iPhonen korjaaminen

iPhonen korjaamisesta tulee helpompaa

Tulevaisuudessa rikkoutunutta iPhonea ja muuta elektroniikkaa ei saa hävittää elektroniikkaromun mukana, vaan ne täytyy korjata.

keskiviikko 29. kesäkuuta 2022 teksti N. Ernst

Kuvittele tilanne, jossa pudotat iPhonen, näyttö rikkoutuu ja ajattelet: Ei se mitään! Voit ostaa uuden näytön ja vaihtaa sen puhelimeesi, jolloin iPhonesi on jälleen uudenveroinen.

LUE MYÖS: Museo: Lähetä vanha matkapuhelimesi meille

Tämä kuulostaa utopistiselta, sillä useimmat matkapuhelinvalmistajat valmistavat nykyisin laitteita, joita tavallisen käyttäjän on lähes mahdotonta korjata.

Tämä johtuu muun muassa siitä, että monet osat on nykyään liimattu yhteen ja niistä on myös tehty erittäin ohuita, jotta lopputuotteesta tulee mahdollisimman ohut ja kevyt.

Uusi laki helpottaa korjaamista

Nyt siitä voi kuitenkin tulla todellisuutta, sillä New Yorkin osavaltio hyväksyi aiemmin tässä kuussa ensimmäisen lain koskien elektroniikan "korjausoikeutta".

LUE MYÖS: Näytön korjaukset voivat vaarantaa turvallisuutesi

Lain mukaan digitaalisia elektroniikkatuotteita myyvien yritysten on tarjottava työkaluja, osia ja korjausohjeita sekä yksityishenkilöille että elektroniikkaa korjaaville myymälöille.

Kyseessä on laki, joka pakottaa valmistajat helpottamaan sekä yksityishenkilöiden että yritysten mahdollisuuksia korjata elektroniikkatuotteita, kuten puhelimia ja tabletteja.

Lakiehdotuksesta on äänestetty ja nyt vain kuvernöörin allekirjoitus puuttuu lopullisesta hyväksynnästä. Tällöin uusi lainsäädäntö astuu voimaan vuoden kuluessa.

Apple ja Samsung ovat jo liikkeellä

Monet suuret yritykset ovat kuitenkin jo siirtymässä todellisuuteen, jossa kierrätetään tehokkaammin ja jossa elektroniikan täytyy olla kestävämpää. 

LUE MYÖS: FairPhone 4: Kestävä 5G-puhelin, jonka voit korjata itse

Esimerkiksi Apple on jo ilmoittanut, että tuotteiden korjaamisen pitäisi olla helpompaa. Yhtiö on esimerkiksi käynnistänyt korjausohjelman, jossa itsenäiset korjaajat voivat ottaa vastaan Applen varaosia, työkaluja ja vastaavia. 

Myös Samsung on ilmoittanut, että yrityksen tuotteiden korjaamisen pitäisi olla helpompaa ja helpommin saatavilla. 

Kun siis seuraavan kerran pudotat puhelimesi ja näyttö rikkoutuu, sinun ei tarvitse yhtä harmissasi. 

Ehkä sinua kiinnostaa...