Nyt voit kirjautua Google-tilillesi ilman vanhanaikaisen salasanan käyttöä.

Nyt voit kirjautua Google-tilillesi ilman vanhanaikaisen salasanan käyttöä. 

© Google

Googlen avainkoodit: Kirjaudu sisään sormenjäljellä

Google haluaa luopua salasanoista ja haluaa sinun kirjautuvan kasvojentunnistuksen avulla tai sormenjäljelläsi. Seuraavassa kerromme, miten se toimii.

torstai 25. toukokuuta 2023 teksti N. Ernst

Salasanat ovat hankalia. 

Jos ne ovat liian yksinkertaisia, ne on helppo arvata, ja jos ne ovat liian monimutkaisia, niitä on vaikea muistaa. Lisäksi ne pitää vaihtaa säännöllisesti. 

Siksi Google pyrkii hylkäämään salasanakirjautumiset.

LUE MYÖS: Tarkista, onko salasanasi hakkeroitu

Google on äskettäin ottanut käyttöön avainkoodit, englanniksi passkeys, joka on uusi tapa kirjautua Google-tilillesi. 

Sen sijaan, että kirjautuisit sisään Google-käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, kirjaudut sisään puhelimellasi tai tietokoneellasi ja sen sormenjälkilukijalla tai kasvojentunnistuksella. Niin helppoa ja vaivatonta se on.

Näin Google voi olla varma, että kyseessä olet sinä etkä hakkeri, joka yrittää päästä Google-tilillesi.

Miten Googlen avainkoodi toimii?

Googlen mukaan Googlen avainkooditunnistautumista on turvallisempi ja helpompi käyttää kuin tavallisia salasanoja tai kaksivaiheista todennusta.

Toiminto aktivoidaan Google-tililläsi, ja kun käytät ensimmäistä kertaa esimerkiksi verkkopankkiasi tai muuta palvelua, joka tukee avainkooditunnistautumista, se täytyy aktivoida palvelussa. 

Kun seuraavan kerran kirjaudut palveluun, sinun tarvitsee vain tunnistautua sormenjäljellä, kasvojentunnistuksella tai PIN-koodilla, jota käytät puhelimen lukituksen avaamiseen. Jos haluat sen sijaan kirjautua tietokoneelle, skannaa näytöllä oleva QR-koodi, jotta voit tunnistautua puhelimen Bluetooth-yhteyden kautta.

Sinun ei siis tarvitse muistaa käyttäjätunnuksia ja salasanoja, kun olet ottanut toiminnon käyttöön. 

Hakkerit huijaavat helposti juurikin käyttäjätunnusten ja salasanojen avulla. Puhelimen pitäminen kädessä ja tunnistautuminen esimerkiksi sormenjäljen tai kasvojentunnistuksen avulla muuttaa asian vaikeammaksi. 

Näin käytät Googlen avainkoodeja

Aloita Googlen avainkoodien käyttö napsauttamalla tätä linkkiä

Kirjaudu sisään Google-käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi ja napsauta sitten alareunassa + Luo avainkoodi.

LUE MYÖS: Tee Googlen salasanatarkastus

Lisää sitten laite, kuten iPhone, Android-puhelin, iPad tai Windows-tietokone, noudattamalla näytön ohjeita. 

Kun laite on lisätty, se näkyy Google-tilisi tietoturva-asetusten Avainkoodit-kohdassa

Toistaiseksi voit kirjautua tällä menetelmällä vain Google-tilillesi ja muutamiin muihin palveluihin, kuten Shopify-verkkokauppaan ja PayPaliin, mutta ajan myötä avainkoodeja voidaan käyttää myös kirjautumiseen kaikkiin mahdollisiin verkkosivustoihin, sovelluksiin, verkkotyökaluihin ja vastaaviin. 

Jos haluat tietää lisää Googlen avainkoodien taustalla olevasta tekniikasta, se selitetään alla olevalla videolla, jolla esitellään myös useita muita Googlen uusia toimenpiteitä. Videolla yhdeksän minuutin kohdalla käsitellään Googlen avainkoodeja.

Ehkä sinua kiinnostaa...