Haittakoodi
© Shutterstock

Suosittu työkaluohjelma levitti haittakoodia

Yli 130 miljoonaa käyttäjää on ollut vaarassa saada suosikkiohjelmansa mukana haittaohjelman, kun Piriformin CCleaner-optimointityökalun kautta on levitetty haittakoodia. Lue mitä pitää tehdä, jos ohjelma on asennettuna.

tiistai 19. syyskuuta 2017 teksti P. Jensen

Päivitys:

CCleanerin tekijät ovat paikanneet tietoturva-aukon, ja KotiMikro on testannut ohjelmaa useita kertoja, joten voimme edelleen suositella CCleanerin käyttöä.

Etunurkasta löydät CCleanerin käyttöä esittelevän artikkelin ja voit ladata ohjelman turvallisesti.

Lue lisää: Raivaa tehokkaasti CCleaner-ohjelmalla

_________________________________________________________________

Yksi tärkeimpiä tietoturvaan liittyviä sääntöjä on, ettei lataa verkosta mitään, mitä ei tunne. Tämäkään ei kuitenkaan aina riitä.

CCleaner on suosittu työkalu, jolla voi poistaa tarpeettomia tiedostoja ja ylläpitää tietokoneen suorituskyky mahdollisimman hyvänä. 

Nyt kuitenkin Avast, joka omistaa Piriformin kehittämän CCleaner-ohjelman, on ilmoittanut, että miljoonat käyttäjät ovat saaneet ohjelman mukana haittakoodia koneelleen.

Hakkerit ovat ujuttaneet CCleanerin virallisiin asennustiedostoihin haittaohjelman, joka on Avastin mukaan päässyt 2,27 miljoonaan tietokoneeseen.

Pahimmassa tapauksessa haittakoodin kautta on voinut asentua kiristyshaittaohjelma tai keylogger-näppäintallentajan, joka salaa tallentaa kaikki käyttäjän näppäinpainnallukset.

Lue lisää tietoturvasta

Saitko haittaohjelman?

Haittakoodia sisältäviä asennustiedostoja oli vain tietyllä palvelimella. Siksi vai osa kaikkiaan 130 miljoonasta käyttäjästä sai saastuneen asennuspaketin. Lisäksi Avastin mukaan haittakoodia sisältäneiden tiedostojen ei tiedetä aiheuttaneen vahinkoa yhdelläkään tietokoneella.

CCleaner-käyttäjän on silti syytä tarkistaa tietokone haittaohjelmien varalta. Tarkistuksen voi tehdä esimerkiksi Etunurkasta ladattavalla Malwarebytes-ohjelmalla.

Lisäksi on hyvä varmistaa, että käytössä on Piriformin julkaisema päivitetty CCleaner-versio. Uusimman version voi myös ladata KotiMikron Etunurkasta.

Lue myös: Parhaat virustutkat

> Mitä ovat malware-ohjelmat ja kuinka niiltä suojaudutaan? Lue vastaus täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...