Riittääkö selaimen salasanamanageri?

Helppo salasana voidaan murtaa hetkessä.

© shutterstock

Riittääkö selaimen salasanamanageri?

Salasanojen hallintaohjelmalla, kuten esimerkiksi LastPass-sovelluksella, salasanat ovat tehokkaasti suojattu, mutta riittääkö yhtä hyvin selaimen salasanamanageri? Se selviää tästä.

tiistai 29. syyskuuta 2020 teksti M. Haverholm


Niin Googlen Chromessa, Microsoftin Edgessä kuin Mozillan Firefoxissa on salasanojen hallintatoiminto, salasanamanageri, jonka voi antaa muistaa eri palveluiden salasanat.

Selaimen salasanamanageri helpottaa salasanojen muistamista, mutta kysymys kuuluu, onko selain paras ratkaisu salasanojen hallintaan?

Se on toki käytännöllinen ja myös periaatteessa turvallinen, kunhan selaimeen kirjautuu vahvalla salasanalla.

Rajoituksena on kutenkin se, että silloin pitää samaa selainta, johon on tallentanut salasanoja. Jos välillä käyttää jotain muuta selainta, tulee ongelmia, kun ei muistakaan jotain salasanaansa, joka on automaattisesti aina tullut selaimesta.

Selain ei myöskään osaa luoda vahvoja salasanoja, vaan salasana pitää osata rakentaa itse, kun ottaa käyttöön uuden palvelun tai vaihtaa vanhaa salasanaa.

Palveluiden salasanoja tarralapuilla

Salasanoja ei pidä koskaan säilyttää näkyvillä. Paras paikka salasanoille on salasanojen hallintaohjelma.

© shutterstock

Mikä on salasanageneraattori?

Salasanageneraattori on ohjelma tai palvelu, jolla voi luoda vahvoja salasanoja.

Vahvan salasanan saa sovelluksesta automaattisesti tai käyttäjä voi valita, mitä merkkejä salasanassa pitää olla ja kuinka pitkä salasanan pitää olla, jotta se vastaa käytettävän palvelun vaatimuksia.

Jotkin palvelut, kuten esimerkiksi Google ja Facebook, sallivat jopa 100 merkkiä pitkän salasanan. Mitä pitempi salasana on, sitä vaikeampi se on murtaa, ja jo 15 merkkiä pitkä salasana on käytännössä murtamaton.

Pitkien salasanojen muistamista helpottaa salasanojen hallintaohjelma.

Salasanojen hallintaohjelmat, kuten esimerkiksi KotiMikron Etunurkka-palvelussa oleva LastPass, osaavat luoda vahvoja salasanoja, joita voi käyttää eri palveluissa.

Miksi käyttäisin LastPass-sovellusta?

Salasanojen hallintasovellus LastPass puhelimessa

LastPass-sovellusta voi käyttää tietokoneella ja mobiililaitteella.

© shutterstock


LastPass on suosittu salasanojen hallintasovellus, jonka saa laajennuksena useimpiin selaimiin. LastPass toimii myös mobiililaitteissa.

LastPassilla voi luoda salasanan, joka täyttää vanhan salasanan vaatimukset.

LastPassia käyttäessä tarvitsee muistaa vain yksi, LastPassin avaava salasana.

Salasanojen hallintasovelluksia on useita. Niitä on saatavana esimerkiksi tietoturvaohjelmien valmistajilta, ja salasanamanageri saattaa sisältyä tietoturvaohjelmistoon.

LastPassin etuna on ilmaisuus ja helppokäyttöisyys, kaikilla alustoilla. Ilmainen versio riittää kotikäyttäjälle, ja LastPassista on saatavana muutaman euron kuukausimaksua vastaan versio, jossa on enemmän ominaisuuksia.

Lastpass on yksi KotiMikron tietoturvapaketin ohjelmista. Tietoturvapaketin avulla saa lisäsuojaa, jos käytössä ei ole maksullista tietoturvaratkaisua. 

> Lue LastPassin esittely ja lataa ohjelma Etunurkasta


Ehkä sinua kiinnostaa...