Samsung Galaxy Book Pro 360 ja siihen kuuluva kynä.
Windows 11 -tietokone:

Samsungin uusin kannettavien tietokoneiden sarja voidaan päivittää helposti ja ilmaiseksi Windows 11 -käyttöjärjestelmään.

© Samsung

Löydä juuri oikeanlainen Windows 11 -tietokone

KotiMikro on testannut kuusi kannettavaa tietokonetta, jotka joko toimitetaan Windows 11 -käyttöjärjestelmällä tai voidaan päivittää nopeasti Windows 10:stä.

perjantai 8. huhtikuuta 2022 teksti M. Østergaard Testredaktør

Windows 11:n julkaisu on hyvä syy päivittää vanha tietokoneesi uuteen.

KotiMikron numerossa 7/2022 testaamme kuutta kannettavaa tietokonetta, joilla on joko Windows 11 -valmius tai joissa uusi käyttöjärjestelmä on esiasennettuna tietokoneen SSD-levylle.

Toisin sanoen kannettavia tietokoneita, joilla voi käyttää Windows 11 -käyttöjärjestelmää alusta alkaen.

Tehokas kannettava vai hybridilaite?

Testatut tietokoneet sisältävät erilaisia ominaisuuksia. Jotkut ovat suuria ja todella nopeita. Toiset ovat pieniä ja kevyitä, ja ne voi muuntaa tabletiksi kääntämällä näytön näppärästi tietokoneen taakse.

Hybridimalleissa Windows 11 poistaa itse näppäimistön käytöstä, joten voit käyttää kosketusnäyttöä sormillasi – aivan kuten tavallisella tabletilla.

Testissä on mukana myös hyviä pelikoneita, joiden hieno puoli on se, että jos kannettava pystyy pyörittämään uusimpia 3D-pelejä, se selviää lähes mistä tahansa

> Lue myös: Totta vai tarua? Miten tietokoneen akkua pitäisi oikeastaan käsitellä?

Mieti tarpeitasi ja kokeile ennen kuin ostat

Ostaessasi kannettavan tietokoneen saat yleensä sen, mistä maksat: Prosessorin nopeus, tallennustilan koko sekä näytön ja näppäimistön laatu ovat useimmiten hintansa mukaisia. 

Useimmista kannettavista tietokoneista on saatavana useita eri kokoonpanoja, joten et joudu maksamaan kalliista osista, joita et tarvitse. 

Esimerkiksi prosessorissa, näytönohjaimessa, RAM-muistissa ja tallennustilassa voi olla eroja saman perusmallin eri versioissa. Kokonaissuorituskyky voi siis vaihdella riippuen siitä, kuinka kalliin version laitat ostoskoriin. 

Jos haluat varmasti omiin tarpeisiisi sopivan kannettavan, kannattaa valmistautua huolellisesti, ennen kuin vilautat maksukorttia. Voit hankkia paljon tietoa ennen ostopäätöstä. 

Lue esimerkiksi "5 hyvää neuvoa tietokoneen hankkijalle" sekä uusien tietokoneiden testimme Testinurkasta

Tietokonetta kannattaa aina kokeilla ennen ostamista.

Näin testasimme tietokoneita

Testasimme kuutta kannettavaa tietokonetta perusteellisesti testilaboratoriossamme. 

Niitä testattiin erikseen ja niiden näyttöjä verrattiin keskenään. Mittasimme tietokoneiden suorituskyvyn PassMark PerformanceTestillä.

Se on vertailuarvotyökalu, joka suorittaa sarjan testejä tietokoneen eri osille. Prosessorin lisäksi PerformanceTest testaa tietokoneen kykyä käsitellä sekä 2D-
että 3D-grafiikkaa. 

Ensimmäinen vaikuttaa siihen, miten nopea tietokone on tavallisessa käytössä esimerkiksi toimisto-ohjelmia käytettäessä, kun taas 3D-grafiikkaa käytetään erityisesti tietokonepeleissä. 

Työkalu mittaa myös tietokoneen RAM-muistin nopeutta. Se on tietokoneen lyhytaikainen muisti, johon kone tallentaa parhaillaan käytettävät tiedot. Lisäksi mitattiin kiintolevyn tai SSD-levyn siirtonopeus.

Yhteistä testin parhaille tietokoneille:

  • Prosessori: Intel Core i7 - 11800H
  • Muisti: 16 Gt
  • Tallennustila: 1 teratavun SSD
  • Näytönohjain: NVIDIA GeForce RTX 3060
  • Näytön koko: N. 16 tuumaa
  • Paino: N. 2 kg

Suurtesti: kannettavat Windows 11 -tietokoneet

KotiMikro-lehden 7/2022 testin kuusi kannettavaa tietokonetta ovat tietenkin vain pieni osa tietokoneista, joita on saatavilla Windows 11 -käyttöjärjestelmällä. Testi antaa kuitenkin selkeän kuvan siitä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota uutta tietokonetta ostettaessa.

Testattujen koneiden hinnat ovat noin 1 300 euron luokkaa – toiset halvempia ja toiset kalliimpia. Tarvitset tämän hintaluokan koneen, jos haluat laadukkaan tietokoneen, jossa on sekä nopeutta että muistia.

> Lue suurtesti KotiMikron numerosta 7/2022 tai Etunurkasta tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...