Varo tekstiviestin kautta tehtävää kaksivaiheista tunnistautumista

Tekstiviestikoodilla vahvistettava kaksivaiheinen tunnistautuminen voi avata oven hakkerille. Lue, kuinka varmistat kaksivaiheisen tunnistautumisen tietoturvan. 

Microsoft varoittaa tekstiviestillä tehtävästä kaksivaiheisesta tunnistautumisesta

Kaksivaiheista tunnistautumista, jossa kirjautuminen vahvistetaan tekstiviestin koodilla, on pidetty turvallisena ja vahvana menetelmänä, mutta nyt sekin on Microsoftin mukaan turvaton.

tiistai 17. marraskuuta 2020 teksti H. Rasmussen


Palveluihin kehotetaan kirjautumaan käyttämällä kaksivaiheista tunnistautumista, jos palvelu sellaista vain tukee.

Kaksivaiheista tunnistautumista, jossa käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi pitää antaa tekstiviestinä tuleva koodi, pidetään turvallisena tapana, koska ilman koodia palveluun ei voi kirjautua, vaikka käyttäjätunnus ja salasana olisivat tiedossa.

Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että tekstiviestin käyttö kirjautumisen vahvistuksessa voi olla turvatonta.

Koodi lähetetään suojaamattomana

Microsoftin käyttäjätietojen suojauksen johtaja Alex Weinert varoittaa käyttämästä tekstiviestivahvistusta kaksivaiheisessa tunnistautumisessa.

Weinertin mukaan tekstiviesti on suojaton, se kulkee selkotekstinä, sillä tekstiviestiliikennettä ei salata. Tämä tarkoittaa, että vahvistuskoodi voidaan siepata.

Maailmalla on jo demonstroitu useasti, kuinka hyökkääjä voi asettua koodiviestin lähettävän palvelimen ja viestiä vastaanottavan puhelimen väliin.

Kaksivaiheisesta tunnistautumisesta ei pidä luopua

Microsoftin varoitus ei tarkoita, kaksivaiheisesta tunnistautumisesta pitäisi luopua ja käyttää kirjautumiseen pelkästään käyttäjätunnusta ja salasanaa. Mutta tekstiviestillä tapahtuva koodin tilaus pitää vaihtaa toiseen menetelmään.

Menetelmän voi vaihtaa esimerkiksi Gmailin tai Microsoft-tilin asetuksissa.

Tekstiviestikoodin sijaan voi käyttää todentajasovelluksia, jotka generoivat vahvistuskoodin suoraan puhelimen näytölle, suojatussa tilassa.

Googlen palveluihin käytetään Googlen omaa Google Authenticator -sovellusta, ja Microsoftin sovellus on puolestaan nimeltään Microsoft Authenticator.

Puhelimessa asennetun sovelluksen kuvakkeen alla lukee pelkästään Authenticator, mikä voi aiheuttaa sekaannusta, jos ottaa käyttöön molemmat sovellukset, mutta sovelluksen tunnistaa kuitenkin kuvakkeen kuvasta. 

> Lataa Microsoft Authenticator täältä <

> Lataa Google Authenticator täältä <

Sovelluksen voi ladata myös laitteen sovelluskaupasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...