Voiko iPhoneen tulla viruksia?
Virus iPhonessa?

Pitäisikö sinun varoa virushyökkäyksiä, jos sinulla on iPhone?

Voiko iPhoneen tulla viruksia?

Sitkeä myytti on, että iPhoneen ei voi tulla virusta. Sellaiset eivät pure Applen tuotteisiin. Mutta pitääkö se paikkansa?

maanantai 26. joulukuuta 2022 teksti S. Nielsen

Voiko iPhoneen tulla viruksia? Kyllä voi. Tässä artikkelissa kerromme, miksi – ja miksi riskit ovat yhä huomattavasti suuremmat Android-puhelimessa. 

Androidin ja iOS:n kannattajien välisessä ikuisessa keskustelussa esitetään usein vahva perustelu Applen iPhonen valitsemiseksi Android-käyttöjärjestelmällä varustettujen huippumallien sijaan: "Iphoneen ei voi tulla viruksia."

Joidenkin Apple-fanien mukaan virushyökkäykset ovat fyysisesti mahdottomia iPhonen, myös uusimman iPhone 14 Pro -puhelimen, kohdalla. Tämä ongelma vaivaa usein Androidin omistajia.

> Lue myös: Tässä on uusi iPhone 14

Applen App Store on turvallisempi

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että Applen iOS-käyttöjärjestelmä pystyy torjumaan viruksia paremmin. Tämä johtuu kahdesta asiasta.

Ensinnäkin Applen sovelluskauppa Apple App Store on suojatumpi ympäristö kuin Androidin Google Play Kauppa. Kaikki Applen kaupan sovellukset tarkistetaan perusteellisesti, eikä iPhoneen voida asentaa sovelluksia muista lähteistä kuin Applen App Storesta.

Tämä on yksi syy siihen, miksi on Android-käyttäjillä on valittavanaan yli kaksi kertaa enemmän sovelluksia kuin iPhone-käyttäjillä. Sovelluksen saaminen Applen sovelluskauppaan on yksinkertaisesti vaikeampaa kuin Googlen. 

Omisteinen järjestelmä vs. Open source 

Toiseksi iOS on ns. omisteinen järjestelmä, joten sen koodi on salainen, toisin kuin avoimen lähdekoodin Androidissa. 

Tämä tarkoittaa, että Applella on paremmat mahdollisuudet valvoa järjestelmän toimintaa sen sijaan, että se yrittäisi valvoa pitkää versioluetteloa kuten Androidissa, jossa jokaisella matkapuhelinvalmistajalla on oma versionsa.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että Applen on helpompi tehdä iOS-tietoturvapäivitys, koska kaikki iPhonet käyttävät samaa järjestelmää.

> Lue myös: Mikä on Android? Kaikki matkapuhelinten ja tablettien käyttöjärjestelmästä

iPhoneen voi myös tulla viruksia
Virus iPhonessa?

Applen uudet tulokkaat ovat iPhone 14 ja iPhone 14 Pro. Ja kyllä, myös niihin voi tulla viruksia.

© Apple

Virus voi tulla selaimen kautta

Jos myytti iPhonen viruksettomuudesta ei pidä paikkaansa, se johtuu selaimista.

Jos käyt epäilyttävillä verkkosivustoilla puhelimen selaimella, edes Applen tiukka tietoturva ei voi estää viruksia pääsemästä sisään takaoven kautta. 

Viruksen saaminen iPhoneen on edelleen vaikeampaa kuin Android-puhelimeen, mutta se ei ole mahdotonta, ja sinun on silti pidettävä silmällä viruksen merkkejä, kuten puhelimen hidastumista tai ponnahdusikkunamainoksia.

Jos haluat asiantuntijoiden mukaan parhaan suojauksen, sinun kannattaa käyttää Applen omaa Safari-selainta kilpailevien selainten sijaan.

Lue myös: Timelapse-videon luominen iPhonella

iPhonen selaimet

Selain voi toimia iPhonessa virusten takaovena. Asiantuntijoiden mukaan Applen oma Safari-selain on turvallisin.

Näin suojaat puhelimesi viruksilta

KotiMikro suosittelee, että suojaat Android-puhelimesi Bitdefender Antivirus -ohjelmalla, joka on ladattavissa Google Play Kaupasta täältä.

iPhoneen on saatavana suojaustuotteita, jotka suojaavat esimerkiksi tietojenkalastelulta, mutta ei varsinaista virustorjuntaohjelmaa. 

Jos sinulla on iPhone, on tärkeää pitää iOS-käyttöjärjestelmä päivitettynä. 

Siirry kohtaan Asetukset, valitse Yleistä ja sitten Ohjelmistopäivitys. Sen jälkeen sinun pitäisi nähdä uusi päivitys ja päivittää laitteesi.

Voiko kastuneen iPhonen pelastaa riisillä?

Toinen matkapuhelimiin liittyvä myytti on se, että kastuneen puhelimen voi herättää eloon laittamalla sen riisipussiin, koska riisi imee itseensä vettä. 

Onko siinä totuuaperää vai onko se ihan pelkkää humpuukia? 

Tähän saat vastauksen artikkelista "8 sitkeää myyttiä puhelimestasi", jonka voit lukea KotiMikro-lehden numerosta 20/2022 – tai Etunurkasta

Ehkä sinua kiinnostaa...