Satoja tuhansia hakkeroituja tunnuksia

Hakukoneella yli 400 000 suomalaisen salasanat

Hollantilainen hakukone on kerännyt 1,4 miljardia hakkeroitua salasanaa, joukossa yli 400 000 suomalaisen salasanat. Sivustolla voi tehdä haun sähköpostiosoitteella.

maanantai 14. toukokuuta 2018 teksti KotiMikro-tuki


Monet suositut palvelut ovat viime vuosina joutuneet tietomurtojen kohteeksi. Käyttäjätunnuksia, kuten sähköpostiosoitteen ja salasanan yhdistelmiä, on varastettu valtavia määriä.

Palvelut ovat myös kehottaneet käyttäjiään vaihtamaan salasanansa samalla kun tietoturvaloukkauksista on tiedotettu.

Monella saattaa silti olla käytössä edelleen salasana, jota ei ole vaihdettu aikoihin.

Nyt on ehkä taas aika tarkistaa, onko oma sähköpostiosoite vuodettujen tietojen joukossa ja sitten viimeistään vaihtaa salasana.

Hollantilainen Gotcha.pw-sivusto on uusin paikka, jossa voi sähköpostiosoitteensa perusteella tarkistaa, onko salasana vuodettu.

Gotcha.pw listaa vuodettuja salasanoja

Hakutulos näyttää tältä, jos sähköpostiosoitteeseen liittyy vuodettu salasana. Salasanasta näytetään kaksi ensimmäistä merkkiä.

Vaihda salasana ennen kuin on liian myöhäistä

Hollantilainen koodari, joka käyttää tunnusta d0gberry, on kerännyt Gotcha.pw-sivustolle salasanoja aikaisemmista tietovuodoista ja yhdistänyt tiedot hakukoneeseen.

Sivustolla ilmoitetaan olevan 1,4 miljardia hakkeroitua salasanaa. Niiden joukossa on sivuston mukaan yli 431 000 suomalaisen käyttäjätilin salasanaa. 

Kerätyt tiedot ovat muutaman viimeisen vuoden ajalta, tuoreimmat joulukuulta 2017. 

Sivustolla voi tehdä sähköpostiosoitteella, ja jos osoitteeseen liittyy vuodettu salasana, hakutulos näyttää salasanan kaksi ensimmäistä merkkiä.

Jos oma sähköpostiosoite ei saa puhtaita papereita, vaan haku palauttaa edellä olevan kuvan kaltaisen tuloksen, niin salasana on syytä heti vaihtaa kaikissa palveluissa, joihin kirjautuu kyseisellä sähköpostiosoitteella. 

Vastaavia sivustoja kuin Gotcha.pw, joissa voi tarkistaa käyttäjätilinsä sähköpostiosoitteella, on olemassa muitakin, kuten esimerkiksi Have I Been Pwned.

Salasanan säännöllistä vaihtamista ja muistamista helpottaa salasanojen hallintaohjelma. Sen ansiosta tarvitsee muistaa vain pääsalasana, kun ohjelma muistaa kaikkien palveluiden salasanat. 

Päivitys 17.5.2018: Gotcha.pw-sivuston haku ei enää toimi Suomessa. Tiedossa ei ole, alkaako haku toimia täällä uudelleen. 

> Lue lisää asiaa tietoturvasta

KotiMikro suosittelee: Ota käyttöön tehokas tietoturvapaketti, jolla suojaudut huijauksilta ja muilta hyökkäyksiltä. Ohjelmat voi ladtata turvallisesti KotiMikron Etunurkasta, ja useimmille on saatavana myös vaiheittainen käyttöönotto-ohje.

Nyt saat yhden KotiMikron numeron ja Etunurkan käyttöösi vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...