Uusi iPadOS tuo widget-pienoissovellukset tabletin kotinäytölle
iPadOS.

Applen uuden iPadOS-järjestelmän kotinäytöllä voi seurata päivän tapahtumia widget-pienoissovelluksen avulla.

© Apple

iPadOS: iPad saa oman käyttöjärjestelmän

Applen iPad ja iPhone toimivat jatkossa eri käyttöjärjestelmällä. Uusi iPadOS tuo muun muassa widget-pienoissovellukset tabletin kotinäytölle.

torstai 6. kesäkuuta 2019 teksti M. Østergaard


Applen iPad-tabletti lähestyy 10-vuotispäiviään, ja nyt tabletin on ilmeisesti tullut aika kasvaa erilleen vähän vanhemmasta ja pienemmästä sukulaisestaan, iPhonesta.

Suosittu tablet saa nimittäin syksyllä oman iPadOS-käyttöjärjestelmän. 

Uusi käyttöjärjestelmä tuo iPadiin uusia tietokonemaisia ominaisuuksia. 

Esimerkiksi kotinäytölle voi tuoda widget-pienoissovelluksia, joilla voi seurata vaikka kalenterimerkintöjä ja säätietoja.

Lisäksi uudessa iPad-järjestelmässä voi avata samasta sovelluksesta kaksi ikkunaa rinnakkain näytölle. Kahden ikkunan välillä voi myös siirtää sisältöjä ikkunasta toiseen.

> Täältä löydät vinkkejä hyvistä sovelluksista mobiililaitteille

iPadia voi käyttää muokkaamiseen

Vaikuttaa siltä, että Apple pyrkii tekemään iPadista tietokonemaisemman laitteen, jota voi käyttää entistä enemmän myös sisältöjen muokkaamiseen pelkän katselun sijasta.

Uutta on esimerkiksi mahdollisuus tuoda sovittimen avulla kuvia muistitikulta, muistikortilta tai kamerasta käsiteltäväksi iPadilla.

Uudessa iPadOS-järjestelmässä voi kopioida, leikata, liittää ja perua uusilla kolmen sormen eleillä.

Uusi järjestelmä on myös optimoitu Apple Pencil -kynää varten. Kynän viive vähenee iPadOSissa 20 millisekunnista 9 millisekuntiin, ja kynän käyttöliittymä on muokattu entistä helpommaksi.

iPadOS myös vanhempiin iPad-malleihin 

Applen iPadOS julkaistaan syksyllä. 

Järjestelmä tulee päivityksenä iPad Air 2:lle ja uudemmille, kaikille iPad Pro -malleille, 5. sukupolven iPadille ja uudemmille sekä iPad mini 4:lle ja uudemmille.

> Lue myös: Näin löydät luotettavan sovelluksen – ja vältät väärennetyn


Ehkä sinua kiinnostaa...