Pian et ehkä tarvitse enää salasanaa
Ei enää salasanoja?

Mikä se salasana olikaan? Sitä ei enää tarvitse muistaa, jos se riippuu Googlesta, Microsoftista tai Applesta. 

Microsoft, Google ja Apple yhdistävät voimansa: Lopettaa salasanan käytön

Etkö muista viimeksi kirjoittamaasi salasanaa? Etkä muista vaihtaa sitä säännöllisesti? Sitten meillä on hyviä uutisia, sillä salasana saattaa olla poistumassa käytöstä.

torstai 12. toukokuuta 2022 teksti N. Ernst

Salasana on helppo ratkaisu.

Sinun tarvitsee vain muistaa luoda eri salasanat kaikille käyttämillesi palveluille. 

Niiden on oltava mielellään 20–30 merkkiä pitkiä sekä täytyy tietenkin sisältää sekä numeroita että erikoismerkkejä. Lisäksi niiden on oltava vaikeasti arvattavia.

LUE MYÖS: Asiantuntijat: Valitse täydellinen salasana ja muista se myös

Salasanat pitäisi vaihtaa kerran kuukaudessa ja sitten yhdistää kaksivaiheiseen todennukseen, joten sinulla tulee olla aina kännykkä mukanasi, kun kirjaudut sisään. 

Älä tietenkään jaa salasanojasi muille tai kirjoita niitä ylös, sillä näin hakkereiden ja verkkorikollisten on helpompi päästä käsiksi tietoihisi.

Eikö olekin helppoa?

Ei enää 56 eri salasanaa

Salasanat ovat – kun niitä käytetään oikein yllä kuvatulla tavalla – varsin tehokas suojautumistapa, joka estää asiaankuulumattomien pääsyn tietokoneellesi ja tileillesi.

LUE MYÖS: Tässä ovat Suomen heikoimmat salasanat

Ongelmana on, että käytännössä on lähes mahdotonta noudattaa kaikkia niitä vaatimuksia, jotta salasanoja olisi turvallista käyttää pääsylippuna digitaalisiin työkaluihin ja tileihin. Muutama maailman suurimmista yrityksistä haluaa nyt tehdä jotain asian hyväksi.

Apple, Google ja Microsoft ovat ilmoittaneet huomiota herättävästä yhteistyöstä. Ne lähettävät vanhan salasanan eläkkeelle ja korvaavat sen uudella ja turvallisemmalla ratkaisulla, joka ei vaadi 56 eri salasanaa, jotka on päivitettävä joka toinen viikko.

Käyttö puhelimen avulla

Miten teknologiajättiläiset aikovat selviytyä tästä?

Google, Apple ja Facebook tukevat kaikki FIDO-standardia. Se on standardi, jossa käytät salasanan sijasta puhelintasi esimerkiksi Google-tilille tai Microsoftin sähköpostitilille kirjautumiseen.

Tämä tapahtuu niin sanotun passkey-avaimen avulla, joka on eräänlainen sovellus puhelimessa, jossa kirjautuminen todennetaan esimerkiksi sormenjäljen tai kasvojentunnistuksen avulla.

Suojatun ja salasanattoman kirjautumisen pitää tapahtua tulevaisuudessa puhelimen sovelluksen ja jonkin muun ainutlaatuisen – nimittäin sormenjälkesi tai kasvojesi – yhdistelmällä riippuen siitä, mitä tietokoneesi tai puhelimesi pystyy lukemaan.

Konkreettisempaa ilmoitusta ei ole vielä tehty siitä, milloin esimerkiksi puhelimen sormenjälkeä voidaan käyttää Microsoft-tilille kirjautumiseen, mutta seuraamme kehitystä tiiviisti toimituksessamme.     

Sitä ennen voit lukea miten valitset turvallisimman salasanantai miten ns. passwordmanageria käytetään turvallisten salasanojen luomiseen ja muistamiseen. 

Ehkä sinua kiinnostaa...