Identiteettivarkaudet voivat vaikuttaa sekä talouteesi että henkiseen hyvinvointiisi. Ensinnäkin rikolliset voivat tyhjentää tilisi, jos he saavat haltuunsa tarvittavat tiedot sinusta.
Toiseksi yhteyden ottaminen velkojiin ja muihin huijauksen osapuoliin ja heidän vakuuttaminen siitä, ettet itse ole huijauksen takana, on uuvuttava tehtävä.
Internetin käytön yleistymisen myötä huijareilla on runsaasti uusia keinoja varastaa henkilöllisyytesi.
Miten identiteettivarkaudet sitten tapahtuvat verkossa ja mihin pitää kiinnittää erityistä huomiota, jotta niitä ei tapahdu sinulle?
Vastaamme siihen tässä artikkelissa.
Mitä identiteettivarkaus tarkoittaa?
Kun rikolliset varastavat henkilöllisyytesi, he esiintyvät sinuna taloudellisen hyödyn saamiseksi. Tämä voi tapahtua esimerkiksi ottamalla lainoja nimissäsi käyttämällä tietojasi tai hyödyntämällä niitä muihin kohdistuvissa huijauksissa.
Identiteettivarkaudet tapahtuvat yleensä siten, että rikolliset saavat tietoonsa henkilötunnuksen, maksukortin numeron tai valokuvia.
Henkilötietoja käytetään sen jälkeen sinun tai täysin keksityn henkilön esittämiseen esimerkiksi väärennetyssä Facebook-profiilissa.
Tämä voi johtaa siihen, että rikolliset ottavat lainaa nimissäsi tai pääsevät muulla tavoin käsiksi rahoihisi. Tietojasi voidaan käyttää myös muiden ihmisten huijaamiseen, jolloin rikolliset piiloutuvat tietojesi taakse esimerkiksi lähettäessään roskapostia tai tietojenkalasteluviestejä.
Näin rikolliset varastavat henkilöllisyytesi
Toisin kuin aiemmin, kun identiteettivarkaiden piti varastaa lompakkosi, henkilötodistuksesi tai maksukorttisi, nykyisessä modernissa digitaalisessa yhteiskunnassamme voit joutua identiteettivarkauden uhriksi, vaikka passisi ja luottokorttisi olisivatkin lukitussa laatikossa.
Nykyään huijarit voivat nimittäin päästä helposti käsiksi yksityisiin tietoihin esimerkiksi tietojenkalastelumenetelmillä, hakkeroimalla tietokoneita ja puhelimia ja sieppaamalla sosiaalisen median tietoja.
Jos et harkitse tarkasti, kuka voi nähdä esimerkiksi kuvia ja tietojasi, kuten syntymäpäiväsi, puhelinnumerosi ja osoitteesi Facebook-profiilissasi, ei-toivotut henkilöt voivat kerätä helposti paljon tietoa sinusta pelkästään sosiaalisisen median kanavistasi.
LUE MYÖS: Tarkasta itse nyt: Mitä muut näkevät sinusta Facebookissa?
Monia huijataan yksityisessä verkkokaupassa
Huijarit käyttävät erityisesti yksityishenkilöiden välistä verkkokauppaa henkilöllisyysvarkauksissa.
Huijarit esiintyvät kiinnostuneina ostajina tai myyjinä ja pyytävät sinua todistamaan henkilöllisyytesi lähettämällä valokuvan virallisesta henkilöllisyystodistuksestasi.
Kuvaa henkilökorteistasi, kuten passistasi tai sairausvakuutuskortistasi, käytetään lainan ottamiseen nimissäsi tai uuden, keskityn henkilön luomiseen.
Keksittyä henkilöä käytetään myöhemmin lisäpetosten tekemiseen.
LUE MYÖS: Uusi huijaus: Ole valppaana, kun teet ostoksia verkossa
Näin vältät identiteettivarkaudet
Huijarit hyödyntävät usein sosiaalista mediaa ja etenkin Facebook-profiileja, joista he varastavat profiilikuvia ja käyttävät niitä keksittyjen profiilien luomiseen.
Jos kuitenkin teet Facebook-profiilistasi yksityisen, jotta kaikki eivät näe tietojasi, huijareiden on vaikeampi varastaa henkilöllisyyttäsi.
Se tehdään seuraavasti:
- Avaa Facebook ja napsauta profiilikuvaasi oikeassa yläkulmassa.
- Valitse Asetukset ja yksityisyys.
- Napsauta Tietosuojatarkistus ja käy läpi Facebookin yksilölliset ohjeet.
Älä myöskään koskaan jaa kuvia henkilöllisyystodistuksistasi, kuten passista, Kela-kortista tai muista vastaavista esimerkiksi verkkokaupan yhteydessä.
LUE MYÖS: 6 vinkkiä roskapostien ja huijausviestien tunnistamiseen
Kaiken kaikkiaan kannattaa olla varovainen arkaluonteisten tietojen jakamisen suhteen ja olla erityisen tarkkana, jos saat sähköpostiviestin, jossa sinua pyydetään syöttämään sosiaaliturvatunnuksesi, salasanasi tai maksutietosi.
Muista, että tietokoneesi on suojattu paremmin tietojenkalasteluyrityksiltä ja muilta digitaalisilta huijauksilta, jos olet asentanut siihen parhaat tietoturvaohjelmat. Ne nappaavat vaaratekijät kiinni, ennen kuin ne vahingoittavat tietokonettasi.
Suosittelemme KotiMikron kattavaa tietoturvapakettia, johon voit tutustua tarkemmin täällä
Mitä teen, jos joudun identiteettivarkauden uhriksi?
Jos huomaat joutuneesi identiteettivarkauden uhriksi, soita ensin pankkiin ja lukitse maksukorttisi.
Ota sitten yhteyttä poliisiin ja tee rikosilmoitus.
On myös suositeltavaa, että luot etukäteen luottokiellon, jotta rikollisten on vaikeampi ottaa lainaa nimissäsi. Suomessa voit tehdä sen muun muassa osoitteessa asiakastieto.fi.
Ota myös yhteyttä kaikkiin huijauksen osapuoliin. On erityisen tärkeää, että otat yhteyttä mahdollisiin luotonantajiin ja kerrot selkeästi, ettet ole ottanut lainaa itse, vaan että kyseessä on rikos.
On myös hyvä idea pyytää selvitystä siitä, miten sopimus on tehty, jonka voit sitten jakaa poliisille.
LUE MYÖS: Älä lankea huijarin virittämään ansaan