädessään.

Lue myös: Turvaa Google-tilisi kaksivaiheisella tunnistautumisella

Näin käytät Google Authenticatoria

Google on ottanut käyttöön erityisen kaksivaiheisen tunnistautumisen, jossa puhelimella tehtävä toiminto tapahtuu niin sanotussa Authenticator-sovelluksessa. 

Tämä menetelmä on turvallisempi, koska hakkerit eivät voi siepata salasanoja sisältäviä tekstiviestejä. Authenticator-sovellus mahdollistaa myös kirjautumisen ottamiseen käyttöön useissa palveluissa yhdellä työkalulla.

KotiMikro-lehden numerossa 4/2023 kerroimme, miten lataat Google Authenticator -sovelluksen Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille ja miten voit määrittää sovelluksen käyttöön kaksivaiheisessa tunnistatumisessa sekä Google- että Microsoft-tilillesi. 

> Voit lukea artikkelimme "Kirjaudu sisään turvallisesti" Etunurkasta täältä

Lisää Facebook Google Authenticator -sovellukseen

Tässä näytämme, miten lisäät Facebook-tilisi Google Authenticator -sovellukseen.

  1. Kirjaudu Facebook-tilillesi selaimessa. Napsauta profiilikuvaketta oikeassa yläkulmassa.
  2. Valitse Asetukset ja Yksityisyys.
  3. Valitse Asetukset ja sen jälkeen Turvallisuus ja kirjautuminen.
  4. Valitse Muokkaa kohdassa Käytä kaksivaiheista todennusta.
  5. Napsauta nyt Käytä todennussovellusta
  6. Skannaa lopuksi selaimessa näkyvä QR-koodi puhelimesi Google Authenticator -sovelluksella. Sen jälkeen voit käyttää sovellusta tulevien Facebook-tilillesi kirjautumisten hyväksymiseen.

Huomaa, että yleensä sinulta pyydetään lisävahvistusta vain, kun kirjaudut sisään uudella laitteella tai uudella selaimella tai kun olet incognito-tilassa.

> Lue myös: Microsoft-tilin suojaaminen kaksivaiheisella tunnistautumisella

Lisää muita palveluja Google Authenticator -sovellukseen

Voit lisätä myös muita palveluja Google Authenticator -sovellukseen. Tämä tarkoittaa, että kaksivaiheisen tunnistautumisen voi tehdä yhdellä ja samalla sovelluksella.

Tämä tapahtuu yleensä samalla tavalla skannaamalla QR-koodi. Täältä näet, miten sama tehdään muissa palveluissa (englanniksi).

Ehkä sinua kiinnostaa...