Älypuhelimen toiminnan hidastumiselle voi olla useita syitä.
Usein se johtuu liiallisesta määrästä sovelluksia, jotka vievät tilaa ja toimivat taustalla ladaten vaikkapa sääennusteita tai siirtäen valokuvia luurista pilvipalveluun.
Sovellusten määrän paisuminen ei ole välttämättä edes oma vika. Jotkut valmistajat esiasentavat laitteisiinsa vinon pinon sovelluksia.
Læs også: Selvitä puhelimen akkua ahmivat sovellukset
Syynä voi olla bloatware
Bloatware tarkoittaa valmistajan ennalta esiasentamia sovelluksia, joit käyttäjä ei välttämättä tarvitse koskaan.
Sovelluksen tehnyt taho on saattanut maksaa laitteen valmistajalle pääsystä mukaan, mutta myös laitevalmistajat yrittävät kerätä omille sovelluksilleen käyttäjiä.
Joskus bloatwarena asennetaan sovelluksia, jotka Google on lisännyt Androidiin oletustoimintoinaan, joten hankalimmillaan puhelimessa voi olla vaikkapa kaksi kalenterisovellusta.
Syynä voi olla sekin, ettei puhelin ole välttämättä sinänsä hidastunut vaan vuodet ovat vain tehneet tehtävänsä.
Joka vuosi julkistetaan uusia entistä nopeampia malleja, ja vaikkapa kaverin upouuden huippumallin kokeilemisen jälkeen oma vanha luuri voi tuntua helposti kovin hitaalta.
Lue myös: Raivaa puhelinta CCleaner-sovelluksella
Lue KotiMikrosta, kuinka vauhditat puhelintasi
Älypuhelimesi muuttuu vääjäämättä ajan mittaan hitaammaksi. KotiMikron numerossa 2/2018 esitellään työkalut, joilla etsit ongelmia aiheuttavat tiedostot ja sovellukset – ja lehdessä myös neuvotaan niiden poistamisessa.

Laajassa artikkelissa neuvotaan muun muassa, kuinka otat pois päältä esiasennettuja sovelluksia, etsit ja poistat tarpeettomia sovelluksia ja tyhjennät käyttömuistin.
Etunurkan kautta voit lisäksi ladata toimituksen testaaman luotettavan ja tehokkaan sovelluksen, joka tarkkailee puhelimen suorittimen kuormitusta ja jonka avulla voi selvittää resursseja ahmivat sovellukset. (Vain tilaajille.)
Uusi KotiMikro on nyt myynnissä lehtipisteissä. Tilaamalla KotiMikron pääset lukemaan lehteä myös näköislehtenä Wype-palvelussa.