Timelapse iphone
Timelapse

Puhelimessasi on hyvä kamera, ja sillä voi jopa luoda timelapse-videoita.

Timelapse-videon luominen iPhonella

Auringonnousu, liikenne ja kasvavat kasvit ovat erinomaisia kuvauskohteita timelapse-videoille. Näytämme, miten voit helposti luoda timelapse-videon iPhonellasi.

torstai 21. heinäkuuta 2022 teksti S. Nielsen

Auringonnousu on kaunis elämys. Mutta luultavasti lähinnä vain silloin, jos todistat sitä itse. Näytöllä esitettävänä elokuvana se kaipaisi hieman tiivistämistä pituutensa suhteen.

Onneksi on olemassa timelapse-tekniikka, jossa esimerkiksi tunnin tallenne näkyy valmiina yhdessä minuutissa.

Timelapse-videolle löytyy monia hyviä kuvauskohteita. Klassisen auringonnousun lisäksi suosikkiaihe on kaupunkiliikenne, jossa autot ja ihmiset kiitävät ruudun poikki supernopeasti.

Timelapse-videon voi tehdä joko tietokoneella tai matkapuhelimella. Jos sinulla on iPhone, timelapsen tekeminen on todella helppoa, sillä toiminto on sisäisenä puhelimen kamerassa.

Alla on esimerkki timelapse-videosta Lontoosta.

Mikä on timelapse?

Timelapse-video koostuu esimerkiksi joka 30. sekunti otetuista kuvista. Kun kuvat yhdistetään videoksi ja toistetaan vaikkapa 30 kuvan sekuntinopeudella, videolla näkyvä kuva on 30 kertaa nopeampi. 

Toisin sanoen timelapse-videolla nopeutetaan asioita niin, että esimerkiksi auringonnousun voi näyttää muutamassa minuutissa tai rakennuksen valmistumisen lyhyessä ajassa.

Timelapse on päinvastainen kuin slow-mo, jossa kaikki sujuu todellisuutta hitaammin.

Timelapse-videossa kamera kuvaa lähtökohtaisesti samasta paikasta. Jos kameraa liikutetaan samanaikaisesti, siitä käytetään nimitystä hyperlapse. 

Timelapse-video kaktuksesta
Timelapse:

Timelapse-videolla voit havainnollistaa lyhyessä ajassa jotain sellaista, mikä normaalisti kestää paljon kauemmin. Timelapse-videoiden kuvaaminen iPhonella on erittäin helppoa.

Hyperlapse-video
Hyperlapse:

Kun timelapse-videota tallennetaan kameran liikkuessa, siitä käytetään myös nimitystä hyperlapse. 

Näin teet timelapse-videon iPhonella

Pääset kuvaamaan timelapse-videota heti iPhonen "Nopeutettu"-kuvausvalinnalla.

  1. Valitse ensin iPhonen kamerasovellus nimeltä Kamera
  2. Näytön alaosassa voit valita still-kuvia, videoita ja niin edelleen. Valitse vaihtoehto "Nopeutettu", joka on yleensä vasemmassa reunassa.
  3. Napsauta sitten punaista tallennussymbolia. Kamera ottaa nyt kuvia säännöllisin väliajoin ja yhdistää ne lyhyeksi videoksi. Järjestelmä on suunniteltu siten, että valmiin videon pituus on 20-40 sekuntia riippumatta siitä, kuinka kauan tallennus kestää.
  4. Kun haluat lopettaa tallennuksen, valitse sama symboli uudelleen.

Harkitse jalustan käyttöä

Jos haluat kuvata pitkään, tarvitset hyvän kamerajalustan. Niitä on saatavana noin 10 eurolla, esimerkiksi täältä.

On myös hyvä pitää puhelin ladattuna koko kuvauksen ajan, sillä akku tyhjenee nopeasti – varsinkin jos haluat tallentaa kauemmin kuin muutaman minuutin ajan.

Näin teet timelapse-videon Android-puhelimellasi

Voit tietenkin luoda timelapse-videon myös Android-käyttöjärjestelmällä varustetulla puhelimella. Tässä tapauksessa suosittelemme Open Camera -sovelluksen käyttöä. Se on ilmainen, ja siinä on upeita lisäasetuksia. Voit esimerkiksi itse päättää tallennuksen nopeuden.

> Open Camera ja perusteellinen käyttöopas löytyy KotiMikron Etunurkasta

Ehkä sinua kiinnostaa...