Hallitse salasanoja salasanaohjelmalla

Käytä salasanojen hallintaohjelmaa, niin sinun tarvitsee muistaa vain yksi salasana.

© Shutterstock

Hallitse salasanoja salasanaohjelmalla

Salasanoja käytetään useissa eri palveluissa, ja samaa salasanaa ei saisi käyttää. Käyttämällä salasanojen hallintaohjelmaa pääsee muistamisen tuskasta, sillä ohjelman avulla riittää, kun muistaa yhden pääsalasanan.

keskiviikko 15. marraskuuta 2017 teksti Peter Skovbjerg Jensen

Hyvä salasana on parikymmentä merkkiä pitkä, ja siinä on isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita. Ja jokaiseen palveluun pitää tehdä eri salasana.

Muun muassa nämä ovat tärkeitä ja ohjeita salasanaa muodostettaessa. Ne varmistavat, että käyttämäsi palvelu pysyy turvassa.

Tärkeimmät salasanat kannattaa opetella ulkoa, mutta salasanojen muistamisessa voi lisäksi käyttää salasanaohjelmaa, joka muistaa salasanat puolestasi, kunhan itse muistat ohjelman salasanan.

Salasanaohjelman lisäksi voi vielä käyttää jonkin tietoturvayhtiön salasanapalvelua. Kun salasanat on tallennettu tietoturvayhtiön pilveen, voit tarkistaa milloin ja mistä tahansa, kunhan käytössä on nettiyhteys.

Lue myös: Testaa salasanasi vahvuus

Salasanojen hallintaohjelma torjuu tietojenkalastelua

Tietojenkalastelu on yleinen keino yrittää varastaa käyttäjien luottamuksellisia tietoja. Tämä todetaan esimerkiksi Googlen tuoreessa tutkimuksessa, jossa selvitettiin käyttäjätilien kaappaamistekniikoita.

Tietojenkalastelu (engl. phishing) on keino urkkia käyttäjän henkilökohtaisia tietoja. Yleinen kalastelumuoto on huijaussähköposti, joka on lähetetty jonkun yrityksen tai palvelun, kuten Facebookin tai Googlen nimissä.

Huijausviestissä käyttäjä ohjataan väärennetylle nettisivulle, ja kilpailuun tms. osallistumiseksi pitää antaa esimerkiksi henkilötunnus, verkkopankkitunnukset tai maksukortin tiedot, jotka sitten päätyvät rikollisten haltuun.

Salasanaohjelma ja pilvessä toimiva salasanapalvelu auttavat torjumaan tietojenkalastelua. Kun salasanojen hallintatoiminto muistaa salasanasi ja siirryt johonkin palveluun salasanaohjelman kautta, et voi päätyä väärennetylle sivustolle.

Salasanojen hallintaohjelma tai -palvelu luovuttaa kyseisen salasanan ja käyttäjätunnuksen vain aidolle sivustolle.

Ota salasanaohjelma käyttöön

Salasanohjelmia on saatavana useita. Suosittuihin ohjelmiin kuuluu LastPass, jonka esittelyn löydät täältä.

> Lataa LastPass-ohjelma KotiMikron Etunurkasta

Selaimen laajennuksena toimiva LastPass käyttää tallennettujen tietojen suojaamiseen vahvaa salausta. Sen ja LastPassin pääsalasanasi takana pysyvät tallessa kaikkien verkkopalveluiden käyttäjätunnukset ja salasanat – sinun tarvitsee siis muistaa vain yksi, LastPassin salasana.

> Lue lisää tietoturvasta ja tietosuojasta

Ehkä sinua kiinnostaa...