Chat-palvelu voi kuunnella sinua mikrofonin ollessa pois päältä
Mykistä mikrofoni:

Ohjelman mykistyspainikkeen napsauttaminen ei ehkä riitä, jos haluat varmistaa, että kukaan ei enää kuuntele.

Chat-palvelu voi kuunnella sinua mikrofonin ollessa pois päältä

Mykistyspainike, joka mykistää mikrofonin videokeskustelupalveluissa, varmistaa, etteivät muut kuule sinua puhelun aikana, mutta joissakin tapauksissa ohjelma saattaa silti kuulla sinut.

maanantai 25. huhtikuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Kun käytät mykistyspainiketta Skypen ja Zoomin kaltaisissa videokeskustelupalveluissa ja mikrofoni mykistetään, voit olettaa, että kukaan ei kuuntele sinua. Se ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa.

Vaikuttaa siltä, että pelkkä mikrofonin sammuttaminen videokeskustelupalveluja käytettäessä ei aina riitä varmistamaan, ettei kukaan kuule sinua.

Jotkin videokeskusteluohjelmat pystyvät nimittäin kuuntelemaan, vaikka olisit sammuttanut mikrofonin.

Tämä käy ilmi Wisconsin-Madisonin yliopiston ja Chicagon Loyola-yliopiston tutkijoiden tekemästä tutkimuksesta.

LUE MYÖS: Jopa 50 hengen tapaamiset suoraan Messengerissä

Äänitietoja lähetetään palvelimille

Tutkimuksen tiimi on huomannut, että riippumatta siitä, onko mikrofoni päällä vai pois päältä videokeskusteluohjelmassa, ohjelma kerää edelleen äänitietoja.

Tutkijat ovat esimerkiksi huomanneet, että suosittu Zoom-videochat-palvelu tarkistaa puhettasi aktiivisesti, vaikka olisit poistanut mikrofonin käytöstä.

Pahin esimerkki oli kuitenkin Cisco Webex -palvelu, joka vastaanottaa äänidataa ja välittää sen ohjelman palvelimille aivan kuten mikrofonin ollessa päällä ja käytössä.

Cisco Webex on myöhemmin kertonut Bleeping Computer -medialle, että tutkimuksen jälkeen mikrofonin telemetriatietojen lähettäminen on lopetettu ja turvallisuus on otettu erittäin vakavasti.

LUE MYÖS: Näin poistat kameran sijaintitiedot käytöstä

Algoritmi laskee, mitä teet

Tutkimus osoittaa myös, että on mahdollista päätellä, mitä teet äänitietojen perusteella. Tutkijat pystyivät 82 prosentissa tapauksista laskemaan algoritmin avulla, mitä ihmiset tekivät äänitietojen perusteella.

Algoritmin ääniin kuului muun muassa ruoanlaitto, imurointi ja taustamusiikki.

Tämä voi aiheuttaa turvallisuusongelmia, sillä myös poliitikot ja muut arkaluontoisia tietoja hallussaan pitävät henkilöt käyttävät videokeskustelupalveluita, millä voi olla katastrofaalisia seurauksia tietovuodoille.

LUE MYÖS: Näin pidät kokouksen verkossa

Näin varmistat, ettei kukaan ylimääräinen kuuntele

Jos haluat olla varma, että kukaan ei kuule, mitä ympärilläsi tapahtuu videokeskustelupalvelua käyttäessäsi, mikrofonin mykistäminen ei riitä, kun napsautat ohjelman mykistyspainiketta.

Varmista, että mikrofoni on poistettu käytöstä kokonaan. 

Yksi ratkaisu on säätää Windowsin ääniasetuksia, kun haluat mykistää äänen. Se voi kuitenkin olla hankalaa.

Paras ratkaisu on hankkia ulkoinen mikrofoni tai kuulokemikrofoni, jossa on mikrofonin sammuttava ja käynnistävä fyysinen painike. Vain siten voit olla täysin varma siitä, että ohjelma ei kuuntele tekemisiäsi.

LUE MYÖS: Paranna tietokoneen mikrofonin äänenlaatua

Ehkä sinua kiinnostaa...