Myyttejä kannettavan tietokoneen lataamisesta
Lataaminen:

Kannettavien tietokoneiden akkuihin liittyy paljon väärinkäsityksiä. Voiko tietkoneen ladata väärin? Saat vastauksen täältä.

© Shutterstock

Totta vai tarua: Miten tietokoneen akkua pitäisi oikeastaan käsitellä?

Voit pidentää kannettavan tietokoneen akun käyttöikää noudattamalla useita varotoimenpiteitä, mutta jotkin neuvot ovat pelkkiä myyttejä ilman mitään todenperää.

maanantai 11. lokakuuta 2021 teksti M. Lorentsen

Voi olla ärsyttävää, jos kannettavan tietokoneen akku tarvitsee jatkuvasti latausta. Siksi akun käyttöiän pidentämisestä on olemassa lukuisia oppaita, joista toiset ovat parempia kuin toiset.

KotiMikron sivustolla olemme vuosien mittaan antaneet hyviä neuvoja, joiden avulla saat tietokoneesi akun kestämään pidempään.

Toisinaan hyvät neuvot ovat vanhentuneita tai myyttejä, ja muutoin hyvät neuvot voivat vahingoittaa kannettavan tietokoneen akkua.

Kolme väärinkäsitystä akuista:

Kannettavan tietokoneen akun ylläpitoon on monia vinkkejä. Voit kuitenkin helposti vahingossa vahingoittaa kannettavan tietokoneen akkua, vaikka yrität suojata sitä.

Siksi annamme tässä vastauksen kolmeen eniten kysyttyyn kysymykseen kannettavien akuista.

1. Pitääkö akku ladata täyteen ennen tietokoneen ensimmäistä käyttökertaa?
2. Pitääkö akun tyhjentyä kokonaan ennen kuin se ladataan?
3. Vahingoittuuko akku, jos laturi on kytketty tietokoneeseen jatkuvasti?

1. Pitääkö akku ladata täyteen ennen tietokoneen ensimmäistä käyttökertaa?

Tämä väite, johon törmää usein, koskee ehkä upouuden kannettavan tietokoneen käsittelyä.

Jotkut väittävät nimittäin, että akku on ladattava täyteen ennen uuden kannettavan tietokoneen käyttöä. Jos kannettava tietokoneesi käyttää litium-ioniakkua, kuten useimmat nykyaikaiset tietokoneet, se ei ole tarpeen.

Jos käytössäsi on vanhempi tietokone, joka käyttää nikkelipohjaisia akkuja, sinun tulee ladata tietokone ensin täyteen. 

Suurin osa kannettavista tietokoneista on kuitenkin suunniteltu toimimaan heti, eikä akkua tarvitse ladata täyteen ennen tietokoneen käyttöä.

2. Pitääkö akun tyhjentyä kokonaan ennen kuin se ladataan?

Jos tietokoneessasi on litium-ioniakku, akku ei saa tyhjentyä kokonaan ennen lataamista.

Akun käyttöikä voi päinvastoin lyhentyä, jos se tyhjentyy kokonaan. Siksi on hyvä pyrkiä siihen, että tietokoneen akku ei koskaan ole alle 20 prosentin kapasiteetilla.

Jos sinulla on vanha kannettava tietokone 2000-luvun alusta tai vanhempi, akun kannattaa antaa tyhjentyä ennen sen lataamista, sillä se on nikkelipohjainen.

3. Vahingoittuuko akku, jos laturi on kytketty tietokoneeseen jatkuvasti?

Ei, niin ei käy. Nykyaikaiset akut katkaisevat latauksen automaattisesti, kun akku on latautunut täyteen. Kun virransyöttö on liitetty koneeseen, tietokone käyttää virtaa vain suoraan seinäpistorasiasta.

Kun tietokone on kytketty virtalähteeseen, se lämmittää tietokonetta ja kuumentaa akkua nopeammin.

Ylikuumeneminen voi vahingoittaa kannettavaa tietokonetta, mutta virtalähteestä tuleva lämpö ei ole mitään verrattuna siihen lämpöön, jota syntyy, kun suoritat sillä prosessoria kuormittavia tehtäviä.

LUE MYÖS: 7 vinkkiä: Näin saat tietokoneesi akun kestämään pidempään

Vältä vahingoittamasta kannettavaasi

Monet meistä käyttävät kannettavia tietokoneita päivittäin, ja siksi niistä on tärkeää pitää huolta. Useimmat meistä ovat hyviä siinä ja tietävät esimerkiksi, ettei näppäimistölle saa läikyttää vettä.

Itse asiassa kannettavaa tietokonetta voi kuitenkin käsitellä väärin ilman, että sitä edes huomaa. 

Tiesitkö esimerkiksi, että voit sulkea tietokoneen kannen väärin? Tai että sinun ei kannata viedä tietokonetta mukaasi sänkyyn?

Kotimikron numerossa 16/2021 esittelemme kahdeksan tyypillistä tapaa, joilla käsittelemme kannettavia tietokoneita väärin.

KotiMikron tilaajana voit lukea artikkelin PDF-version tästä linkistä.

Jos sinulla ei ole Kotimikron tilausta, saat sen napsauttamalla tätä.

Ehkä sinua kiinnostaa...