Lukittu puhelin
© Shutterstock

Näin suojaat mobiililaitteesi

Onko sinulla uusi puhelin tai taulutietokone? Suojaa laitteesi näiden neljän vinkin avulla.

keskiviikko 3. tammikuuta 2018 teksti P. Jensen

 

Uuden puhelimen tai taulutietokoneen tietoturva on hyvä varmistaa heti. Tietoturvayhtiö F-Securen neljällä ohjeella suojaat laitteesi mahdollisimman tehokkaasti.

Ohje 1: Lataa sovelluksia vain
virallisesta sovelluskaupasta

Muualta kuin laitteen omasta sovelluskaupasta ladatut sovellukset eivät ole luotettavia. Applen App Storessa ja Googlen Play-kaupassa sekä Windows-kaupassa olevat sovellukset ovat turvallisempia ja luotettavampia, sillä kauppa ainakin yrittää tarkistaa kaikki sinne jakoon tulevat sovellukset.

On silti aina syytä miettiä mitä lataa, sillä sovelluskaupoissakin on sovelluksia, jotka saattavat kerätä käyttäjästä tarpeettomasti tietoja, joita mainostajat sitten saavat käyttöönsä.

Lue myös: 100 parasta sovellusta

Ohje 2: Käytä varmuuskopiointia

Varmista, että laitteen varmuuskopiointi on käytössä. 

Jos kadotat laitteesi tai se rikkoutuu, niin tärkeät tiedostosi ovat silti aina turvassa.

Ohje 3: Ota käyttöön tietoturvaohjelma

Tietoturvaohjelmaa kannattaa harkita Android-järjestelmää käyttävissä mobiililaitteissa, siitä huolimatta, että lataisi sovelluksia vain virallisesta sovelluskaupasta. Lue täältä, mitkä Android-tietoturvaohjelmat ovat pärjänneet hyvin testeissä.

Lue lisää virustorjunnasta

Ohje 4: Käytä VPN-yhteyttä

F-Secure suosittelee käyttämään VPN-sovellusta, joka salaa mobiililaitteen dataliikenteen, jolloin esimerkiksi selaushistoriaa ei voida seurata. Edes palveluntarjoaja ei pysty näkemään, mitä käyttäjä tekee verkossa.

VPN-yhteyden kautta voi käyttää myös julkista langatonta verkkoa turvallisesti.

Ekstra: Käytä myös fyysistä suojaa

F-Securen asiantuntijoiden neuvojen lisäksi laitetta on hyvä suojata myös mekaanisilta uhkilta käyttämällä suojakuoria, suojakalvoa, suojalasia tai koteloa.

Yleisin puhelimelle sattuva onnettomuus on näytön lasin särkyminen. Uutta ei juuri alle satasella saa, kun taas halvimmat lasisuojat maksavat alle kympin.


Ehkä sinua kiinnostaa...