Vältä turha päänvaiva
Vältä turha päänvaiva:

Tärkeiden järjestelmätiedostojen poistaminen voi aiheuttaa murheita, kun tietokoneesi ei enää toimi kunnolla.

© Shutterstock

Älä koskaan poista näitä tiedostoja tai kansioita

Suurten tiedostojen poistaminen tietokoneen kiintolevyltä voi olla houkuttelevaa tallennustilan vapauttamiseksi, mutta läheskään kaikkia tiedostoja ei pidä poistaa.

tiistai 26. heinäkuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Täysi kiintolevy voi aiheuttaa ärsytystä. Ensinnäkin voi olla hankalaa löytää juuri se tiedosto, jota tarvitset, ja toiseksi täyteen ahdettu kiintolevy voi haitata tietokoneen suorituskykyä.

Siksi KotiMikro suosittelee säännöllistä tietokoneen siivousta, joka voidaan tehdä yhden tai useamman Etunurkan puhdistusohjelman avulla tai manuaalisesti.

Jos päätät poistaa tiedostoja itse, voisi luulla, että tietokoneen kannalta olisi parasta poistaa tiedostot, jotka vievät eniten tilaa. Näin ei todellakaan ole, sillä tiettyjä tietokoneen tiedostoja ja kansioita ei pidä koskaan poistaa.

LUE MYÖS: Kätevä niksi tiedostojen uudelleennimeämiseen

Pysy kaukana järjestelmätiedostoista

Jos Windowsin tärkeä järjestelmätiedosto tai -kansio poistetaan, tietokone ei välttämättä enää toimi kunnolla. Siksi niitä ei saa poistaa.

Tämä koskee seuraavia kansioita:

"Ohjelmatiedostot", "Ohjelmatiedostot (x86)", "Windows", "Käyttäjät" ja "Tiedostot".

Älä myöskään poista tiedostoja, joiden tiedostopääte on .sys tai .dll, ellet tiedä tarkalleen, mitä ne tekevät.

Hyvä nyrkkisääntö tiedostojen poistamisessa on poistaa vain sellaisia tiedostoja, joiden tiedät olevan tarpeettomia. Sellaisia voivat olla esimerkiksi tiedostot, jotka olet itse luonut, kuten Word-asiakirjat tai valokuvat.

LUE MYÖS: Uusi vaarallinen kiristyshaittaohjelma poistaa kaiken tietokoneelta

Apua suurten tiedostojen etsimiseen

Suurten, turvallisesti poistettavien tiedostojen löytäminen tietokoneeltasi voi olla hankalaa. Varsinkin jos kiintolevy on täynnä tiedostoja, siivoaminen voi olla hankalaa.

Löydät tähän apua Etunurkasta. Glary Disk Explorer -ohjelman avulla tunnistat helposti, missä päin kiintolevyä suuret tiedostot ja kansiot piilottelevat.

Ohjelma näyttää myös, mikä tiedostotyyppi on kyseessä, ettet poista vahingossa tärkeitä järjestelmätiedostoja. KotiMikro-lehden tilaajana voit ladata Glary Disk Explorerin maksutta Etunurkasta.

> Lataa ohjelma napsauttamalla tästä ja lue sen ohjelmaopas.

Ehkä sinua kiinnostaa...