ThinkPad
ThinkPad.

Windows-päivitysten ongelmat kiusaavat Lenovon ThinkPad-kannettavien käyttäjiä.

© Shutterstock

Windows-päivitys kaataa suosittuja läppäreitä

Windows 10:n päivitykset ovat viime aikoina aiheuttaneet hammasten kiristelyä Lenovon kannettavien käyttäjille, kun päivitys on kaatanut tietokoneen.

torstai 24. syyskuuta 2020 teksti M. Lorentsen


Microsoftin 2004-versiopäivitys Windows 10:lle on ollut osalle käyttäjiä enemmän tai vähemmän murheenkryyni. Kesän korvalla jakeluun tullut päivitys on sisältänyt useita virheitä ja aiheuttanut muun muassa tulostusongelmia, kuten tässä jutussa kerroimme.

Nyt heinäkuun lopulla ilmestyneen Windows 10:n kumulatiivisen päivityksen KB4568831 ja sen jälkeen ilmestyneen päivityksen on raportoitu aiheuttaneen vakavia ongelmia Lenovon kannettavien käyttäjille, joilla on 2004-versio asennettuna.

Päivityksen asennus on kaatanut eli pysäyttänyt tietokoneen siniseen virhenäyttöön, jota myös siniseksi kuolemanruuduksi kutsutaan.

Ongelma koskee Lenovon ThinkPad-kannettavia. Microsoft on tietoinen päivitysten aiheuttamista ongelmista ja on yhdessä Lenovon kanssa tekemässä korjaavaa päivitystä.

Microsoft on myös julkaissut väliaikaisen ratkaisun, kunnes korjaava päivitys on valmis.

LUE MYÖS: Ongelmia laajassa Windows-päivityksessä

Ota tietoturvatoiminto pois käytöstä

Lenovon ThinkPadien kaatumiseen vaikuttaa laitteiden biosissa oleva tietoturvatoiminto.

Kyseinen ominaisuus on nimeltään Enhanced Windows Biometric Security, ja Microsoft kehottaa ottamaan toiminnon toistaiseksi pois käytöstä laitteen uefi-biosissa.

Näin toiminto löytyy:

  1. Paina laitteen käynnistyksen alkurutiinien aikana F1-näppäintä siirtyäksesi laitteen uefi/bios-asetuksiin.
  2. Valitse ensin Security.
  3. Valitse seuraavaksi Virtualization menu.
  4. Ota pois käytöstä Enhanced Windows Biometric Security.

LUE MYÖS: Tietoturvaohjelma aiheuttaa ongelmia Windows-päivityksen jälkeen

Korjaus tulossa

Microsoftin ilmoittama korjaustoimi on väliaikainen.

Myös Lenovo tiedottaa ongelmasta tukisivuillaan ja listaa tilanteita, joissa sininen virhenäyttö esiintyy Windows-päivityksen ja bios-asetuksen yhteensopimattomuuden takia.

Lenovon tuessa todetaan myös, että päivitys voi muun muassa estää kirjautumisen Windows Hellon kasvojentunnistuksen avulla.

Korjaava päivitys on siis tulossa, mutta sitä odotellessa ThinkPadissa pitää joko ottaa edellä mainittu turva-asetus pois käytöstä, tai jos asetusta ei saa pois päältä, pitää poistaa elokuussa tai syyskuussa tulleet kumulatiiviset päivitykset ja laittaa Windows Update tauolle, kunnes korjaava päivitys tulee saataville.

LUE MYÖS: Uusi Windows-päivitys korjaa vakavia ongelmia


Ehkä sinua kiinnostaa...