Haittaohjelma puhelimessa

Saitko haitakkeen puhelimeesi? Et ole ainoa, sillä hyökkäykset kohdistuvat usein juuri älypuhelimiin.

© Shutterstock

Haittaohjelmat ovat yleisiä puhelimissa

Puhelimen suojaaminen tietoturvaohjelmalla on tärkeää. Uusia uhkia ilmestyy päivittäin ja yhä useampi puhelin joutuu uhriksi.

perjantai 7. syyskuuta 2018 teksti Mathias Alsted Lund Flinck


Nettirikolliset kehittävät jatkuvasti uusia keinoja hyökätä tietoteknisten laitteiden kimppuun erilaisten haittaohjelmien avulla.

Varsinkin puhelimet ovat rikollisten hyökkäysten kohteena. Tämä käy ilmi tietoturvayhtiöiden, McAfeen ja Kasperskyn, julkaisemista tuoreista luvuista.

McAfeen raportti osoittaa, että viime vuoden viimeisen neljänneksen aikana peräti 11 prosenttia kaikista maailman älypuhelimista oli joutunut haitallisen ohjelman uhriksi.

Samana ajanjaksona vuonna 2015 haittakoodia löytyi vain 7,5 prosentista puhelimia.

Lue myös: Tässä ovat parhaat Android-virustutkat 

Käyttäjä haksahtaa väärennökseen

Iso osa uhkista on haittaohjelmia, jotka on naamioitu harmittomiksi sovelluksiksi, kuten taskulampuiksi. Kun käyttäjä asentaa väärennetyn sovelluksen, se lataa ja asentaa haitallisia tiedostoja puhelimeen.

Hyökkäykset kohdistuvat erityisesti Android-järjestelmää käyttäviin laitteisiin, sillä Android on avoimempi käyttöjärjestelmä kuin Applen vastaava iOS-käyttöjärjestelmä.

Suojautumisessa on syytä käyttää apuna tietoturvasovellusta, joka tunnistaa uhan ja torjuu haittaohjelman, ennen kuin se pääsee aiheuttaman vahinkoa.

Uhka on todellinen, sillä esimerkiksi Kasperskyn tietoturvaratkaisut pysäyttivät vuonna 2017 peräti 42,7 miljoonaa haitallista ohjelmaa.

Tietoturvasovelluksen käyttämisen lisäksi käyttäjän on syytä aina tarkistaa sovelluksen tiedot huolellisesti ennen asentamista ja varmistaa sovelluksen aitous.

Suojaa puhelin ja tietokone KotiMikron avulla

Uusimmassa KotiMikrossa (14/2018) paneudutaan sekä tietokoneen että puhelimen tietoturvaan.

Neuvomme, kuinka havaitset väärennetyt sovellukset, ja saat maksuttoman ohjelman, jolla suojaat puhelimen haitallisilta sovelluksilta ja muilta verkon vaaroilta.

Osta KotiMikron irtonumero lehtipisteestä tai tilaa lehti, niin voit lukea sitä saman tien tietokoneella tai mobiililaitteella Wype-palvelussa. Saat luettavaksi 10 viimeisintä numeroa.

Samalla saat luonnollisesti myös pääsyn Etunurkkaan, jossa on turvallisesti ladattavana kaikki lehdessä esitellyt ohjelmat. 

> Saat koko paketin käyttöösi jo 3,90 eurolla. Tutustu kaikkiin tarjouksiin täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...