Adware-mainosohjelmia App Storessa ja Google Play Kaupassa
Adware- eli mainosohjelmat:

Käyttäjät ympäri maailmaa ovat asentaneet puhelimiinsa mainosohjelmia sekä Applen App Storesta että Google Play Kaupasta löytyvien haitallisten sovellusten kautta.

© Shutterstock

Mainosohjelmia sisältäviä adware-sovelluksia löytynyt sekä iPhonelle että Androidille

Näin on tapahtunut ennenkin. Haitallisia sovelluksia on havaittu paljon, ja tällä kertaa niitä asennettiin sekä Google Play Kaupasta että Applen App Storesta. Tarkista itse, onko matkapuhelimessasi adware-sovellus.

keskiviikko 5. lokakuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Applen App Storessa ja Google Play Kaupassa on paljon hyödyllisiä sovelluksia. Valitettavasti näemme myös kerta toisensa jälkeen haittasovellusten leviävän virallisissa sovelluskaupoissa, ja nyt ne ovat taas päässeet valloilleen.

Human Security -tietoturvayrityksen asiantuntijat ovat havainneet suuren joukon haitallisia sovelluksia kattavassa huijauskampanjassa. Tietoturvayhtiö kirjoittaa tästä uudessa raportissaan.

Kyseessä on yhteensä vähintään 85 haitallista sovellusta, joiden sisältämät adware-mainosohjelmat täyttävät puhelimen mainoksilla. 

Niitä on vähintään 75 Android-sovelluksessa Google Play Kaupassa ja 10 sovelluksessa Applen App Storessa.

LUE MYÖS: Androidin Google Play Kauppa on täynnä haitallisia sovelluksia

13 miljoonaa on asentanut näitä sovelluksia

85 adware-haittaohjelman sisältävää sovellusta on asennettu yli 13 miljoonaa kertaa Google Play Kaupasta ja Applen App Storesta.

Ne epäonniset, jotka ovat ladanneet jonkin haitallisista mainosohjelmasovelluksista, ovat saaneet puhelimensa täyteen mainoksia hyödyllisen sovelluksen sijasta. Mainokset vievät suuren osan näyttötilasta, ja joissakin tapauksissa ne tekevät puhelimesta käyttökelvottoman.

Useat haitallisista sovelluksista vaikuttavat olevan kunnollisia sovelluksia, mikä on osaltaan vaikuttanut suuriin latauslukuihin.

LUE MYÖS: Suojaa puhelin viruksilta

Katso, onko puhelimeesi päätynyt adware-ohjelma

Kaikki Human Securityn havaitsemat haitalliset sovellukset on poistettu sekä Google Play Kaupasta että App Storesta. 

Human Securityn raportista voit lukea, mitä sovelluksia tämä koskee, jotta voit poistaa ne, jos olet asentanut niitä puhelimeesi.

Vaikka haitallisia sovelluksia ei ole enää saatavilla, se ei valitettavasti tarkoita, ettet enää törmäisi vastaaviin sovelluksiin. Puhelimeen voi edelleen ladata huonoja sovelluksia.

Jos huomaat seuraavia oireita, hälytyskellojen pitäisi soida. Silloin puhelimesi saattaa olla adware-mainosohjelman uhri:

  • Puhelimen akku tyhjenee yhtäkkiä tavallista nopeammin.
  • Puhelin käyttää erittäin paljon dataa.
  • Puhelimessa on sovelluksia, joita et muista asentaneesi.

Sekä Android- että iPhone-laitteista on suositeltavaa poistaa kaikki sovellukset, joita et muista asentaneesi.

Lisäksi Androidissa täytyy olla Play Protect -tietoturvatoiminto aktivoituna. Avaa Google Play Kauppa ja napauta oikeassa yläkulmassa olevaa kirjaintasi hakukentän vieressä, ja valitse sitten "Play Protect".

LUE MYÖS: Näin vältät haitalliset sovellukset puhelimessa

Ehkä sinua kiinnostaa...